• BIST 9427.78
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

Depresyonun hafif hali: Distimi

Depresyonun hafif hali: Distimi
Kendini sürekli mutsuz ve keyifsiz hisseden pek çok insan 'distimi' hastası olabileceğinden habersiz! Psikolog Sinem Gül Şahin ...

Kendini sürekli mutsuz ve keyifsiz hisseden pek çok insan 'distimi' hastası olabileceğinden habersiz! Psikolog Sinem Gül Şahin, "Kişiye distimi teşhisi koyabilmek için mutsuzluk belirtilerinin en az iki yıl devam etmesi gerek" diyor

Distimi kelimesini daha önce hiç duymamış olabilirsiniz ama depresyon, pek çoğumuz için oldukça tanıdık bir hastalık... Depresyonun hafif ama uzun süre devam eden hali olarak tanımlanan 'distimi'; kendini sürekli mutsuz hisseden insanların kişilik özelliği zannedildiği için de güçlükle teşhis edilebiliyor.

ZAMAN ALIYOR
Cosmopolitan dergisi, sinsi bir şekilde seyreden distimi sorununu mercek altına aldı ve uzman psikolog Sinem Gül Şahin; hastalıkla ilgili şu bilgileri verdi:
Bir kişide "Distimik bozukluk var" denilebilmesi için mutsuzluk ve neşesizlik gibi semptomların, yetişkinlerde iki yıl, çocuk ve ergenlerde ise en az bir yıl sürmesi gerekiyor. Arada mutluymuş gibi hissedilen dönemler olsa bile bunlar iki aydan fazla sürmüyor. Sonra tekrar depresif sürece geçiliyor.
Bu iki yıllık süre boyunca kişinin majör depresyon (belirtileri çok net görülen ağır bir depresyon türü) geçirmemiş olması, "Bu kişide distimik bozukluk var" denebilmesi için gerekli bir ölçüt oluyor.
Distimi; erken başlangıçlı ve geç başlangıçlı olarak ikiye ayrılıyor. 21 yaşından önce başlamışsa erken başlangıçlı, 21'den sonra başlamışsa geç başlangıçlı distimi olarak tanımlanıyor. Distiminin oluşumunda, hem genetik hem çevresel faktörlerin etkili olduğu görülüyor.
Semptomların hafif şiddette ve kronik olması, hastanın bunları kendi kişilik özelliği zannetmesine yol açıyor ve tedavi için bir uzmana başvurmakta gecikiliyor. Tedavi edilmeyen distimi ise kendini fiziksel olarak ağrı, bitkinlik ve herhangi bir iç hastalığı şeklinde dışa vurabiliyor.

SADECE TERAPİ YETERLİ OLMUYOR
Distimi tedavisinde sadece terapi ya da sadece ilaç kullanımı yeterli değil. Böyle bir yaklaşım, iyileşme süresinin uzamasına veya hastalığın ileriki bir dönemde tekrar ortaya çıkışına neden olabilir.

HASTA SABIR GÖSTERMELİ
En ideal tedavi yöntemi; bir psikiyatr kontrolünde, uygun ilaçların alımı ve bir uzman tarafından verilen terapi desteğinin paralel bir şekilde gitmesidir. Distimik bozukluğu olan kişinin terapideki devamlılığı ve sabrı, ilaçları uygun dozlarda ve düzgün kullanımı da iyileşme süreci için önemli.
Tedavi sonrası, depresyonun üstesinden gelebilenler; yaşamdan zevk alıp hayatın iyi ve kötü yönleriyle yüzleşebiliyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4562 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim