Amerikan Tıp Derneği'nin bu yıl Orlando kentinde düzenlediği toplantıda, 100 bin kişi üzerinde gerçekleştirilen araştırmanın
GENÇ GÖSTERİRLER
Prof. Dr. Mehmet Öz (Colonary Üniversitesi Kalp Hastalıkları Cerrahı): Dişlerinizi florür ile fırçalamanın bakterileri öldürdüğünü biliyorsunuz ama aynanın karşısında daha uzun kalarak çok daha genç yaşayabilirsiniz. Diş ipi 500 farklı türde bakteriyi öldürebilir. Diş eti hastalığı diğer pek çok sorunla ilişkilidir. Dişlerimizin yanında bulunan plak bakteriler; protein, şeker ve yağın yanı sıra kalsiyum ve fosfor içerir. Bu sert madde dişlerinize yapışır ve gingivite neden olur. Gingivit, kalp hastalıkları konusunda kolesterol düzeyinden daha güçlü bir görterge olabilir. Ayrıca araştırmalar dişlerini fırçalayıp, diş ipi kullanan ve düzenli olarak diş hekimine gidenlerin 6.4 yıl daha genç gösterdiğini de doğruluyor.
Prof. Dr. Selçuk Yılmaz (Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Periontoloji Bölüm Başkanı): Kalp hastalıkları konusundaki yakın ilgisi zaten biliniyordu. Araştırma, rakamsal olarak bunu doğruladı. Diş taşlarına neden olan plaklarla kalp damarlarını tıkayan plaklara neden olan bakteriler aslında aynıdır. Evde diş ipi ve diş fırçası kullanarak bu bakterilerden ancak belli düzeyde korunabilirsiniz.
'DİREKT İLİŞKİLİ'
Doç. Dr. Gültekin Habikoğlu (Medicana Kalp Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı): Diş eti hastalıklarına neden olan iltihapların kalp hastalığı ve inmeye neden olan iltihaplanma ile direkt ilişkisi vardır. Diş taşlarına neden olan bakteriler damarların da yaşlanmasını artırır, kolaylaştırır. Kalp hastalarını risklerden korumak için ya da kalp hastalığı riski bulunanları diş sağlığı konusunda mutlaka uyarırız.
Esra Tüzün