• BIST 9549.89
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • Ankara -1 °C
  • İstanbul 3 °C
  • Bursa 0 °C
  • Antalya 7 °C
  • İzmir 6 °C

Detoks metabolizmayı bozabilir

Detoks metabolizmayı bozabilir
Bir detoks çılgınlığıdır gidiyor. Bu iş o kadar çığırından çıktı ki artık insanlar sağlık adına(!) sağlıklarını tehlikeye atıyorlar.

Detoks adı altında insanlara, yalnızca tıbbi gereksinim durumlarında yapılması gereken bir girişimsel işlem olan 'lavman' yapıldığını hepimiz duyduk, üstelik açlıktan çocukların öldüğü bir dünyada bu tehlikeli işlemler için insanlar bir yığın para harcıyorlar. Daha masum görünen yöntemler bile uzun süre uygulanırsa tehlikeli olabiliyor, buluğ çağındaki genç kızlar, üreme çağındaki genç hanımlar, detoks adı altında günlerce aç kalıp yalnızca sıvı alarak metabolizmalarını alt üst edebiliyorlar. Detoks, belirli aralıklara sıkıştırılıp, devam etmezse anlamı kalmaz çünkü vücudumuz toksine maruz kalmaya devam eder.

AĞIR DETOKS YAPMAYIN
'Detoks'un kelime anlamı 'toksin atmak' demek ve vücudumuzda zaten bu işi yapan 4 tane ana organımız var; Barsaklarımız, böbreklerimiz, karaciğerimiz ve cildimiz. Bu organlarımızın kıymetini bilip onlara gereğinden fazla yüklenmez ve onların çalışmalarını bazı basit, doğal yöntemlerle artırırsak ve bunu hayatımızın bir parçası haline getirmeyi başarabilirsek, bu abartılı ve tehlikeli olabilecek 'yapay' yöntemlere hiç gerek kalmayacaktır. Güne bir bardak saf suyla başlamak ve üzerine yarım saat bir şey yememek bile detoksun bir parçasıdır. Zaten, ömür boyu devam ettiremeyeceğimiz, dar zamanlara sıkıştırılmış ve ağır detoks programları, bırakıldıktan sonra bir işe yaramaz olurlar ve kişiye külfetten başka bir şey getirmezler.

BARSAKLAR TOKSİN ATAR
En önemli detoks organlarımızdan barsaklar ile başlayabiliriz. Güne başlarken aç karna içeceğiniz bir bardak saf su, barsaklarınızda adeta 'yıkama' etkisi yapacak ve 'mide-barsak refleksi'ni çalıştırarak birkaç dakika sonra tuvalete gitmenizi sağlayacaktır. Barsaklarımız yalnızca yediklerimizi sindirmekten değil, onları ve ağız yoluyla aldığımız tüm toksinleri atmaktan da sorumludurlar. Her gün, istesek de istemesek de, çok dikkatli de olsak ağız yoluyla birçok toksin alırız.

Eğer barsaklar düzenli olarak boşaltılmazsa, bu toksinlerin kana karışım oranları artar ve bu da cildimizden birçok organımıza kadar, vücudumuzu olumsuz etkiler. Kabızlık problemi kronikleştikçe barsak duvarında gerilme sonucu 'divertikül' dediğimiz küçük cepler oluşur ve bunların içinde gıda artıkları kalır, bu artıklarda bir de bakteriler üremeye başlarsa mikrobik toksinler eklenir. Özetle, toksin atabilmenin yolu, kabız olmamaktır.

LAVMAN NEDİR?
Lavman, özetle, barsak içeriğinin boşaltılması demek ve çeşitli maddelerin anal yoldan verilmesiyle sağlanıyor. Bazen, ağız yoluyla ishal yapıcı maddelerin alınması ile ishal oluşturmak da lavman olarak adlandırılabiliyor ama gerçek lavman anal-rektal uygulama ile yapılır. Bu yöntemde kullanılan materyal çok önemli, bazı maddeler toksik olabiliyor, veya barsak yüzeyini tahriş edebiliyor. Lokal yan atkilerinin yanı sıra sistemik birtakım istenmeyen etkiler de olabiliyor. Barsak içeriğinin zamanından önce atılması kas sinir sistemi başta olmak üzere pek çok sistem zarar görüyor.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2284 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim