• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 13 °C

Diyabet hastasıysanız mutlaka emg çektirin

Diyabet hastasıysanız mutlaka emg çektirin
Diyabetin en yaygın komplikasyonlarından biri de nöropatidir. Nöroloji Uzmanı Dr. Ümit Gedikoğlu Kurtar, diyabetik nöropatinin belirtileri ve nedenleri ile ilgili bilgiler verdi.

Eğer diyabet hastası iseniz, yapmanız gereken doktorunuzdan diyabetin vücuda kötü etkileri (komplikasyonları) hakkında bilgiler almaktır. Diyabetin en yaygın komplikasyonlarından biri de nöropatidir. Nöroloji Uzmanı Dr. Ümit Gedikoğlu Kurtar, diyabetik nöropatinin belirtileri ve nedenleri ile ilgili bilgiler verdi.

Dr. Kurtar, kan şekerinizin çok iyi kontrol altında tutulsa bile nöropatinin yine de oluşabileceğini söyleyerek; diyabet hastalarının, nöropati gelişiminin erken safhalarda tespit edilerek kötüye gidişini engellemek için yılda 1 kez mutlaka EMG çektirmesi gerektiğini belirtti.

Ne yazık ki, bu hastalık zamanla diyabetiklerin yarısında oluşur. Bir kere başlarsa daima daha kötüye gider. Nedenleri hakkında tam bir görüş birliği olmadığı gibi, şu anda, oluşmasını önleyecek bir tıbbi tedavi de yoktur.

Diyabetik hastalarda nöropati çok farklı şekillerde ortaya çıkabilirse de, sıklıkla görülen şekli, önce ayakların sonra da ellerin tutulmasıdır. Genellikle, el ve ayak parmak uçlarınızda uyuşma ve karıncalanma hissetmeye başlarsınız. Başlangıçta bu şikayetler ara sıra ortaya çıkarken, zamanla sabit hale gelirler. Bu sıkıntılar artarak uykularınızı bozmaya, sizi uykudan uyandırmaya başlar. Uzun zaman sonrasında ayaklarınızdaki uyuşukluk o kadar artar ki, ayakkabılarınızın ayağınızı sıktığını hisseder, suyun sıcaklık derecesini hissedemez hale gelirsiniz. Ayrıca el ve ayaklarınızda kuvvet kaybı da olur. Ayak kubbesi giderek çöker ve yürürken düşebilirsiniz. Ellerinizdeki kuvvet kaybı nedeniyle, kavanoz açmada, anahtar çevirmede güçlük yaşarsınız ve zaman zaman tuttuğunuz şeyleri düşürmeye başlarsınız.

Nöropati, diyabetiklerin ayaklarında gelişen yara ve ülserlerin en önemli nedenidir. Enfeksiyonun da nedenlerindendir. Dolayısıyla bu hastalarda meydana gelen parmak çürümelerinin ve kopmalarının en önemli sebebidir.

Dr. Kurtar “Diyabet hastalarının el ve ayak duyularının yılda bir kez EMG ile test edilmesiyle, nöropati gelişimi erken evrelerde saptanabilir ve zamanında müdahale edilerek daha kötüye gidişi engellenebilir. EMG sırasında sinirlerinizin bazı vücut alanlarında sıkıştığı saptanarak, bu sinirler cerrahi işlemle basıdan kurtarılıp el ve ayaklarınıza tekrar duyu kazandırılabilir.” Dedi.

Diyabetiklerde neden sinirler basıya uğrar?
Diyabetiklerde basıya duyarlılığın birinci önemli nedeni, sinirlerinin şişmesidir. Sinir dokusu içine giren bol miktarda glikoz şekeri bir başka şeker olan sorbitole dönüşür. Sorbitol kimyasal özelliğinden dolayı kendine su çeker ve sinir dokusu su ile şişer. Şişen bir sinir zaten dar olan alanlarda kolayca basıya maruz kalabilir.

İkinci neden diyabetik sinirlerde taşıma sisteminin bozulmuş olmasıdır. Normalde sinir gövdesi ile ucu arasında bilgi alışverişi kimyasal maddelerin sinir içindeki bazı yapılar vasıtasıyla taşınması ile olur. Diyabetiklerde bu taşıma sistemi bozulmuştur. Eğer sinir, bir yerde sıkışmaya bağlı tahribata uğramışsa, o yerin tamiri için bu taşıma sistemi ile gerekli materyallerin gelmesi gerekir. Taşıma sistemi bozulursa artık sinir kendini onaramaz ve hafif bir bası bile ağır bulgulara sebep olabilir.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4617 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim