• BIST 9910.61
  • Altın 3062.553
  • Dolar 35.4023
  • Euro 36.2886
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Diyabet, her yıl 2,1 milyon kadını hayattan koparıyor

Diyabet, her yıl 2,1 milyon kadını hayattan koparıyor
Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin, dünya genelinde her yıl 2,1 milyon kadının hayatını kaybetmesine yol açtığı belirtildi.

YEŞİM SERT KARAASLAN

Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin, dünya genelinde her yıl 2,1 milyon kadının hayatını kaybetmesine yol açtığı belirtildi.

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halk arasında şeker olarak bilinen diyabetin ciddi bir sağlık sorunu olduğunu söyledi.

Özellikle gebelik döneminde şeker hastalığının hem anne hem bebek sağlığını tehlikeye soktuğunu vurgulayan Yıldız, "Dünyada doğurganlık çağında 60 milyondan fazla diyabetli kadın var. Her yıl 2,1 milyon kadın diyabet nedeniyle hayatını kaybediyor. Önümüzdeki 20 yıl içinde özellikle Ortadoğu ve Afrika'da, diyabetli kadın sayısında yüzde 90'ın üzerinde artış bekleniyor" dedi.

İlk kez gebelikte tespit edilen şeker yüksekliğinin "gebelik şekeri" diye isimlendirildiğini anlatan ve bu durumun tüm gebeliklerin yüzde 5-10'unda görüldüğünü dile getiren Yıldız, anne yaşının 25'in üzerinde olması, obezite, annenin daha önceki gebeliklerinde şeker yüksekliği tespit edilmesi, polikistikover sendromu tanısı, çoklu gebelik ve ailede diyabet öyküsünün, gebelik şekeri riskini artırdığını bildirdi.

Gebelik şekerinin herhangi bir şikayete neden olmadığını, bu nedenle ancak tarama ile belirlenebileceğini vurgulayan Yıldız, mutlaka bu dönemde şeker yüklemesi yapılması gerektiğini dile getirdi. Yıldız, "Gebelik şekeri nedeniyle iri bebek, doğum travması, yenidoğanda şeker düşüklüğü ya da sarılık ortaya çıkabilir. Annede gebelikte tansiyon yüksekliği olabilir. Ayrıca doğumdan sonraki yıllarda annelerin yaklaşık yarısında tip 2 şeker hastalığı gelişir" diye konuştu.

Şeker kontrolünün sağlanamaması halinde insülin tedavisi gerekebildiğine dikkati çeken Yıldız, doğum sonrasında da 2-3'üncü aydan başlayarak, her yıl diyabet açısından tarama yapılması gerektiğinin altını çizdi.

"Orta şiddette düzenli egzersiz yapılmalı"

Prof. Dr. Yıldız, gebelik şekeri tedavisinde düzenli ve sağlıklı beslenme, yüzme, yürüyüş ve yoga gibi orta şiddette düzenli egzersiz ile doktorun önerdiği şekilde şeker ölçümleri yapılmasının önemini vurguladı. Yıldız, önerilen fiziksel aktivitelere ilişkin ise şu bilgileri verdi:

"Doktorun uygun gördüğü şekilde orta şiddette düzenli egzersiz yapılmalı. Yüzme gibi çok fazla ayakta durma ya da denge gerektirmeyen aktiviteler seçilmeli. Aşırı terleme ya da vücut sıcaklığında artışa yol açmayacak hafif giysiler tercih edilmeli. Egzersiz öncesinde, esnasında ve sonrasında bol su içilmeli. Sağlıklı beslenme ile gebelikte ideal kilo alımına dikkat edilmeli.

Öte yandan egzersiz sırasında aşırı yorulmaktan kaçınılmalı. Gebeliğin 3'üncü ayından sonra sırtüstü yatarak egzersiz yapılmamalı. Sıcak suda aktivite yapılmamalı. Karın bölgesini zorlayacak ve dengeyi kaybettirecek hareketlerden kaçınılmalı. Öğün atlanmamalı ve aç karnına egzersiz yapılmamalı."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4908 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim