• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 7 °C

Diş hastalıkları pankreas kanserine neden oluyor!

Diş hastalıkları pankreas kanserine neden oluyor!
Amerika’da bulunan Harvard Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre diş eti rahatsızlıkları ile pankreas kanseri arasında bir bağ olduğu belirtiliyor.

Son yıllarda sayısı gittikçe artan pankreas kanseri vakaları Amerika Birleşik Devletleri’nde de kanser ölümleri listesinde 4. sırada. Harvard Tıp Okulu’na göre her yıl on binlerce kişi pankreas kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor.

Bugüne kadar yapılan araştırmalara göre ağız sağlığımız kalp hastalıkları, kalp krizi, mide şikâyetleri gibi birçok hastalığın zeminini hazırlıyor. Yapılan bu araştırma ise pankreas kanseri ve ağız sağlığı arasındaki ilk somut kanıt niteliğinde.

Söz konusu araştırmaya 1986 yılında başlandı ve sağlık sektöründe çalışan 50 bin üzerindeki erkek kayıt altına alındı. 1986 ve 2002 yılları arasında araştırmacılar pankreas kanseri görülen 216 kişinin 67’sinin ağız sağlığı sorunu yaşadığını gözlemledi. Özetle, diyabet, sigara tüketimi ve diğer etmenler Göz önüne alındığında sonuçlar, Diş eti rahatsızlığı olan erkeklerden % 63’ünün pankreas kanserine yakalandığını gösteriyor.

Harvard Üniversitesi’nde asistan profesör olan Dr. Dominique Michaud, pankreas kanseri ve diş eti rahatsızlıkları arasındaki bağı şu şekilde anlatıyor: “ Diş eti rahatsızlığı olan kişiler sistemik inflamasyonun biyolojik göstergeleri olan serumları artırıyor. Bunun sonucunda kanser hücrelerinde artış görülüyor.

Dr. Michaud diş eti rahatsızlıklarının ağızda bulunan kanserojen maddeleri ve bakteriler artırmasının da bu bağlantının nedeni olabileceğini belirtiyor.

Tüm vücut birbiriyle etkileşim halinde olduğundan, en ufak bir sorun başka daha büyük sıkıntılara neden olabilir. Bu nedenle çocukluktan itibaren dişlerin bakımına önem verilmeli, diş fırçalama alışkanlığı kazanılmalıdır. Bazı durumlarda ise bu tür rahatsızlıklar kalıtsal olabileceği veya başka nedenlerle yaşanabileceği için her 6 ayda bir diş doktoruna gidilmelidir.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5044 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim