• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 10 °C

Depresyon kalp krizi riskini artırıyor

Depresyon kalp krizi riskini artırıyor
Medline Acil Sağlık Operasyonlardan Sorumlu Direktör Dr. Barış Mutluer, kişilerin günlük yaşamlarının bir parçası olarak sürekli stres yaşadığını ve stresli ortamlarda bulunduğunu bu etkenlerin ise kalp krizi riskini artırdığını söyledi.

Yaşam standartları ve kalitesi her geçen gün biraz daha yükselse de, özellikle son yıllarda depresyon ve psikolojik sorunlar daha çok gözlemleniyor. Depresyonun kişinin hayat kalitesini ve sosyal yaşamını olumsuz etkilemenin yanı sıra kalp rahatsızlıklarına da neden olabildiğini belirten Medline Acil Sağlık Operasyonlardan Sorumlu Direktör Dr. Barış Mutluer, kalp rahatsızlıkları ve ilk yardım müdahaleleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.
 
Kişilerin günlük yaşamlarının bir parçası olarak sürekli stres yaşadığını ve stresli ortamlarda bulunduğunu söyleyen Barış Mutluer, işe giderken trafikte, iş yerinde, bir toplantıda yaşanan sorunlar nedeniyle de stres ile karşı karşıya kalındığını ve çevresel birçok etkenin ise mutsuzluğa ve depresyona neden olduğunu belirtti.
 
Stres ve depresyonun ölüm nedenleri arasında ilk sırayı alan kalp rahatsızlığı riskini artırdığını ifade eden Dr. Barış Mutluer, "Özellikle politikacılar, toplu taşıma araçları sürücüleri, sporcular ve yoğun stres altında çalışanlar, gizli kalp hastalığı riskiyle karşı karşıya kalırlar. Stres yaşayan kişide gözlenen kalp atışlarındaki hızlanma ve kan basıncındaki artış kalp damarlarının tıkanmasına ve ani kalp rahatsızlıklarına neden olabilir. Ani olarak karşılaşılan stresler de kişilerde kalp krizini tetikleyebilir. Tüm bu nedenlerden dolayı ağır stres altında bulunan kişiler belirli aralıklarla kapsamlı bir kardiyolojik muayeneden geçmelidirler" diye konuştu.
 
Genel olarak hastalarda görünen kalp hastalıkları belirtilerini ağrı, nefes darlığı, yorgunluk ve halsizlik, çarpıntı, bacaklarda ve karında şişme(ödem ve asit), öksürük, bayılma, hazımsızlık, hıçkırık ve yutma güçlüğü, baş ve ense ağrıları, morarma şeklinde sıralayan Mutluer, "Kalp krizi geçiren kişiler ilk etapta rahatsızlıklarını anlamaz. Kriz ağrısını genellikle mide ağrısı, hazımsızlık, üşütme zannederler. Ancak yukarıdaki belirtilere sahip olan kişiler en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna gitmelidirler. Kalp krizinde zamanında müdahalenin hayat kurtardığı unutulmamalıdır" dedi.
 
"ACİL DURUMLARDA SOĞUKKANLI OLUNMALI VE İLK YARDIM ÇAĞRILMALI"
 
Barış Mutluer, olası bir acil durumda yapılması gerekenler hakkında da şunları söyledi: "Refakatçi soğukkanlı olmalı ve ilk yardım çağırmalıdır. Ancak hastanın bilinci kapalı veya hasta şokta ise (tansiyonu düşük, soğuk soğuk terlemesi, bilinç bulanıklığı varsa), yardım istedikten sonra hastanın daha rahat soluk almasını sağlamak için yakasını gevşetmeli, başını yana yatırmalı, ayaklarını kaldırmalıdır. Eğer hiç bilinci yoksa suni teneffüs ve kalp masajı yapılabilir."



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4384 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim