• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 5 °C
  • Bursa 3 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 6 °C

Diş eti iltihabı kalp hastalığı riskini artırıyor

Diş eti iltihabı kalp hastalığı riskini artırıyor
Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Mahmut Sarı, ağız ve diş bakımının kalp sağlığı üzerinde etkisinin olduğunu belirterek, bunun kalp hastalıklarının artmasında ciddi risk faktörü oluşturduğunu söyledi.

Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Mahmut Sarı, bilimsel çalışmalarda diş ve dişeti hastalıkları ile kalp hastalıkları arasında ilişki tespit edildiğini belirtti. Sarı, "Yapılan birçok bilimsel çalışma, diş ve dişeti hastalıkları ile kalp hastalıkları arasındaki ilişkiyi ortaya koymuştur. Araştırmalara göre, geçmişinde diş eti hastalıkları öyküsü olan kişilerde, kalp rahatsızlığı riskinin yüksek olması söz konusudur. Zira bu kişilerde kalp hastalığı için bir risk faktörü olan iltihap düzeyleri, diş eti sağlıklı bireylere göre yüksek oranlardadır. Burada kast edilen bildiğimiz cerahatli iltihap değil, tıpta inflamasyon denilen, yangı dokuların kızarıklığı ve şişliğiyle karakterize bir durumdur. Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi ve New York Presbyterian Hastanesi araştırmacılarının bulguları, hastalarda ağız sağlığının kontrol edilmesiyle iltihap eğilim seviyeleri yüksek olan kişilerin saptanabileceğini ortaya koymuştur. İltihap eğilim seviyeleri yüksek olan kişilerde aynı zamanda kalp damar hastalığı riski de yüksektir" dedi.

"DİŞ HASTALIKLARI BİRÇOK HASTALIĞIN İPUCUNU VEREBİLİR"

Dişeti enfeksiyonu bulunması durumunda kalp hastalığının oluşma riskinin yüzde 180'e kadar yükseldiğini kaydeden Sarı, benzer olarak ölümcül koroner kalp hastalığı için de yüzde 50 daha fazla risk oluşturduğunu ve ileriki yaşlarda felç riskini yüzde 300 artırdığını söyledi. Sarı, "Kalp hastalığı ile diş eti hastalıkları ilişkisinin dışında dişler başka birçok sistemik hastalığın tanısında ipuçları verebilir. Bunlardan biri de şeker hastalığı yani diyabettir. Kanayan diş etleri, ağız kuruluğu, çürükler ve mantar enfeksiyonları diyabetin ağızdaki belirtileri olabilir. Kandaki şeker düzeyi yükseldiğinde, ağzınızdaki bakteriler için doğal besin yeri oluşturur, bakteri üremesi artar. Bu bakteriler diş minelerine ve diş etlerine hücum ederek ağızda birçok soruna neden olurlar. Diyabet vücut direncini de düşürdüğünden, bu hastalarda diş eti sorunlarının tedavisi de kolay değildir. Diyabetin diğer komplikasyonlarının yanı sıra, bunu da önlemek için kan şekeri düzeylerini kontrol altında tutulmalıdır. Endokardit adı verilen kalp içi zarı iltihabının başlıca etkenin diş enfeksiyonları olduğu kesin olarak anlaşılmıştır. Diş enfeksiyonu, diş kökünün ucundaki enfekte alan periodontal cep veya yarım doldurulmuş bir kanal olabilir. Bu nedenle, böyle kalp hastalığı olanlarda bütün bu odakların ortadan kaldırılması zorunludur. Kalp hastalarının diş hekimlerini bilgilendirmeleri gerekir. Anestezik madde seçimi ona göre yapılır. Kan pıhtılaşmasını önleyici ilaçlar alınıyorsa hekime danıştıktan sonra çekim yaptırılır. Endokardit ve kapak hastalığı olanlarda alınması gereken önlemler ise, girişimden önce antibiyotik verilmesi, müdahalenin yapılması ve bir süre ilaç alınması şeklindedir" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3149 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim