• BIST 9910.61
  • Altın 3062.553
  • Dolar 35.4023
  • Euro 36.2886
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 8 °C
  • İzmir 12 °C

Dikkat! 'Çin tuzu' bağımlılık yapıyor

Dikkat! 'Çin tuzu' bağımlılık yapıyor
Bazı yiyeceklerde lezzet katmak ve raf ömrünü uzatmak amacıyla kullanılan 'Çin tuzu'nun bağımlılık yaptığı ve pek çok hastalığa zemin hazırladığı uyarısı geldi

Gıdaların tat, koku, görünüm, besin değeri ve raf ömrü gibi özelliklerini iyileştirmek amacıyla kullanılan gıda katkı maddelerine yönelik çekincelere her gün bir yenisi ekleniyor. Son uyarı çiğ köfte ve bazı yiyeceklere katılan 'Çin tuzu'na (MSG) yönelik.

E621 koduyla etiketlenen MSG'nin (Mono Sodyum Glutamat), çiğ köfteye lezzet sağlaması için katıldığı uyarısında bulunan Acıbadem Kadıköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Neşe Ceylan, "Çin tuzu, insan sağlığına hem zararlı hem de bağımlılık yapıyor, pek çok hastalığa zemin hazırlıyor" dedi.

Toksik bir madde

Ceylan'ın zararına dikkat çektiği 'Çin tuzu', güvenilirliği konusunda uzun bir süredir tartışılan bir madde. Uzmanlar özellikle fazla miktarıda alınması durumunda, başta beyinde olmak üzere zararlı etkilerinin ortaya çıkabileceği endişesini paylaşıyor. Obezite ve diyabet için risk faktörü, karaciğer için toksik bir madde olduğu belirtilen ve alerjik reaksiyonlara yol açabildiği uyarısında bulunulan 'Çin tuzu'na ilişkin görüşler şöyle:

"A'dan Z'ye Gıda Katkı Maddeleri" adlı bir kitaba imza atan Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı biyokimya uzmanı Prof. Dr. Fatih Gültekin: "MSG, düşük miktarda gıda maddelerinin içerisinde yer aldığı durumlarda tüketilmesi halinde migreni tetikleme gibi bazı alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir. MSG, yüksek miktarda tüketildiğindeyse sinir hücrelerinin aşırı uyarılmasına bağlı hücre ölümüne neden olabilir. Bu da sinir sistemine etki ederek beyinde hasara neden olur. Benim düşüncem insanlar üzerindeki etkisi tartışılan katkı maddelerinden biri olan MSG'den uzak durulması yönünde."

Yakın Doğu Üniversitesi öğretim üyesi beslenme uzmanı Prof. Dr. Mine Yurttagül de, MSG'nin bilimsel kongrelerde sıkça tartışılan bir konu olduğunu vurguladı, "MSG izin verilen dozlarda kullanılırsasağlığa zararlı değil. Fakat gıda katkı maddelerine yönelik oluşturulan yönetmelikte hamile kadınların ve çocukların tedbir amaçlı MSG'den uzak durmaları belirtiliyor" dedi.

3 günlük çiğ köfteyi yemeyin

Beslenme ve Diyet Uzmanı Neşe Ceylan'ın çiğ köfte tükenlere yönelik uyarıları şöyle: Etli çiğ köfte satışının yasaklanmasıyla et tadını sağlayabilmek için çiğ köftenin içerisinde et suyu aromasında bulyonlar fazlaca kullanılabiliyor. Çiğ köfte Sabah yapılıp akşama kadar tezgahlarda duruyor ve böyle olunca et suyu içeren bulyonlarda çok kolay bakteri üremesine yol açabiliyor. Çiğ köftenin raf ömrü standart 2 gün. Havayla temas eden çiğ köfte, süre geçtikçe ekşiyor. 3 günlük olduğunda kesinlikle tüketmeyin.

Açıkta satılandan kaçının; açıkta satılan çiğ köftenin besin zehirlenmelere neden olma olasılığı oldukça yüksek. Tüketileceği zaman 3 sıkımlık çiğ köfte ara öğün olarak iyi bir alternatif ancak aşırıya kaçmayın.

Pizzalarda bile kullanılıyor

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı İsa Tahta, "Endüstriyel gıda üreticileri, diğer tatların genel algısını dengelediği, harmanladığı ve birleştirdiği gerekçesiyle MSG'yi aroma arttırıcı olarak pazarlamakta ve kullanmaktadır. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), MSG'yi "genellikle kabul edilebilir" olarak sınıflandırıyor" dedi.

Onkoloji uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yavuz Dizdar da, "MSG günlük hayatımızda pizzalarda dahi lezzeti pekiştirmek için kullanılır. Gıda sisteminin içerisine yerleşmiştir" görüşünü dile getirdi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 7204 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim