• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 7 °C

Diş etleriniz kalbinizden haber veriyor!

Diş etleriniz kalbinizden haber veriyor!
Yayımlanan bir araştırmaya göre, geçmişinde diş eti hastalıkları öyküsü olan kişilerde, kalp rahatsızlığı riskinin yüksek olması mümkün.

Zira bu kişilerde kalp hastalığı için bir risk faktörü olan iltihap düzeyleri, diş eti sağlıklı olanlara göre yüksek

Dişlerimizi ve diş etlerimizi muayene eden bir diş hekimi, acaba kalbimizle ilgili de fikir edinebilecek mi? Bu sorunun yanıtı yakın bir zamanda “Evet” olabilir. Son zamanlardaki bazı çalışmalara göre, diş eti hastalığının varlığı, diş hekimlerinin ve doktorların, kalp damar hastalığı riski artmış olanları saptamasına yardımcı olabilir. Yayımlanan bir araştırmaya göre geçmişinde diş eti hastalıkları öyküsü olan kişilerde, kalp hastalığı riskinin yüksek olması mümkün. Zira bu kişilerde kalp hastalığı için bir risk faktörü olan iltihap düzeyleri, diş eti sağlıklı olanlara göre yüksek. Burada kast edilen bildiğimiz cerahatli (irinli) iltihap değil, tıpta inflamasyon denilen, Türkçesi de yangı olan dokuların kızarıklığı ve şişliğiyle karakterize bir durum. Hani boğazınız ağrıdığında kızarır ya, işte bu kızarıklık inflamasyon yani yangıdır. Boğazımızda gördüğümüz bu durumu, iç organlarımızda olduğunda görmemize imkan yoktur. Zaten kalp damar hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalıkta bu yangının yerine göre önemli rolü oluyor.

Hastalığı erken saptamak için

Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi ve New York-Presbyterian Hastanesi araştırmacılarının bulguları, hastalarda ağız sağlığının kontrol edilmesiyle iltihap belirteçlerini düzeyi yüksek olan kişilerin saptanabileceğini düşündürüyor. İltihap belirteçleri yüksek olan kişilerde aynı zamanda kalp damar hastalığı riski de yüksek olabilir. Ağız hastalıkları öyküsü sorulmazsa, şu anda kullanılan kalp-damar riski taraması yöntemleriyle bu gruptaki kişiler gözden kaçabilir.

Diş eti civarındaki iltihapla, kalp damar hastalığı arasındaki bağlantı son zamanlarda doktorların dikkatini daha da çok çekmekte. Diş hastalığı öyküsü ile kandaki iltihap belirteçleri denen maddelerin yüksekliği ve kalp hastalığı arasındaki bu ilginç ilişki, gelecekte kalp hastalığına aday olan kişilerin erken saptanmasında yararlı olacak gibi görünüyor. Kalp hastalarıyla aynı yaşam tarzı alışkanlıklarını ve genleri paylaşan kişilerde ve aile bireylerinde de risk artmış olabilir deniyor.

Kontrolü aksatmamak önemli
Kalp hastalığı ile diş eti hastalıkları ilişkisinin dışında dişler başka birçok sistemik hastalığın tanısında ipuçları verebilir. Bunlardan biri de şeker hastalığı yani diyabettir. Kanayan diş etleri, ağız kuruluğu, çürükler ve mantar enfeksiyonları diyabetin ağızdaki belirtileri olabilir. Kandaki şeker düzeyi yükseldiğinde, ağzınızdaki bakterilerde mutlu olur ve çoğalırlar. Bu bakteriler diş minelerine ve diş etlerine hücum ederek ağızda birçok soruna neden olurlar. Diyabet vücut direncini de düşürdüğünden, bu hastalarda diş eti sorunlarının tedavisi de kolay değildir. Diyabetin diğer komplikasyonlarının yanı sıra, bunu da önlemek için kan şekeri düzeylerini kontrol almak gerekir.

Şimdi biz ağız sağlığı ile kalp sağlığı arasındaki ilişkinin daha iyi aydınlatılmasını beklerken yapılabi- lecek en doğru şey düzenli olarak belirli aralıklarda bir diş hekimine muayene olmak, diş temizliği yaptırmak ve onun önerilerine uymak. Her gün dişlerinizi fırçalamak ve hekiminizce önerildiyse diş ipi kullanarak dişlerinizi temizlemek. Burada dikkat edilmesi gereken başka bir husus da diş fırçasını üç aydan fazla kullanmamak, uzun süre kullanılan diş fırçaları bakterileri barındırabiliyor. Diş fırçalama ve temizliğine her gün ayıracağınız birkaç dakika, belki de kalbinizi koruyarak ömrünüzü uzatabilir.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3115 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim