• BIST 9803.44
  • Altın 3064.069
  • Dolar 35.484
  • Euro 36.1641
  • Ankara 8 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

Dikkat! Metabolizmanızı yavaşlatıyor

Dikkat! Metabolizmanızı yavaşlatıyor
Sahura kalkılmadan tutulan orucun bir çok yan etkisi bukunuyor... Sahura kalkmadan tutulan oruç, uzun süre aç kalındığı için metabolizma hızının yavaşlamasına neden oluyor.

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Necip Yemenici, oruç tutanların mutlaka sahur yapmalarının, sağlığın korunması açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Birçok kişinin sahura kalkmamak için akşam yatmadan önce yemek yediğini ve uyuduklarını belirten Yemenici, bunun da ortalama 17 saat gibi uzun bir süre aç kalınmasına ve metabolizmanın hızının yavaşlamasına sebep olduğunu bildirdi.

Yemenici, çok uzun açlıklarda kan şekeri ve tansiyonun düştüğünü, boş midede asit salgısının arttığını kaydetti. Ertesi gün ise aç kalma süresinin uzamasıyla metabolik hızın düştüğünü, halsizlik ve baş ağrısı görüldüğünü dile getiren Yemenici, bu yüzden bütün geceyi ve ertesi günü aç geçirmemek için mutlaka sahura kalkılması gerektiğini söyledi.

Yemenici, sahur yemeğinde süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılması ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmesini tavsiye ediyor. Yemenici, ancak gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanların midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesinin faydalı olacağını belirtti. Yemenici, aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu gıdalardan, rahatsızlık verdiği için uzak durulması gerektiğini ifade ediyor.

Yemenici, iftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanması,10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesinin uygun olduğunu söyledi. Yemenici, yine enerji veren, ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinlerin tercih edilmesini tavsiye etti.

İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine, sütlaç, güllaç, muhallebi gibi tatlıların tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Yemenici, "Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra birer saat ara ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmelidir. İftar yemeğinden hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısına geçmek, koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olmaktadır. Ramazan ayında öğünler, sahur ve iftarda 2 ana öğün ile iftardan sonra 1 ile 1,5 saat aralıklarla 2 ara öğün seklinde düzenlenmelidir." dedi.

CİHAN

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2535 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim