• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 16 °C

Diş tedavisinde çamaşır suyu yerine gül suyu

Diş tedavisinde çamaşır suyu yerine gül suyu
Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğretim üyeleri, kök kanal tedavisinde kullanılan çamaşır suyuna alternatif olarak gül karışımlı solüsyon geliştirdi.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Diş Hekimliği Fakültesi öğretim üyelerinin, kök kanal tedavisinde çamaşır suyuna alternatif yaratan gül karışımlı solüsyon çalışması 2 yıl sürdü.

Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ayşe Diljin Keçeci, kanal tedavisinde diş köklerindeki kanalları sterilize ve dezenfekte etmek için çamaşır suyu kullanıldığını anlatarak, şunları söyledi:

''Çamaşır suyunun yüzde 0,5 ile 2,5'lik konsantrasyonlarını rutin olarak kullanıyoruz. Fakat çamaşır suyu ve diğer yıkama solüsyonları ile kanal içi yıkama yaparken bir takım komplikasyonlar olabiliyor. Bunlardan en önemlisi alerji. Çamaşır suyuna alerjisi olan hastalarımızda bu solüsyonu kullanamıyoruz. Dolayısıyla antibakteriyel etkiyi yeterli derecede sağlayamıyoruz. Uzun yıllar bu sorunu aşabilmek için çeşitli bitkiler üzerinde çalışmalar yaptık. Vücuda daha az zararı olan maddelerle kök kanalının içindeki enfeksiyonu ortadan kaldırabilmenin yolunu aradık.''

Kekik suyu, üzüm suyu ve bazı bitkiler üzerinde araştırmalar yaptıklarını dile getiren Keçeci, Isparta'da kozmetik başta olmak üzere birçok sektörde kullanılan gül üzerinde de araştırma yaptıklarını söyledi.

Gülün koku ve ağrı giderici etkisi olduğunu vurgulayan Keçeci, ''Gülün kök kanallarının içinde en fazla bulunan mikroorganizma üzerindeki etkilerini araştırdık. Bu araştırmada gülün çamaşır suyu ile eşdeğer antibakteriyel etkisi olduğunu tespit ettik. Antibakteriyel özelliği ile birçok mikrop üzerinde öldürücü etkisi var. Gül ve başka bitkilerle birlikte kanal patı ve solüsyonu hazırladık'' diye konuştu.

KİMYASAL MADDELERİN YERİNİ ALACAK
Gülü özellikle hoş kokusu ve tadının güzel olması dolayısıyla tercih ettiklerini kaydeden Keçeci, gülün kanal içi tedavilerde kimyasal maddelerin yerini alabilecek özelliğe sahip olduğunu vurguladı.

Keçeci, iki yıl süren çalışmalarının ardından elde ettikleri ürün için Sağlık Bakanlığı'na müracaat ederek etik kurul iznini alacaklarını, bunun için çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, iznin alınmasının ardından ürünü hastalarda kullanmaya başlayacaklarını, daha sonra da patent başvurusunda bulunacaklarını kaydetti.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 23235 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim