• BIST 9903.02
  • Altın 3060.599
  • Dolar 35.4072
  • Euro 36.3279
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Diyabet, dünyada 350 milyon insanı ilgilendiriyor

Diyabet, dünyada 350 milyon insanı ilgilendiriyor
Tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık problemleri oluşturan halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin, tüm dünyada yaklaşık 350 milyon insanı yakından ilgilendirdiği belirtiliyor.

Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, ciddi sorunlara yol açan diyabetin, pankreas bezinin salgıladığı insülin hormonunun eksikliği ya da kullanılamaması sonucu ortaya çıkan ve kan şekeri yüksekliği ile seyreden bir metabolizma hastalığı olduğunu söyledi. Hastalığa ait belirtileri, çok su içme, çok idrara çıkma, çabuk yorulma, halsizlik, görmede bulanıklık, zayıflama ve kaşınma şeklinde sıralayan Prof. Dr. Yılmaz, diyabetten korunmak için toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Diyabet riski yüksek olan grupların ailesinde diyabet olanlar, kilolu insanlar, gebelik diyabeti olanlar ve iri bebek dünyaya getirenler, yüksek tansiyonu olanlar, kan yağları yüksek olanlar olduğunu belirten Prof. Dr. Yılmaz, bu tür kişilerin belirli aralıklarla açlık ve tokluk kan şekerlerini ölçtürmesi gerektiğini vurguladı.

Erken tanı konan hastaların doğru tedavi ile yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebileceklerine dikkat çeken Prof. Dr. Yılmaz, "Geç tanı konan ya da yanlış tedavi edilen hastalarda ise kısa dönemde koma, uzun dönemde organ hasarları görülür. Bugün erişkin yaşlarda sonradan oluşan körlüklerin birinci nedeni diyabettir. Diyaliz hastalarının üçte biri diyabetlidir. Bacak kayıplarının kangrene bağlı en büyük nedeni diyabettir. Ayrıca kalp krizleri ve felçlerin oluşumunda önemli bir paya sahiptir.

Diyabet teşhisi konan bir hastanın, yeme içme alışkanlıkları ve yaşam biçimi değişmesi gerekiyor. Hasta yeni bir yaşam biçimine 'diyabetik yaşam biçimine' adapte olması lazım. Diyabetik yaşam biçiminde hasta günlük beslenme planlamasını öğrenmeli düzenli egzersiz yapmalı, kendisine insülin iğnesi yapmayı, haplarını düzenli kullanmayı, kan şekerini ölçmeyi ve nihayet çeşitli durumlarda hastalığı için gerekli önlemleri alarak diyabetini kontrol altında tutmayı öğrenmelidir." diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3303 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim