• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 13 °C

Denize Giren Çocuğunuzun Vücudunda Bu Belirti Varsa ‘Skolyoz’ Olabilir

Denize Giren Çocuğunuzun Vücudunda Bu Belirti Varsa ‘Skolyoz’ Olabilir
Uzmanlar, omurganın "S" ve "C" halinde eğriliğine neden olan skolyozun erken tanısında, ebeveynlerin denize giren çocuklarının vücutlarını iyi gözlemlemelerinin...

Uzmanlar, omurganın "S" ve "C" halinde eğriliğine neden olan skolyozun erken tanısında, ebeveynlerin denize giren çocuklarının vücutlarını iyi gözlemlemelerinin oldukça önemli olduğunu söyledi.

Antalya Memorial Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Bozduman, Dünya Skolyoz Farkındalık Ayı nedeniyle bilgilendirmelerde bulundu. "Radyolojik olarak 10 derecenin üzerinde bir eğrilik tespit edilmesi durumunda skolyoz tanısı konulur" diyen Bozduman, en sık görülen grubun ergenlik çağında olduğuna dikkati çekti, bu durumu da ailelerin çoğunlukla gözden kaçırdığına işaret etti.

"En sık ergenlikte görülüyor"

Türkiye'de skolyoz görülme sıklığının yüzde 1 ila 3 arasında bölgesel olarak değiştiğini aktaran Bozduman, "En sık ergenlikte görülüyor. Genellikle bu çocukları aile hekimleri ya da beden eğitimi öğretmenleri aileleri uyararak bize gönderiyor. En sık semptomu omuz dengesizliği ve kolları ile vücut arasında asimetrinin olması" dedi.

Omurga "S" ve "C" şeklini alıyor

Skolyoz sonucu S ve C şeklinde eğrilikler oluştuğunu ifade eden Bozduman, "Omurga bel ya da sırt bölgesinden eğrildiği zaman ikincil olarak onu kompanse etmek için bir eğrilik daha oluşur. Bu eğrilik "S" halini alır. Aslında problem bir bölgedeyken, ilerleyen yüklemelerle iki bölgeye taşmış olur. "C" eğriliklerde ise bu kompansasyon mekanizması çalışmaz, hasta bir tarafa kaykılarak gelir" diye konuştu.

Tedavi yöntemleri

Bozduman, skolyoz tedavisine ilişkin ise, "İlk değerlendirilmesinin ardından gerekli radyolojik tetkikleri yaparak tanısını koyup tedavisini seçiyoruz. Tedavi yaşa ve dereceye göre değişir. Küçük yaşlarda sıklıkla fizik tedavi ve korse tedavisi gibi yöntemleri tercih ediyoruz ama belli bir derecenin üzerine çıkan belli yaş gruplarına özel cerrahi yöntemler uygulayabilmekteyiz" ifadelerini kullandı.

"Denize girerken çocuklarınızın vücudunu gözlemleyin"

Skolyozda erken tanının önemine işaret eden ve aileleri bu konuda uyaran Bozduman, "Antalya'mız tatil kenti olduğu için, çocuklarımızı vücutları çıplakken görme şansımız artıyor. Burada ailelerin dikkatli bir gözlemi erken tanı ve tedavi birçok çocuğu ameliyat olmaktan kurtaracaktır. Bunun için ailelerin gözlemlemeye dikkat etmesi gerekiyor. Çocukları denize girerken omuz ile kürek kemiklerinin seviyeleri eşit mi, kolları vücutları arasındaki asimetri var mı, kalça dengeleri simetrik mi diye gözlemlemeleri ve bir fark ettikleri zaman mutlaka ortopedi ve travmatoloji uzmanına görünmeleri gerekiyor" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 431 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim