• BIST 9232.9
  • Altın 2907.517
  • Dolar 34.564
  • Euro 36.6366
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 11 °C

Detoks dost mu düşman mı?

Detoks dost mu düşman mı?
Herkesin yaza hazırlandığı şu günlerde detoks diyeti yapmak isteyenlerin de sayısı artıyor. Vücuttaki toksinlerden kurtulmak iyi de, acaba detoksun hiç mi zararı yok?

Hepimiz, sağlıklı olmak, formumuzu ve güzelliğimizi korumak için farklı yollar arıyoruz. Son birkaç yıldır detoks programları da bunlar arasında öne çıkanlardan... Peki, bu yöntem acaba herkes için uygun mu? Detoks için günümüzde farklı görüşler var. Örneğin İngiltere'nin saygın sağlık kuruluşlarından Sense About Science tarafından hazırlanan bir rapor, detoksun sağlığımız için tehdit oluşturduğunu gösteriyor.

KİLOLUYA DA OLMAZ
Diyetisyen Canan Aksoy da detoks diyetlerinin sürelerine dikkat çekiyor. Uzun uygulamaların kas kaybı, mide-bağırsak problemleri, saç dökülmesi gibi sorunlar yaratabileceğini belirtiyor. Temple Üniversitesi obezite bölüm başkanı Gary Foster'a göre ise bu tür diyetler, bırakın normal kilodakileri, kilo vermek isteyen kişiler için de uygun değil.

YAŞLANMAYI ÖNLER
Detoksun pek çok yararı da var kuşkusuz. Vücudumuzdaki sıvıların asitleşmesini önlemek ve asit-baz dengesini korumak detoksun ana hedefidir. Sağlıklı bir vücutta kan ve vücut sıvılarının hafif alkali olması beklenir. Kanın asitleşmesi ise organlarımıza zarar verebilir. Yaşlanma sürecini hızlandırabilir. Detoks sayesinde bunları yavaşlatmak mümkün. Ancak detoksu herkes uygulayamaz. Hamileler, emziren anneler, yüksek tansiyon, şeker ve gut hastaları, kalp-damar sağlığı bozuk olanlar, kanserli hastalar ve çocuklar kesinlikle detoks yapmamalı. (Cosmopolitan)

DETOKS NE DEMEK
Detoks, detoksifikasyon kelimesinin kısaltması. Vücuttaki toksik maddelerin, başta karaciğer olmak üzere, organlarımız tarafından daha az toksik hale getirilerek vücuttan atılması sürecine deniyor.

TOKSİNLERİN BİRİKME SEBEPLERİ
Uyku düzeni bozukluğu.
Yoğun stres.
Gereğinden fazla güneşlenmek
Kimyasallara maruz kalmak.
Tütsülenmiş, yanmış ve mangal kömüründe pişmiş sağlıksız gıdalar tüketmek.
Sigara ve alkol kullanmak.
Çevre kirliliği.
Yetersiz ve dengesiz beslenmek.
Hareketsiz yaşam.

TEMEL KURALLAR
Doğal beslenin, doğal sıvı tüketin, doğal maddelerle temas edin. Az ve sık yiyin.
Alkol ve sigaradan uzak durun.
İyi uyuyun, bol sıvı tüketin.
Hayatınızdaki hareketi artırın.
Sağlıklı pişirme yöntemleri kullanın. Çelik, cam ve porselenden vazgeçmeyin.
Tuvalet alışkanlığı yaratın.
Düzenli spor yapın.
Yoğurt, ayran ve kefir için.
Sebze ve meyveleri mevsiminde yiyin.
Kuru baklagilleri bol bol tüketin.
Her besin grubundan yiyin.

KÖTÜ NEFESE BİREBİR
İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden İç Hastalıkları uzmanı Dr. Mustafa Nafiz Karagözoğlu detoksun yararlarını şöyle özetliyor: "Yorgunluk, zihinsel bulanıklık, göz altında oluşan morluklar, kötü nefes, sindirim sorunları, ciltte yara ve akne olduğu durumlar ile kötü beden kokusu gibi belirtiler detoksla yok edilebilir."

YILDIZLAR VAZGEÇEMİYOR
Gerard Butler düzenli beslenemediği bir dönem yaşarsa iki ay detoks uygulayarak vücudunu arındırıyor. Jennifer Aniston ise doğal olmayan gıdalardan uzak durmaya çalışıyor.
Beyonce Kimseye önermediğini söylese de 'Dreamgirls' filmindeki rolü için verdiği 9 kiloyu; limon, acı biber ve akçaağaç şurubuyla yaptığı detoksa borçlu.

GWYNETH PALTROW
Güzel yıldız Paltrow, belli dönemlerde sadece meyve, sebze suyu ve salata ile besleniyor. Bu yüzden sağlık örgütlerinin tepkisini çekiyor.
 



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2714 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim