• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 13 °C

Dirençli yüksek tansiyona çare

Dirençli yüksek tansiyona çare
Tedavi ve düzenli ilaç kullanılmasına rağmen bir türlü düşmeyen dirençli hipertansiyon tedavisinde umut vaad eden ‘Renal Denervasyon Yöntemi’ yüz güldürüyor. Dünyada 3-4 yıldır uygulanan ‘Renal Denervasyon Yöntemi’nde yapılan küçük bir ...

Tedavi ve düzenli ilaç kullanılmasına rağmen bir türlü düşmeyen dirençli hipertansiyon tedavisinde umut vaad eden ‘Renal Denervasyon Yöntemi’ yüz güldürüyor. Dünyada 3-4 yıldır uygulanan ‘Renal Denervasyon Yöntemi’nde yapılan küçük bir müdahaleyle tansiyon değerini 30 puan kadar düşürmek mümkün oluyor. Liv Hospital Kardiyoloji Bölümü Uzmanı Doç. Dr. Alp Burak Çatakoğlu, günde 3-4 adet ilaç alınmasına rağmen düşmeyen yüksek tansiyon hastaları için ‘Renal Denervasyon Yöntemi’ni tavsiye ediyor. Doç. Dr. Çatakoğlu yöntemin kimlere ve nasıl uygulanması gerektiği konusunda bilgilendiriyor.

Bir türlü düşmeyen yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan Renal Devervasyon kimlere uygulanmalı?


Günde 3 veya daha fazla tansiyon ilacı kullanılmasına rağmen, büyük tansiyonun 140, küçük tansiyonun 90 ve üzerinde olduğu vakalarda bir türlü kontrol altına alınamayan hipertansiyon tedavisinde Renal Denervasyon Yöntemi rahatlıkla kullanılabilir. Eğer hekim hastanın tansiyon yüksekliğinin hormon düzensizliği veya börek hastalığı gibi bir sebep kaynaklanmadığını tespit etmişse her yaştan bu sorunu yaşayan hastalar için, umut veren bir yöntem.
 

Yöntem nasıl uygulanıyor?
Renal Devervasyon Yöntemi 3-4 yıldır dünyada da uygulanıyor. Girişimsel kardiyoloji uzmanının yaptığı Renal Denervasyon işlemi yaklaşık 45 dakika sürüyor ve lokal anestezi altında gerçekleşiyor. Kasıktaki bir atar damardan girilerek böbrek atar damarına ulaşılıyor. İnce uçlu katater yardımıyla her iki böbrek damarını çevreleyen sinirlere radyo frekansı veriliyor. Böylece tansiyonunun yükselmesine neden olan sinirlerinin bloke edilmesi sonucunda tansiyonun çok yüksek değerlere çıkması engelleniyor. Hasta ertesi gün evine ve günlük hayatına dönebiliyor. Bu yöntemle ilaç kullanımı kademeli olarak azaltılabiliyor. Uygulamadan sonra tansiyon değerlerinde 6 ay içinde 30 puanlık bir düşüş sağlanabiliyor. Örneğin tansiyonu 160 olan bir hastanın tansiyonu 130 gibi bir değere düşebiliyor.

Yöntemi başarı oranı nedir?
Dünyada 1 milyarın üzerinde hipertansiyon hastası bulunuyor. Türkiye'de ise yaklaşık 6 milyon kişi yüksek tansiyon hastası. Ancak bu hastaların yüzde yirmi beşi dirençli hipertansiyon hastası ve bu kişiler gözden kaçabiliyor. Ülkemizde ölümlere sebep olan kronik hastalıkların başında ne yazık ki yüksek tansiyon geliyor bu yüzden ilaç tedavisine yanıt vermeyen dirençli hipertansiyon hastaları hekimiyle konuşarak Renal Devervasyon Yöntemi ile ilgili bilgi alabilir. Renal Denervasyon Yöntemi uygun hastalara uygulandığında yüzde 80-90 oranında başarı sağlanıyor.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 9594 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim