Sağlık Bakanlığı, intihar meyilli, psikolojik ya da ilaç tedavisine yanıt vermeyen “dirençli depresyona” giren kişilerin tedavilerinde elektroşok yönteminin kullanılabileceğini açıkladı.
Anestezi altında uygulanan bu yöntemin yan etkilerinin oldukça az olduğuna yer veren bakanlık, internet sitesine koyduğu spot filmde, kısa süreli hafıza kaybına neden olabilse de, uygulama sonucu kalıcı hafıza kaybına nadiren rastlandığına değinildi. Spotta, uygulamanın gebelerde güvenli, tam tedavi alanlarda da yüzde 80 etkili olduğu vurgulandı.
‘Kontrollü nöbet’
Türkiye Psikiyatri Derneği Üyesi Doç Dr. Burhanettin Kaya, bakanlığın bu yaklaşımını Hürriyet’e şöyle değerlendirdi: “Elektroşok 115 yıllık bir tedavi yöntemidir. Şakaklara takılan elektrotlar ile bir miktar elektrik verilerek hastanın epilepsi nöbeti geçirmesi sağlanıyor. Bu işlem hastalar uyurken yapılıyor. O nedenle kişi hiçbir şey hissetmiyor. Özellikle intihar riski, tedavi reddi olan, saldırgan hastalarda, taşkınlık nöbetlerinde kullanılıyor. Tedaviye yanıt oldukça yüksek.”
Meltem ÖZGENÇ