İnsülin hormonunun (pankreas adlı organdan salgılanır) yeterince salgılanamaması ve veya bu hormonun etkisizliğinden kaynaklanan kan şekerinin yükselmesi ile ömür boyu süren, ilerleyici bir hastalıktır. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr. Hasan Eraydın her yönü ile diyabet hastalığı hakkında bilgi veriyor!
İnsülin olmadan dışarıdan aldığımız gıdaları vücudumuz gerektiği gibi kullanarak ihtiyacı olan enerjiye dönüştüremez. Bugün çağımızın vebası olarak da adlandırılmaktadır. Bulaşıcı olmamasına rağmen hasta sayılarındaki yıllık artış bulaşıcı bir hastalık kadar dikkat çekicidir. Ayrıca günümüzde doktor ve hastayı en sık karşılaştıran hastalık olarak kabul edilmektedir. Sinsi başlar ve sağlıklı görünen kişiler olarak bazen karşımıza çıkarlar ve kabullenmekte güçlük yaşarlar.
2 TÜR DİYABET VARDIR ( TİP 1- TİP 2 )
TİP 1 diyabet:
İnsülin hormonu hiç yoksa oluşur. Pankreas hiç hormon salgılayamaz. Genç yaştaki hastalarda görülür. Her 10 hastadan biri TİP 1 dir. İnsülin üreten hücrelerin %80 i ortadan kalktığında belirtiler ortaya çıkar. Pankreas organın tahribatı, genetik yatkınlık nedenlerindendir. İnsülin olmadığı için ilaç olarak insülin kullanmak zorundadırlar (insülin iğneleri ) besinler enerjiye dönüşemediği için vücut depoladığı yağ ve kas dokusunu kullanır. Bulantı, kusma.karın ağrısı,derin soluk alma,ağızda aseton kokusu,baygınlık hissi, dalgınlık,kilo kaybıdır. Sık ve bol idrara çıkma, sıvı kaybı,susama,ağız kuruması,ciltte kuruluk olur.
TİP 2 diyabet:
En sık görülen tipidir. Gençlerde de görülmesine rağmen 40 yaş üzerinde ortaya çıkışı sıktır. Hastaların çoğunluğu şişmandır. Geç farkedilir çünkü insülin üereten pankreas organındaki hücrelerin yarısının kaybında kendini gösterir. Bazen de ileri yaşlarda ateşli hastalık, ani hızlı kilo alınması, gebelik ve ameliyat gibi nedenlerle kendini gösterebilir. Tedavisi ağızdan alınan haplarla bu yetersiz kalırsa insülin de eklenerek tedavi edilebilir.
KAN ŞEKERİ tip 2 diyabetli hastalarda iki nedenle yükselir;
1- İnsülin salgısının yetersizliği
2-İnsülin direnci(kanda yeterince insülin olduğu halde etkisini gösterememesidir. Hücreler insülini alamazlar ve şeker kanda birikmiş olur.
Tip 2 diyabet açısından riskli hastalar: ailesinde diyabet olanlar, şişman kişiler,4 kilonun üzerinde bebek doğuranlar, stresli iş ve hayatı olanlar. Ayrıca pankreas hastalıklarının bazılarında, tümörlerinde ve bazı hormon hastalıklarında ortaya çıkabilir. Diyabet hastalığında sık bahsedilen GLUKOZ bir tür şekerdir. Glukoz vücudumuza karbonhidratlı yiyeceklerle alınır ve sindirim sisteminden emilerek kana karışır. İşte insülin hormonu kandaki bu glukozu (şekeri) bir aracı (hücrenin kapsını açan bir anahtar) gibi hücre içine sokar. Ancak diyabet hastalığında bu mekanizma çalışmadığı veya yeterli çalışmadığı için şeker kas ve diğer hücrelerin içine enerji üretmek üzere giremez ve bu nedenle kişiler kendilerini yorgun hissederler.
Hücreler gerekli enerjiyi alamadıkları için sürekli açlık hissi yaşanır ve çok yeme ihtiyacı gündemdedir. Bu çok yemeye karşı yinede kilo kaybı olur çünkü vücut ihtiyaç duyduğu besini aldıklarından değilde depoladığı yağ ve proteinden karşılar. Kanda biriken şeker belli bir seviyeden sonra böbrekler tarafından atılır. Bu arada bol miktarda sıvı kaybı olur ( glukoz suyuda sürükler, sık sık idrara çıkma yaşanır) Kaybedilen su nedeniyle ağız kururluğu, susama hissi yaşanır. Bağışıklık sistemi iyi çalışmadığı için sık hastalık geçirilir. İyileşmeyen geçmeyen kapanmayan yaralar, geçmeyen nüks eden mantar hastalıkları haberci olabilir.
Kan şekeri yükseklikleri sinirlerde harabiyete neden olur ve ellerde karıncalanma ve uyuşmalar olur Kan şekeri oynamaları göz içi sıvısının yoğunluğunu değiştirdiği için görmede bulanıklık yaşanır. Kan şekerinin sürekli yüksekliği cinsel organlarda ki damar ve sinirlerde hasara yol açarak cinsel sorular ortaya çıkarır.
GİZLİ ŞEKER NEDİR?
Kişide kan şekeri yüksek seyretmesine rağmen diyabet tanısı konacak kadar yüksek seyretmiyorsa gizli şeker tanısı alır. Bu kişiler aşikar şeker hastası olma olasılıkları yüksektir, kalp damar hastalıklarına yakalanma riskler 1.5 kat artmıştır. Ancak kişiler bu durumlarını ciddiye alırlarsa ve yaşam tarzlarını değiştirirlerse aşikar diyabet ya olmazlar yada geciktirirler.
GEBELİK DİYABETİ NEDİR?
İlk defa gebelik sırasında saptana kan şekeri yüksekliğidir. Gebelikten önce sorun yokken gebelikteki hormon değişikliklerine bağlı yükseklikler olur. Özellikle 24-28 gebelik haftalarında yapılan bir yükleme testle tanısı konabilir. Görülme oranı % 2-4'dür
DİYABET TEDAVİSİ
Diyabette mutlaka bilinmesi gereken önemli noktalar vardır.
Bunlardan birincisi: Kişinin hastalığının ne olduğunu ve ne gibi zararlara yol açabileceğini bilmesi gerekir.
İkincisi: Yaşam tarzını değiştirmelidir( diet-egzersiz-stresden uzak durma-sigara içmeme vb.)
Üçüncüsü: İlaçlar ve kullanma uyumu. Görüldüğü gibi ilaçlar anacak üçüncü sırada yer almaktadır. Günümüzde kullanılan ilaçlar çok çeşitlidir ve hala araştırmalar ve yeni ilaçlar için çalışmalar devam etmektedir. Diyabet tam olarak iyileşen bir hastalık değildir, ömür boyu süren, ilerleyici tipte bir hastalıktır. Ancak etkin bir tedavi uygulanırsa kan şekeri normal sınırlarına çekilebilirse k hastalar diyabetin zararlarından korunabilirler . Bu Zaralar diyabetin hedef aldığı önemli, organlar üzerindeki olumsuz etkilerin ortaya çıkması ile meydana gelir. Bu organlar kalp-beyin-göz-böbreklerdir. Yüksek seyreden kan şekeri öncelikle kan damarları ve sinirleri tahrip ederek organ zararlarını ortaya çıkarır. Diyabet hastaları maalesef yeni davranış şekillerine uymada güçlük çekerler eski alışkanlıklarını bırakmada zorlanırlar. Böyle olunca da hastalığın önlenebilir sonuçlarıyla karşı karşıya kalırlar.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR
Yaşam tarzı değişikliğinin hayata geçirilmesi: beslenmenin, egzersizin, stressiz yaşamın, sigaradan uzak durmanın, kilo vermenin önemi mutlaka doktor tarafından vurgulanmalı ve hasta uyumunun takibi yapılmalıdır. İlaçların zamanında düzenli kullanımı sağlanmalıdır, her gün ayak bakımı yapılmalı, çorapların lastik kısmı alır almaz kesilmelidir. Göz kusurları yaşanmadan bir kez göz doktoruna muayene olunmalıdır. Şeker ölçümleri aç ve tok (ilk lokmadan 2 saat sonraki ölçüm) olarak takip edilmelidir. Ana öğünler atlanmamalıdır ayrıca 3 ara öğüne de gün içinde yer verilmelidir. Diyabet hastaları uzun süre aç kalmalıdırlar. Haftada 5 gün günde 30 dakika yürüyüş yapılmalıdır ancak ilk günlerde 10-15 dakikalarla başlanabilir. Bal, pekmez, reçelden uzak durulmalı, meyveler etli yenmeli, meyve suları tercih edilmemelidir. Hamur işleri börek, çörek, kurabiye gibi ikramlardan uzak durulmamalıdır. Asansör yerine merdiven tercih edilmeli, yakın yerlere yürünmelidir. Tuz azaltılmalı, porsiyonların miktarı gözden geçirilmeli, alkol durumunu doktorunuzla görüşmelisiniz, gün içi alınan kalori miktarını azaltınız, fazla kilo tansiyonunuzun yükselmesine neden olabilir.fazla kilo vücudun insülin yapmasını ve kullanması konusunda olumsuzluklara neden olur.
Diyabet neden sinsi bir hastalık?
İnsülin hormonunun (pankreas adlı organdan salgılanır) yeterince salgılanamaması ve veya bu hormonun etkisizliğinden kaynaklanan kan şekerinin yükselmesi ile ömür boyu süren,..
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 3441 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Amazon "Organic Windy Valley" ürünlerini tüketicilere sunuyorAmazon, internet sitesi üzerinden Organic Windy Valley markasının gıda ürünlerine ulaşılabildiğini duyurdu.
Etimesgut Belediyesinden çölyak hastalarına özel gıda desteğiEtimesgut Belediyesi, çölyak hastalarına glütensiz gıda ürünlerinden oluşan özel gıda paketi vermeye başladı.
Sincan’da Çölyaklı Vatandaşlara Özel PiknikSincan Belediyesi çölyaklı vatandaşlara destek olmaya devam ediyor. Başkan Murat Ercan'ın katılımıyla Polatlar Sokak Hayvanları Bakımevi ve Rehabilitasyon...
Tavsiye Üzerine Gittiği "Sağlıklı Hayat Merkezi"nde 10 Ayda 23 Kilo VerdiKastamonu'da geçirdiği rahatsızlık üzerine aile hekiminin tavsiyesiyle Sağlıklı Hayat Merkezine müracaat eden 44 yaşındaki kadın, 10 ayda 23 kilo vererek...
- 12:43 - Bayburt'ta sağlık çalışanı anne adayları normal doğum hakkında bilgilendirildi
- 11:53 - ALKÜ'den diş ve ağız bakımı uyarısı
- 11:38 - AK Parti Mardin İl Başkanı Uncu, Kızıltepe Devlet Hastanesini ziyaret etti
- 11:23 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması 6. gününde sürüyor
- 11:23 - DSÖ danışmanından "iklim krizi kaynaklı salgın" uyarısı
- 11:23 - Biruni Üniversite Hastanesinden "bacak ödemi" uyarısı
- 11:03 - Ankara'da "4. Uluslararası Beslenme, Sağlık Okuryazarlığı ve Eğitim Konferansı" yapıldı
- 00:03 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, canlı yayında soruları yanıtladı:
- 23:33 - İsrail'in Gazze'de hastaneye düzenlediği saldırıda bir doktor ve çok sayıda hasta yaralandı
- 22:48 - New York'taki kalp ve damar sempozyumunda Türk bilim insanları tecrübelerini paylaştı
- 22:43 - Samsun'da usta öğreticiler ile öğrencilere ağız ve diş sağlığı semineri verildi
- 22:43 - Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında 3 bin 645 kişinin öldüğünü açıkladı
- 21:53 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması yarına ertelendi
- 21:28 - DSÖ: M çiçeği virüsü uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu oluşturmaya devam ediyor
- 20:18 - Kosova'nın tek Türk Belediyesi Mamuşa'da Genel Aile Sağlık Merkezi açıldı
- 18:28 - Sağlık Bakanlığından "Ağız ve diş muayeneleri düzenli aralıklarla yapılmalı" uyarısı
- 18:18 - Erzurum'da 22 Kasım Dünya Diş Hekimleri Günü kutlandı
- 17:43 - Yağlıdere'de akılcı ilaç kullanımı konusunda vatandaşlar bilgilendirildi
- 17:13 - Kızıltepe Devlet Hastanesinde Anjiyo Ünitesi hizmete girdi
- 18:38 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, TÜSEB Başkanı Kervan ve beraberindeki heyetle bir araya geldi
- 17:53 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, 3. Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'nde konuştu:
- 17:38 - Ödemiş'te Diyabet Farkındalık Sempozyumu düzenlendi
- 17:23 - Edirne 112 Acil Çağrı Merkezi 10 ayda 54 bin çağrı cevapladı
- 17:18 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması sanık savunmalarıyla devam ediyor
- 16:53 - Beypazarı Aile Yaşam Merkezi'nde Ağız ve Diş Sağlığı Semineri düzenlendi
- 16:53 - Niğde'de 12 günlük bebeğin kalbinde iki büyük atardamar arasındaki açıklık ameliyatla kapatıldı
- 16:43 - Muğla'da ambulansın çarptığı kadın öldü
- 16:33 - Van Eğitim Araştırma Hastanesi Tüp Bebek Merkezi çocuk hayali kuranların hizmetinde
- 16:23 - Medipol Sağlık Grubunca "Ağız ve Diş Sağlığı Festivali" düzenlendi
- 16:08 - Emine Erdoğan, Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'ne mesaj gönderdi:
- 15:53 - Sivas Cumhuriyet Üniversitesine yeni anjiyografi cihazı alındı
- 15:33 - Diyarbakır Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, 10 ayda 479 bin 115 hastaya hizmet verdi
- 15:28 - Sivrihisar'da, sağlık yaşama yürüyüşle dikkati çektiler
- 15:18 - DSÖ'den "Gazze'deki en az 12 bin hastanın acil tıbbi tahliyesi yapılmalı" çağrısı
- 14:03 - "Mucize Organ Beyin Sempozyumu"nun dördüncüsü İstanbul'da yapıldı
- 11:18 - Bingöl'e "sismik izolatör" ve "viskoz sönümleyici damper" sistemiyle hastane yapılıyor
- 11:13 - Havadaki partikül madde kirliliği göz kliniklerine başvuruları artırıyor
- 11:03 - Sanal kumar ve bahis bağımlılığı çocuklar ile gençleri tehdit ediyor
- 10:53 - Probiyotik besinler dişte çürük oluşumunu engelliyor
- 10:53 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması 4. gününde sürüyor
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim