• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 13 °C

Diş Dolgusu ile İlgili Merak Edilenler Nelerdir?

Diş Dolgusu ile İlgili Merak Edilenler Nelerdir?
Diş çürüklerinin tedavi edilmesi sonrasında oluşan boşluğu doldurmak amacıyla kullanılan diş dolguları, dişin yeniden eski fonksiyonlarına kavuşmasını sağlıyor. İşte diş dolgularıyla ilgili merak edilen soruların yanıtları!

 

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Öncelikle dişin çürükten temizlenmesi ve şayet varsa enfeksiyonun tedavi edilmesi gerekir. Ardından dişteki boşluğa, dişin yapısına, rengine ve benzeri unsurlara bağlı olarak en uygun dolgu materyali seçilir. Dolgu malzemesi dişteki boşluğa yerleştirilir ve sonrasında kenarları, keskin kısımları düzeltilir. Fazlalıklar alınır ve dişe doğal görünümü yeniden kazandırılır.

Tüm bu işlemlerden önce dolgu yapılacak olan dişin bulunduğu bölge uyuşturulur. Bu sayede hasta açısından gayet konforlu bir süreç eşliğinde dolgu işleminin tamamlanması sağlanır. İlk günlerde sıcak ve soğuk içeceklere, yiyeceklere karşı hassasiyet olabilir. Çok hafif düzeyde ve kısa süreli ağrı da hissedilebilir. Tüm bu şikayetler geçicidir. Uzun süre devam etmesi durumunda mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır.

Diş Dolgusu Çeşitleri Nelerdir?

  • Amalgam Dolgu

Amalgam dolgular halk arasında ‘metal dolgu’ olarak da biliniyor. Kalay, bakır, çinko, civa gibi farklı materyallerin alaşımları kullanılarak hazırlanabilen bu dolgular gri renkte olduğundan estetik bulunmuyor olsa da dayanıklı bir yapıya sahiptirler. Genellikle arka dişlerin dolgularında kullanılıyor olmaları renklerinden kaynaklanır.

  • Kompozit Dolgu

Kompozit dolgu ise ‘beyaz dolgu’ olarak biliniyor ve silikondioksit parçacıkları içeren bir karışım malzemeden hazırlanıyor. Diş ile aynı renkte olması, estetik açıdan bu dolgu materyalini büyük ilgi görmesini sağlıyor.

  • Porselen Dolgu

Yüksek basınca dayanıklı olması ve sağlıklı dokuya zarar vermemesi bu dolgunun önem taşıyan özellikleridir. Dişe yapışması ve ekonomik olması da bu dolgunun tercih edilmesinin nedenleri arasında yer alıyor.

Diş Dolgusu Fiyatları Ne Kadar?

Dolgu fiyatları oldukça değişkendir. Hangi dolgu malzemesinin tercih edildiği, kaç adet dişe dolgu yapıldığı gibi unsurlara bağlı olarak fiyatlar değişiyor. Ancak genel olarak fiyatların gayet makul seviyede seyrettiğini belirtebiliriz.

Bilgin olsun: https://butunisimizdis.com/dis-dolgusu/

Diş Dolgusu Sonrası Ağrı ve Acı Duyulur mu?

Dolgu sonrasında çok hafif düzeyde olmak kaydıyla ağrı olabilir ancak bu ağrı kısa sürelidir. Bazı hastalarda ise hiçbir şekilde ağrı olmaz. Hastanın çiğneme, ısırma gibi diş fonksiyonlarını engelleyecek kadar şiddetli bir ağrı yaşanmadığını belirtebiliriz. Zira doktor tarafından reçete edilen ağrı kesici ilaç kullanımı ile bu hafif ağrının da kontrol altına alınması mümkün olabiliyor. Dolgu yapılması ve diş tedavisi sırasında ise herhangi bir acı ya da ağrı hissedilmez. Çünkü uygulama yapılacak bölgeye anestezik ilaç enjekte edilir ve bu bölgenin uyuşması sağlanır. Dolgu sonrasında hissedilen ağrı ise kişinin ağrı eşiği ile de yakından ilgilidir.

Diş Dolgusu Hangi Durumlarda Yapılır?

Dolgu işlemi genellikle diş çürüklerinin tedavisinin ardından ortaya çıkan boşlukları doldurmak amacıyla gerçekleştirilir. Çürüğün temizlenmesinin ardından bu bölgede oluşan boşluk hem dişin fonksiyonları hem de görsel bakımdan sıkıntı yaratır. Bu nedenle dolu materyalleri ile boşluk doldurulur ve dişin çürük öncesi formunu yeniden kazanması sağlanır.

 Aynı zamanda dişte çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşan çatlak ya da kırıkların giderilmesi amacıyla da dolgu materyallerinden faydalanılabilir. Özellikle diş bölgesine darbe alınması durumunda küçük kırıklar ya da çatlaklar oluşabilir. Bu gibi durumlarda estetik açıdan daha güzel bir görünüm elde etmek için porselen dolgu materyalleri gibi dişin doğal görünümüne en uygun materyaller tercih edilerek onarım işlemi tamamlanır.

Bilgin olsun: https://butunisimizdis.com/endodonti/

Diş Dolgusu Ne Kadar Sürer?

Dolgu işleminin toplam süresine dair net bir rakamdan söz edilemez. Çünkü öncelikle dişin çürükten temizlenmesi gerekir ki çürüğün yayıldığı alan, hangi dişte çürük meydana geldiği gibi çeşitli unsurlar temizlik süresinde de belirleyici olur.

Bununla birlikte dolgunun yapılacağı alan ya da diş hekiminin deneyimi gibi faktörlerin de dolgu süresi üzerinde belirleyici olabildiğini belirtmek gerekiyor. Bu nedenle her hastada dolgu süresi farklı olabilir.

Ancak genel olarak fikir vermesi bakımından bir dişin dolgusunun 20 dakika ila 40 dakika arasında değişen bir sürede tamamlandığını söyleyebiliriz. Elbette dişe kanal tedavisi yapılması gerektiğinde bu süre daha da uzayabilir. Dişteki çatlak ve kırıkları onarmak amacıyla yapılan dolgu işleminin süresi ise çok daha kısa olabiliyor.

Detaylı bilgi için bize ulaşın: https://butunisimizdis.com/

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 17618 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim