• BIST 10041.23
  • Altın 2965.752
  • Dolar 35.151
  • Euro 36.5037
  • Ankara 0 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 11 °C

Diş hekimlerinden çağrı: "Sosyal güvencesi olan hastalar özel muayenehanelerden de yararlansın"

Diş hekimlerinden çağrı: "Sosyal güvencesi olan hastalar özel muayenehanelerden de yararlansın"
Türk Dişhekimleri Birliği Başkanı Celal Korkut Yıldırım, hükümete çağrıda bulunarak, "Toplum sağlığı için serbest çalışan diş hekimlerinden, muayenehanelerden de hizmet alınsın" dedi. Buna ilişkin tekliflerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na sunac

Türk Dişhekimleri Birliği Başkanı Celal Korkut Yıldırım, hükümete çağrıda bulunarak, "Toplum sağlığı için serbest çalışan diş hekimlerinden, muayenehanelerden de hizmet alınsın" dedi. Buna ilişkin tekliflerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na sunacaklarını bildiren Yıldırım, Sağlık Bakanlığı'nın istihdam ettiği dişhekimi sayısı 5 bin 500 civarındadır. Kamu kuruluşlarında çalışan meslektaşlarımızın halkın diş ve diş hastalıkları ile ilgili talebini karşılama olanağı yoktur. 16 milyon serbest çalışan diş hekimi kamuya hizmet vermek amacıyla bekliyor" dedi.


Yıldırım, düzenlediği basın toplantısında, istihdam politikalarının yeni sağlık üniteleri açarak devletin kısıtlı kaynaklarının heba edilmesine ve diş hekimlerinin her türlü teknik donanıma sahip, her biri ülke kaynakları ile kurulan muayenehanelerinde daha da mağdur olmalarına sebep olduğunu savundu. Sağlık Bakanlığı'nın istihdam ettiği diş hekimi sayısının; 5 bin 500 civarında olduğunu belirten TDB Başkanı Yıldırım, "Türkiye'de toplumun diş ve diş eti hastalıklarının tedavi ihtiyacını kamu ve özelde çalışan tüm diş hekimleri ancak 34 yılda çözebilecektir" dedi. Devletin, kamu kaynaklarını en iyi şekilde kullanması açısından başta muayenehaneler olmak üzere serbest çalışan diş hekimlerinden hizmet satın alması gerektiğine işaret eden Yıldırım, "Toplumun diş ve diş eti hastalıklarının tedavisi için, kamunun serbest diş hekimlerinden hizmet almasından başka akılcı bir yol yoktur" dedi.

-ÖNERİ PAKETİMİZİ ÇALIŞMA BAKANLIĞI'NA SUNACAĞIZ-

Türk Dişhekimleri Birliği olarak hizmet alımına ilişkin somut tekliflerini bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na sunacaklarını söyleyen Yıldırım, "Toplumun diş ve diş eti hastalıklarının çözümü için sunmuş olduğumuz somut teklifimizin, acilen değerlendirilmesini ve Hükümet tarafından muayenehanelerden hizmet alımının yaşama geçirilmesini bekliyoruz" dedi. Aksi takdirde Türkiye çapında Ekim ayın içinde kitlesel tepkide bulunacaklarını söyledi.

-ÖNERİ HAYATA GEÇERSE DOLGUDAN PROTEZE KADAR PEK ÇOK TEDAVİYİ DEVLET KARŞILAYACAK-

TDB Başkanı Yıldırım, önerecekleri paket içinde dolgu, kanal tedavisi, diş taşı temizliği, çekim ve önleyici ortodontik işlemlerin yanı sıra, sadece belli bir yaş grubuna yönelik hareketli protezin yer aldığını bildirdi. Muayenehanelerden hizmet alındığı takdirde bu işlemlerin devlet tarafından karşılanacağını ifade eden Yıldırım, "Özel hastanelerde olduğu gibi ya yüzde 30 oranında ya da yeniden belirlenecek bir oranda fark ücreti alınır. Bu uygulamanın devlete olan maliyeti şu anda yaptığı harcamadan daha az olacaktır. Örneğin şu anda bir dolgu kamuda 35-37 YTL arasında bir maliyet getirirken, özellerle anlaşıldığı takidirde, bu tedavinin devlete maliyeti bu rakamın altında olacaktır" dedi. TDB Başkanı Yıldırım şunları söyledi:

"Önereceğimiz sistemde bugüne kadar yöneltilen bir endişe vardı. Hükümetin diş hekimliği hizmetlerinde serbest diş hekimlerini alırsak harcamaların ne kadar olacağını ön göremeyiz şeklinde endişesi vardı Bunu ortadan kaldıracak bir öneri ile gidiyoruz. Önerimiz diş hekimleri arasında hakkaniyetli bir bölüşümü sağlayacak bir öneri. Hakkaniyetin temeli şu: insan sosyal bir varlık ve belli bir çalışma süreleri var. Eğer bir diş hekimi daha fazla çalışıyorsa daha çok hata yapıyor demektir. Ona izin vermemek lazım. Belli bir zaman dilimi içinde çalışmak zorundadır. Bir diş çekimi, bir protez kaç dakikada yapılabilir? Hem dünya diş hekimleri birliği, hem Türkiye Diş Hekimleri Birliği hem de Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda çalışması var. O çalışma süreleri içinde bir diş hekiminin yapacağı işlem sayısı bellidir. Eğer bir diş hekimi bunun çok yukarısına çıkıyorsa o zaman ürettiği hizmette sorun var demektir. Hastaya zarar vermeye başlamış demektir. Bundan dolayı bir kısıtlamaya gitmek lazım. Bu kısıtlama diş hekimleri arasında daha eşit bir gelir yaratmaya çalışacağız. O saatler içinde üretilebilecek hizmetten daha fazlasının üretilmesini engelleyecek bir sistem kurulacak. "Siz günde şu kadarlık bir işlem yapacaksınız daha fazla yaparsanız SGK ödemeyecek' denilecek. Zaman zaman yapılan işlemler de tıbbi olarak da kontrol edilecek. Eğer herhangi bir sorun görülürse idari, adli cezalar uygulanacak."

16 milyon serbest çalışan diş hekiminin kamuya hizmet için beklediğini ifade eden TDB Başkanı Yıldırım, "Devletin şu anda yeni yerlere hekim istihdam etmesi, hizmetin alınabilmesi için ihtiyaç olan yerlere alt yapı kurması yerine hazır kurulu olan muayenehanelerden yararlanması daha mantıklı. Sosyal Devlet ve "akıllı yöneticiler" hazır kurulu muayenehanelerden hizmet almayı tercih etmelidirler" dedi.

-DİŞ HEKİMİ BAŞINA DÜŞEN HASTA SAYISINDA ÇARPICI TABLO-

TDB Başkanı Celal Korkut Yıldırım, Türkiye'de istihdam edilen diş hekimi ile diş hastalıklarına ilişkin çarpıcı tabloyu da gözler önüne serdi. Yıldırım, Dünya Sağlık Örgütü tespitlerine göre, diş ve diş eti hastalıklarının en büyük sağlık sorunlarından biri olarak kabul edildiğini söyleyerek "Diş ve Diş eti hastalıkları, 5-17 yaş grubu çocuklarda büyüme yetersizliğine, hamilelerde 8 kat daha fazla düşük ağırlıklı doğumlara, 39-69 yaş grubu arasında ise daha fazla kalp hastalığına neden oluyor" dedi. Yıldırım Türkiye'de diş hekimi başına düşen kişi sayısını da belirterek "Örneğim Konya'da 1 diş hekimine 63 bin 646 kişi; Urfa'da 31 bin 627 kişi; ,İstanbul'da ise bin 978 kişi düşüyor" dedi. Yıldırım, şu anda 35 milyon kişinin diş çekimine ihtiyaç duyduğunu; ancak Sağlık Bakanlığı'nın bunun sadece 4.5 milyonunu karşılayabildiğini bildirdi. Yıldırım, "Bakanlık 2007'de dolguda ihtiyacın ancak yüzde 1'ini, diş çekiminin yüzde 11'ini, Kanal tedavisinin ise yüzde 3'ünü karşılayabilmiştir" dedi.

Bu haber toplam 2384 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim