AFYONKARAHİSAR’ın Sinanpaşa İlçesi’ndeki devlet hastanesinin başhekimliğini Fas asıllı 36 yaşındaki Abdüllatif Faslı yürütüyor. 1997’den bu yana Türkiye’de yaşayan Faslı, Erzurumlu bir kızla evlendiği için kendisini ’Dadaş’ olarak nitelendiriyor.
Sinanpaşa Devlet Hastanesi’ne 2012 başında gelen ve haziran ayında da başhekim olarak atanan Abdüllatif Faslı, 1997’de Türkiye’ye geldi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra Hacettepe Üniversitesi’nde iç hastalıklar dalında uzmanlığını yapan Faslı, 2008’de Türk vatandaşlığına geçerek çifte vatandaşlık sahibi oldu. Abdüllatif Faslı, mecburi hizmetini tamamladıktan sonra Sinanpaşa’ya atandı.
5 ay kadar doktor olarak çalıştıktan sonra devlet hastanesi başhekimliğine atanan Faslı, "Burası 25 yataklı bir hastaneydi. Bina olarak iyiydi ama hizmet anlayışı yoktu. Ben gelmeden önce günde yaklaşık 60 hasta bakılıyordu, ben geldikten sonra Afyon’a gideceklerine buraya gelmeye başladılar. Günde yaklaşık 200 hasta bakılıyor" dedi.
’TÜRKİYE’Yİ SEÇTİM, PİŞMAN OLMADIM’
İnsanlarının sıcaklığı ve kültürel yakınlık nedeniyle Türkiye’yi tercih ettiğini aktaran Faslı, "Akrabalarım Avrupa’da yaşıyor. Avrupalıların nasıl davrandığını biliyorum, ama ben sıcak bir ortam istiyordum. Bilerek Türkiye’yi seçtim, pişman olmadım" dedi. Türkiye’de 500’den fazla Faslı öğrenci bulunduğunu aktaran Abdüllatif Faslı, "Beni ’muhtar’ olarak adlandırdılar. Beni tanımayan Faslı öğrenci yok, hep bana danışırlar" dedi.
’HANIMIM ERZURUMLU, BEN DE DADAŞIM’
Erzurumlu bir Türk kızıyla evlenen Faslı, "Hanımım Türk, Dadaş, Erzurumlu. Bana ’Nerelisin’ diyenlere, ’Dadaşım’ diyorum. 1 çocuk babasıyım. Geldiğimde biraz sıkıntı yaşadık, rengimden dolayı. ’Bu yabancı, Arap’ diyen de vardı. Fas deyince ’Fas neresi’ diye soruyorlardı. Türkiye artık dünyaya açılıyor. Türkiye’deki insanlar da kendilerini geliştirmişler" diye konuştu.
DOKTOR GİTTİĞİ YERİ YEŞERTMELİ
Abdüllatif Faslı, "Ben Türkiye’ye gelirken herkes ’Türkiye’de ne işin var. Tekrar dil öğreneceksin. Fransızcan var, İngilizcen var, Avrupa’ya git’ diyordu. Fas ile Türkiye’nin kültürü birbirine çok yakın. Benim hedefim memlekete dönmek. Buradan kazandığım tecrübeyle memleketime katkıda bulunmak istiyorum. Nereye giderseniz gidin doktorlar yağmur gibi olmalı, gittiği yeri yeşertmeli" dedi.
Hürriyet