• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 13 °C

Diş rengi hakkında doğru bilinen 10 yanlış!

Diş rengi hakkında doğru bilinen 10 yanlış!
Hepimiz ışıl ışıl parıldayan, bembeyaz dişlerle gülümsemek istiyoruz. Ancak diş rengimizle ve beyaz dişlere nasıl sahip olacağımızla ilgili kulaktan dolma bilgiler yüzünden, dişleri beyazlatmak yerine zarar veriyoruz!

 

 

‘TEBEŞİR BEYAZI’ DİŞLERİN VARSA SAĞLIĞIN YERİNDE Mİ?

DİŞLERİ SADECE ÇAY VE KAHVE Mİ SARARTIR?

YAZ AYLARINDA DİŞLER BEYAZLAR MI?

SERT FIRÇA, KARBONAT VE TUZ DİŞİ BEYAZLATIR MI?

HERKESE DİŞ BEYAZLATMA TEDAVİSİ YAPILIR MI?

Hepimiz ışıl ışıl parıldayan, bembeyaz dişlerle gülümsemek istiyoruz. Ancak diş rengimizle ve beyaz dişlere nasıl sahip olacağımızla ilgili kulaktan dolma bilgiler yüzünden, dişleri beyazlatmak yerine zarar veriyoruz! 

‘Tebeşir beyazı’ dişlerin sağlık göstergesi olduğunu, çay veya kahve içmeyince dişlerinin beyazlayacağını sananlar, en sert diş fırçasını arayanlar, karbonat ve tuzla dişlerini aşındıranlar, her bulduğu diş beyazlatıcıyı alanlar… Beyaz dişler uğruna ağız sağlığımıza verdiğimiz zararlardan sadece birkaçı…

Güzel görünmenin ilk adımı kuşkusuz güzel bir gülüşle başlıyor. Hoş bir gülümsemenin temel şartlarından biri de parlak ve beyaz dişler oluyor. Göz alıcı ve beyaz dişlere sahip olduğumuzda özgüvenimiz de artıyor. Ancak beyaz dişlere sahip olmak için çoğu zaman kulaktan dolma bilgileri uygulayarak ağız ve diş sağlığımıza zarar veriyoruz. Diş Hekimi Dt. Sait Gezer, diş rengimizle ilgili doğru bildiğimiz yanlışları ve şehir efsanelerini anlattı:

1. Dişlerim ne kadar beyaz ise o kadar sağlıklıdır: Dişlerimizin sağlığını belirleyen tek unsur beyazlık değildir. Örneğin “tebeşir beyazı” tonunda olup hiç de sağlıklı olmayan dişlere rastlanabilir. Bireyin saçının, teninin, gözünün rengi nasıl kendine özgü ise diş rengi de öyledir.

2. Yazın dişlerimiz beyazlar: Yazın güneşin etkisiyle bronzlaşan tenimiz, diş rengimiz ile kontrast yapar ve dişlerimiz olduğundan daha beyaz algılanır. Bu geçici fark, tenimizin tekrar eski haline gelmesi ortadan kalkar.

3. Dişlerimi beyazlatmak için çok sert ve sık fırçalamalıyım: Elbette ağız ve diş sağlığının en temel unsurlarından biri diş fırçalamak. Ancak sık yapılan hataların başında dişleri çok sert ve sık fırçalamak geliyor. Dişlerin bu şekilde fırçalanması sonucu genç ya da yaşlı fark etmeksizin diş eti problemleri ortaya çıkıyor.

dis_beyazlatma-min.jpg

KOLA VE ŞALGAM DA SARARTIR

4. Dişlerimi sadece içtiğim çay, kahve ve sigara sarartır: İçtiğimiz çay, kahve, sigara gibi keyif verici maddeler diş rengine en olumsuz etkiyi yapan unsurlardır ancak daha pek çok yiyecek ve içecek de benzer etkilere sahiptir. Koyu ve kuvvetli pigmente edici etkiye sahip domates ve biber salçaları, kırmızı şarap, pancar, şalgam suyu, vişne suyu, kola sık tüketildiğinde diş lekelenmelerine ve renk koyulaşmasına sebep olur. Ayrıca son zamanlarda ülkemizde yaygınlaşan nargile tüketimi de diş rengini bozuyor ve beyazlığı alıyor. Öte yandan diş renklenmesi ve sararmasının yiyecek içecekler dışında da etkenleri vardır. Zaman, antibiyotik ve aşırı florid kullanımı da beyazlığı kaybetmemizde önemli etkenlerdir.

5. Karbonat veya tuzla dişlerimi fırçalarsam dişlerim beyazlar: Karbonat ve tuz, iri granüllü maddeler olduğu için dişin mine tabakalarını çizer ve aşındırır. Aşınmış ve hasar görmüş dişler diş kaybına yol açacak birçok soruna zemin hazırlar. Beyazlatma etkisine sahip olmadığı gibi doğal diş sağlığınızı kaybetme riski ile karşı karşıya kalınabilir.

HEM KESEYE HEM SAĞLIĞA ZARAR

6. Marketlerde satılan her diş beyazlatma ürünü işe yarar: Kişinin kullanacağı tüm ağız ve diş hijyeni ürünlerini öncelikle doktoruna danışması gerekir. Yüksek oranda aşındırıcı içeren ürünlülerin gündelik kullanımı dişlerde beyazlamaya değil aşınmaya sebep olur. Diş beyazlatma kalemi, spreyi, jeli gibi başlıklar altında satılan ürünlerin doktor kontrolü olmadan kullanımı hem keseye hem sağlığa zarardır.

7. Diş taşı temizliği ve diş beyazlatma tedavisi aynı şeydir: Diş taşı temizliği diş yüzeyine ait olmayan oluşumların (plak, diş taşı) uzman bir doktor tarafından uzaklaştırılması işlemidir. Diş beyazlatma tedavisi ise diş renginin uzman bir hekim tarafından etken madde ve/veya ultraviyole ışınları ile açılması işlemidir. Diş beyazlatma tedavisi olacak kişinin mutlaka diş taşı kontrolleri yapılmalı, var ise temizliği sağlanmalı.

8. Diş beyazlatma tedavisi diş minesine zarar verir: Diş beyazlatma tedavisi, uzman bir doktor tarafından yapılması ve doktorun tavsiyelerine uyulması koşuluyla asla diş minesine ya da diş etine zarar vermez.

dis_beyazlatma2-min.jpg

ÖNCE KAPSAMLI MUAYENE ŞART

9. Diş beyazlatma işlemi mutlaka tüm dişlere uygulanmalı: Kişinin tüm diş yapısındaki renklenmelerden şikayeti varsa, alt ve üst çeneye beyazlatma uygulanır. Ancak dişlerin tek olarak renklendiği durumlar da vardır ve bu durumlarda dişe ‘devital diş beyazlatma’ uygulanabilir. Devital beyazlatma; özellikle kanal tedavisi görmüş dişlerde veya travma sonucu oluşan diş özündeki kanamanın dişin rengini zamanla koyulaştırması ve dişin canlılığını yitirmesi sebebiyle gerekir.

10. Herkese diş beyazlatma tedavisi uygulanabilir: Her tedavide olduğu gibi diş beyazlatmada da bazı sınırlar ve uygulama kuralları vardır. Diş gelişiminin tamamen sonlanması, diş beyazlatma tedavisinin uygulanması için temel şartlardan biridir. Hamilelik ve emzirme dönemi de güvenli hareket etmenin gerektiği zaman dilimleridir; bu nedenle beyazlatma işlemi için bu dönemlerin sonlanması tavsiye edilir. Mutlaka kapsamlı diş muayenesi gerçekleştirildikten sonra işlem uygulanmalı. Diş beyazlatma fiyatları yüksek bir tedavi türü değildir ancak bu konuda uzman bir hekim ile tedavinin alınması önemlidir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 24544 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim