• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 5 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 9 °C

Diş Sağlığını Bozan Alışkanlıklar

Diş Sağlığını Bozan Alışkanlıklar
Diş Hekimi Dr. Melih Şengül, "Dişinizi bir araç gibi kullanıyorsanız dikkatli olun. İplik koparmak, paket açmak ve tırnak kemirmek gibi alışkanlıklar...

Diş Hekimi Dr. Melih Şengül, "Dişinizi bir araç gibi kullanıyorsanız dikkatli olun. İplik koparmak, paket açmak ve tırnak kemirmek gibi alışkanlıklar diş sağlığını bozan alışkanlıklardır" dedi.

Diş Hekimi Dr. Melih Şengül, günlük hayatta bazı alışkanlıkların diş sağlığını tehdit ettiğini söyledi. Dr. Şengül, "Dişi bir araç gibi kullanmak, iplik koparmak, paket açmak, tırnak kemirmek, dile piercing takmak, İşte diş sağlığınızı bozan alışkanlıklar" dedi.

Dr. Melih Şengül, diş sağlığını bozan alışkanlıkları şöyle sıraladı:

'Şişe kapaklarını ya da ambalaj kağıtlarını dişlerinizle açmak; bu alışkanlık dişlerinizin yıpranmasına ve çatlamasına yol açar.

Gereksiz ve yanlış kürdan kullanmak.

Dilinize piercing yaptırmak; piercing yapılmış bir dil, aşırı ağız sulanmasına, enfeksiyona, acıya, şişmeye, ufalanmış dişlere, salya üretiminde fazlalığa ve sinir dokularında hasara neden olur. Ön dişlerinize çarpan piercing vidası dişlerinizde hasara yol açar.

Diş sıkmak ya da gıcırdatmak; kalem kemirmek, pipo içmek, dişle ip koparmak, kabuklu yemişleri dişle kırmak.

Dişlerinizi fırçalamadan yatmak; eğer dişlerinizi fırçalamaz ve ağız bakımınızı yapmazsanız, dişlerinizde oluşan plaklar diş eti hastalıklarına ve ağzınızda üreyen asit ise dişlerinizin zarar görmesine yol açar. Dişi fırçaladıktan hemen sonra asitli içecekler içmek. Asitli içecekler hem aşındırıcıdır hem de içerdikleri renklendiriciler sebebiyle fırçalanmış diş üzerinde zararlı etkilere sahiptir.

Dişleri karbonatla fırçalamak; ilk anda dişleri temizliyor, beyazlatıyor gibi görünse de karbonat kullanımı alışkanlık haline geldiğinde diş minesinde aşınmaya yol açacak, dişlerin lekelenmesi ve renk değişimi çok daha hızlı olacaktır.

Dişlerinizi sıkıyor veya gıcırdatıyorsanız gece diş koruyucusu kullanmadan yatmak; diş sıkmak veya gıcırdatmak dişlerinizde ciddi aşınmalar oluşturabileceği gibi tedavisi çok zor eklem rahatsızlıklarına ve yüzde asimetriye yol açar.

Başkasının diş fırçasını kullanmak; ne kadar yakın olursanız olun, başkasının diş fırçasını kullanmayın. Başkasına ait fırçalar, birçok yabancı bakteriyi barındırır ve sizin bu fırçayı kullanmanız sağlığınızı tehdit eder.

Tırnak yemek; tırnaklarınızı yemeniz zamanla dişlerinizde yıpranmaya ve diş minesinin köşelerinin kırılmasına yol açar.

Şekerli sakız kullanmak; şekerli sakız ve şekerler diş çürümelerine yol açar.

Parmak emmek; parmak emmek dişlerin sırasını bozar. Emzik ve biberonlar da iki yaşındaki bebekler için aynı nedenle sakıncalıdır.

Yatmadan önce meyve suyu içmek; meyve sularındaki asit gece boyunca ağzınızda kalarak dişlerde hasara yol açar. Özellikle diş gıcırdatıyorsanız aşınma etkisi daha çok olur.

Asitli ve renkli içecekleri pipetsiz içmek; özellikle diş beyazlatma işlemi yaptırdıysanız, rengi korumak için çay ve kahve gibi koyu renkli içecekleri pipetle içmek faydalı olacaktır.'

Hangi durumlarda doktora başvurulması gerektiğini belirten Dr. Şengül, "Bu alışkanlıklardan bağımsız olarak baş-boyun-kulak ağrısı, kulak çınlaması, migren tipi ağrılar, kafa, boyun ve omuz kaslarındaki gerginlikler, çene ekleminde ağrı, yutkunma zorlukları, uyku bozuklukları gibi şikâyetlere eşlik eden diş aşınması da varsa bu durum diş kapanış bozukluğuna bağlı olabilir. Mutlaka bir diş doktoruna başvurun" şeklinde konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1367 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim