FELCE BİLE NEDEN OLABİLİR
Diş taşı başka hangi rahatsızlıklara neden olur?
Midede: Japonya'da yapılan bir çalışma; yemek borusu kanseri hastalarının, yüzde 70'inde diş eti hastalığı olduğunu gösteriyor. Mide sorunu yaşayanlar diş taşlarını temizletmeli.
Beyinde: İleri diş eti hastalığında, kan dolaşımında pıhtılaşma oluyor. Bu durum, 40'lı ve 50'li yaşlarda felçlere neden olabiliyor.
Psikolojik: Özellikle iş başvurularında kötü dişler ve ağız kokusu çok önem taşıyor. İlk tanışmalarda ağız bakımıyla ilgili sorunlar, olumsuz etkiler yaratabiliyor.
PARKINSON'UN ÇARESİ 20 YAŞ DİŞİ OLABİLİR !
Dişten kök hücre üretilmesi, çok kullanılan bir yöntem mi?
Evet, kullanılan bir yöntem. Türkiye'de de diş bankası kuruldu. 20 yaş dişi ya da süt dişi dediğimiz çocukluk dişleri saklanabiliyor. Göbek kordonunun saklanması gibi; oluşabilecek genetik hastalıklarda kullanılabiliyor.
Faydalı olacak mı?
Göbek kordonu ne kadar yeterli oluyorsa, süt dişi de aynı oranda katkı sağlıyor. Özellikle lösemi tedavisinde kullanılabiliyor. İleride MS'ten Parkinson'a kadar 40 hastalık için de kullanılabileceği iddia ediliyor.
Bazı aileler çocuklarının süt dişlerini Amerika'daki bankaya gönderip saklatmış. Sizce bunlar ileride kullanılabilecek mi?
Kullanılabilir. Buradaki banka da dişleri Bürüksel'e ya da Amerika'ya göndererek orada saklatıyor. Diş çekildikten sonra steril bir ortamda, özel tüplere konuluyor. Ardından soğuk zincir şeklinde taşınıyor.
SİGARA İÇENLER TEHLİKEDE
Diş eti hastalığı tedavi edilmezse, diş kaybı olur mu?
Evet, bu süreç diş kaybı ile sonlanabilir. İlk önce diş etleri kızarır, dişlerde estetik bozukluklar olur ve ağız kokusu başlar. En kötüsü bu hastalıkta, çoğunlukla ağrı olmaz. Hasta bulguları dikkate almazsa, çene kemiğini bile kaybedebilir. Öte yandan sigara içen hastalarda daha farklı bir sorun var; onlarda diş eti kanaması olmuyor. Böylece hasta, diş eti hastalığının en önemli sinyalini alamıyor.
ESRA TÜZÜN