• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 17 °C

Dişinizin çürümesini istemiyorsanız...

Dişinizin çürümesini istemiyorsanız...
Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, diş çürümelerinin önüne nasıl geçileceğini açıkladı.

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, diş çürümelerinin önüne doğru fırça ve düzenli fırçalama ile geçilebileceğini söyledi.
Ağız bakımının ihmal edilmesi sonucu dişin en dış tabakası olan mine tabakasının harabiyete uğramasıyla diş çürüğünün oluşmaya başladığını belirten Dr. Akan, ağızda oluşan bakteri plağı şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşturduğunu ve bu asitin dişin yüzeyinde hasara yol açtığını kaydetti. Akan, ihmal edilirse derin çürüğün pulpa olarak adlandırılan dişin özüne kadar ulaşmasıyla bakteri ve toksinlerinin burada bulunan damar ve sinirleri harabiyete uğratması sonucu iltihap olayı başladığına dikkat çekti.

Diş çürüğünü önlemenin mümkün olabileceğini anlatan Dr. Özcan Akan, "Ağız ve diş sağlığına gereken önem verilip dişler düzenli olarak fırçalanarak diş çürüğünü önleyebiliriz. Doğru fırça seçmek ilk aşamadır. Fırça kılları orta sertlikte olmalıdır, yumuşak olan diş fırçaları besinleri yeterli derecede uzaklaştıramaz, sert olanlar ise dişlerde aşınmalara ve dişeti çekilmelerine neden olur; dişlerimize zarar vermiş oluruz. Diş macununun katkısı ise ağza ferahlık hissi vermesi ve içerisinde bulunan flor gibi maddelerden dolayı dişi çürüğe karşı koruma etkisi olmasıdır. Fırça kıllarının bozulmamış olmamasına da dikkat edilmelidir. Fırça seçimini yaptıktan sonra sabah ve akşam günde en az iki kere diş fırçalamak ağız ve diş sağlığımızı korumak için çok önemlidir." dedi.

Fırçanın temizleyemediği ara yüzeyleri diş ipi kullanarak temizlemenin ara yüz çürüklerini önlemek için gerekli olduğunu vurgulayan Dr. Akan, her gece dişler fırçalandıktan sonra diş ipi kullanmak ağız ve diş sağlığı için çok yararlı uygulama olduğunu söyledi.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4297 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim