• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 5 °C
  • Bursa 3 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 6 °C

Dişler için en zararlı 10 şey

Dişler için en zararlı 10 şey
Dt. Kara: - "Dişler için en zararlı ve uzak durulması gereken şey yiyecek ve içeceklerin içerisindeki asittir"

Bağcılar Hospitadent Diş Hastanesi Başhekimi Dt. Oğuz Kara, dişler için en zararlı şeyin yiyecek ve içeceklerin içerisindeki asit olduğunu belirterek, bu kapsamda uzak durulması gereken yiyecek ve içecekleri açıkladı.

Dişlere zarar veren yiyecek ve içecekler hakkında yazılı açıklama yapan Kara, sağlıklı dişlere sahip olmak için günde 2 kere dişlerin fırçalanması, diş ipi kullanılması ve düzenli aralıklarla diş hekimi kontrolüne gidilmesi gerektiğini bildirdi.

Ancak bunun yanında hangi gıdaların dişlere ne kadar zarar verdiğini de bilmek gerektiğine işaret eden Kara, özellikle dişler için en zararlı ve uzak durulması gereken şeyin yiyecek ve içeceklerin içerisindeki asit olduğuna dikkati çekti. Kara, şu ifadeleri kullandı:

"Asit, gıdaların içinde direkt bulunabileceği gibi aldığımız besinlerdeki karbonhidratların ağızdaki bakteriler tarafından aside dönüşmesiyle de oluşur. Dişlere en çok zarar veren karbonhidrat ve asit içeren gıda ve içeceklerden mümkün olduğu kadar uzak durulması gerekmektedir."

- Dişler için zararlı 10 şey

Kara, sağlıklı bir gülümseye sahip olmak için uzak durulması gereken 10 zararlı yiyecek ve içeceğe ilişkin şunları kaydetti:

"Sigara, diş ve diş etlerine zarar verir, ağız kokusuna neden olur. Tükürük, ağzımızdaki plağın ve asidin etkisini azaltacak ilk savunmamızdır. Bu yüzden ağız kuruluğuna sebep olacak her şey diş için zararlıdır. Alkol de ağız kuruluğuna sebep olacağı için kullanılmaması gerekir. PH'ı 7'den düşük olan gıdalar dişlere zarar verir. Meyve suları da PH'ı 2,5 olduğu için dişlere zararlıdır. Limon, PH'ı 2 olduğu için dişler açısından zararlıdır. Kola, en zararlı içeceklerden biridir. Çünkü hem fosforik asit hem şeker hem de sitrik asit içerir.

Enerji içeceği, sitrik asit ve şeker içerdiğinden dolayı dişler için zararlıdır. Lokum ve jelibon gibi yapışık gıdalar, tatlı şekerlemelerden daha zararlıdır. Çünkü daha fazla şeker verirler ve aynı zamanda sitrik asit içerirler. Kuru meyveler, karbonhidrat ihtiva eder, aynı zamanda yapışkanlığı sebebiyle ağız içinde daha uzun süre kalır. Sürekli kuru meyve yiyip dişlerinizi fırçalamamanız dişlerinizin çürümesine sebep olur.

Buz, sert olduğundan çiğnenmesi sakıncalıdır. Eğer eski büyük dolgularınız varsa buz yediğiniz zaman çok kolay bir şekilde dişleriniz kırılabilir. Soğuk aynı zamanda dişlerinizin kamaşmasına da sebep olabilir. Beyaz ekmek konusunda da, tükürükte bulunan amiloz enzimi karbonhidratları şekere çeviren enzimdir. Fakat şekeri zararlı kılan şey ağızdaki bakterilerin şekeri yemesi ve asit ortaya çıkarmasıdır. Eğer ağızda hiç plak yoksa şekeri aside çevirecek ve diş çürüğü oluşturacak bir şey de yoktur."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2556 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim