• BIST 9489.2
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 21 °C

Dişini sıkanın çenesine 440 kilo yük biner!

Dişini sıkanın çenesine 440 kilo yük biner!
Uyurken diş sıkma hastalığı olarak bilinen bruksizm; sıkıntı, öfke ve çatışmanın bedendeki yansımasıdır. Geceleri dişlerini sıkanlar veya gıcırdatanlar; sabahları genellikle çene ve diş ağrısıyla uyanıyor.

 

VERTİGOYA NEDEN OLABİLİR
Diyelim ki; bir kadının eşine olan öfkesi nedeniyle dişini sıktığı ortaya çıktı. Eşiyle ilişkisi düzelmeden de tedavi olabilir mi? Yoksa öncelikle eşiyle olan sorununu mu çözmesi gerekiyor?
Eşiyle ilgili sorunu çözmeden de tedavi edilebilir. Ama öncelikle o kişinin eşinin davranışlarına yönelik algısını değiştirmeye çalışırız. Yani bu noktada bizim amacımız; o kadının eşine yönelik ifadesini değiştirmektir.

Bruksizm tedavi edilmezse ne olur?
Cerrahi müdahaleye kadar gidebilir. Çene ekleminde ağrı, hassasiyet, eklemde klik veya benzer sesler görülür. Çene ekleminin hareketlerinde zorlanmalar yaşanabilir. Ayrıca baş ağrısı, işitme problemleri, kulak ağrısı ve vertigo gibi bulgular da görülebilir.

STRES, AŞK ACISI VE TRAVMA BRUKSİZMİ TETİKLİYOR!
Siz bir psikiyatrist olarak ne öneriyorsunuz? Terapi mi, ilaç mı?
Aslolan kişiyi anlamaktır. Çeneye yansıyan ağrı ve diş sıkma; bir sonuçtur. Bu sonuca götüren sebep ve süreçleri anlamalıyız.

RUHUN ÇIĞLIĞI
Çene ağrısı; kişinin iç dünyasında ve yaşamında bir şeylerin iyi gitmediğinin bir çığlığıdır. Burada ruhun ızdırabının, çeneye yansıması söz konusudur. Kişiyi anlamamız ve onun kendini anlamasına yardımcı olmamız gerekmektedir. Kişinin ruhunu, duygularını, bilinçaltını anlamadan, çeneye yansıyan psikosomatik sorunu çözemeyiz.

Bu rahatsızlığa aşk acısı çekenlerde daha sık mı rastlanıyor ?
Herhangi bir sebeple duygu bütünlüğü bozulan kişilerde bu tip rahatsızlıkların görülmesi olasıdır. Aşk acısı, sağlıksız kadın erkek ilişkileri, büyük yaşam olayları, stres ve travma bu tip rahatsızlıkları tetiklemektedir.

Çene ağrısı için ağrı kesici almak çözüm mü?
Kesin çözüm değildir.

İLAÇ VE TERAPİ
Çene eklem hastalıklarında ilaç da, terapi de gereklidir. Önce hastanın duyguları, günlük yaşamı ve çatışmaları değerlendirilir. Öfkeyi tanıması ve yönetmesi hedeflenir. Kendini ifade etme eğitimi de olumlu sonuçlar verir. Kaygı ve depresyon yoğun olarak görülüyorsa gerekli ilaç tedavisi uygulanır.

ESRA TÜZÜN

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 9931 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2 3  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim