• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 9 °C

Dikkat! Epilepsiyi tetikliyor

Dikkat! Epilepsiyi tetikliyor
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Biyofizik Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Nazıroğlu ve ekibi, kırmızı acı biberin epilepsi (sara) hastalarında görülen epileptik atakları artırdığını ortaya çıkardı.

Isparta SDÜ Tıp Fakültesi Biyofizik Bölümü, kırmızı acı biberle ilgili tıp dünyasını aydınlatacak bir bilgiyi gün yüzüne çıkardı. Hücredeki iyon kanalları üzerine yaptığı araştırmayla Uluslararası Harezmi Ödülü'ne sahip ilk Türk bilim insanı unvanını taşıyan Prof. Dr. Mustafa Nazıroğlu, 8 kişilik ekibiyle 8 yıl süren çalışma sonunda epilepsi hastaları için önemli bir çalışmaya imza attı.

'KIRMIZI ACI BİBER TETİKLİYOR'

'Kırmızı acı biberde bulunan kapsaisinin epilepsi hastalığının oluşumunda, epileptik atakların azalmasında veya artışında herhangi bir etkisi olabilir mi?' düşüncesiyle bir çalışma yaptıklarını söyleyen Prof. Dr. Nazıroğlu, "Bu kapsamda sıçanlardan 5 grup oluşturduk ve bir kısmında epilepsi oluşmasını sağladık. Bir kısmına kırmızı acı biberde bulunan kapsaisin maddesini iğneyle enjekte ederken, bir kısmına ise bunun etkisini bloke eden kapsazepin adlı kimyasal madde verdik. Sonuçta kırmızı biberin acı olmasını sağlayan kapsaisin verilen sıçanlarda epileptik atakların arttığı gözlemlenirken, kapsazepin verilen diğer sıçanlarda ise bu atakların neredeyse sıfıra yakın düzeyde azaldığını gözlemledik. Bu çalışma sonuçlarına göre kesinlikle şunu söyleyebiliriz ki epileptik hastaların kırmızı acı biber yemesi, epileptik atakları artırıyor" dedi.

Prof. Dr. Nazıroğlu ve ekibinin bu araştırmasıyla ilgili kamale, dünyaca ünlü Amerikan Neuroscience Dergisi'nde bu ayki sayısında yayınlanarak tıp dünyasına sunuldu.

EPİLEPTİK İLAÇ GELİŞTİRECEKLER

Bundan sonraki aşamada Nöroloji Anabilim Dalı'ndaki öğretim üyeleriyle kapsaisinin etkisini bloke eden kimyasalların epilepsi hastası insanlarda faydalı olup olmadığına yönelik araştırma yapacaklarını aktaran Prof. Dr. Nazıroğlu, çalışmanın finalinin ise antiepileptik bir ilaç geliştirmek olduğunu vurguladı.

'DÜNYADA HER 100 KİŞİDEN 3'ÜNDE GÖRÜLÜYOR'

Epilepsi hastalığının dünyada her 100 kişiden 2 veya 3'ünde görülebilen yaygın hastalıklardan olduğunu belirten Prof. Dr. Nazıroğlu, bu hastaların kullandıkları ilaçların hiç birinin tedavi edici nitelikte olmadığını söyledi. Prof. Dr. Mustafa Nazıroğlu, "Epilepsi hastalığı, bilindiği üzere gelen ataklarla insanı plastik top gibi hoplatmaktadır. Buna biz 'epileptik ataklar' diyoruz. Ancak bu hastalığın hiçbir tedavisi yok. Kullanılan ilaçlar sadece gelen atakların belirli bir düzeyde kalmasını sağlıyor" diye konuştu. 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4184 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim