• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 19 °C

Demir eksikliği çocuklarda beyin gelişimini olumsuz etkiliyor!

Demir eksikliği çocuklarda beyin gelişimini olumsuz etkiliyor!
Demir eksikliği, çocukların hem beyin gelişimini hem de fiziksel gelişimini olumsuz etkiliyor. Demir eksikliği tedavisi için hızlı büyüme dönemi kaçırılırsa kaybın geri dönüşü olmuyor.

MNTLAB Laboratuvar Hizmetleri Danışmanı Biyokimya Uzmanı Doç. Dr. Nezih Hekim, dokulara oksijen taşınmasına yardımcı olan demirin, sinir sistemi gelişiminde önemli rol oynadığını söylüyor ve özellikle büyüme çağındaki çocukların serum demir, transferin ve ferritin düzeylerinin ölçülmesinin gelecekteki başarılarına katkıda bulunduğuna dikkat çekiyor.

Amerikan Pediatri Akademi Komitesi, yenidoğanların 9-12. ayda, prematürelerin 6. ayda demir eksikliği açısından taranmasını öneriyor. Yapılan araştırmalar, erken çocukluk döneminde yaşanan demir eksikliği anemisinin, okul performansının anlamlı derecede azalmasına neden olabileceğini söylüyor. Araştırmacılar, kötü beslenme sonucunda oluşan demir eksikliğinin çocuklarda okul başarısını etkilediğini özellikle matematik ve lisan derslerinde başarısızlığa yol açtığını belirtiyor. Bazı araştırmacılara göre 20’li yaşlardaki beyin gelişimi 10’lu yaşlarda belirleniyor. Araştırmalar, yetersiz demirle beslenen çocukların beyindeki sinir hücrelerini koruyan kılıfı oluşturan hücrelerle bağlantı kurmada yetersiz kaldığını; bilişsel, lisan ve motor gelişimini bozduğunu gösteriyor.

 

Beynin demir içeriğinin sadece beslenme ile değil, genetik alt yapıyla da ilişkisi bulunuyor. Bu nedenle bebeklik ve çocukluk döneminde demir açısından yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat etmek ve kandaki demir düzeyinin dönemsel olarak ölçülmesi gerekiyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3452 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim