• BIST 9970.95
  • Altın 3045.02
  • Dolar 35.427
  • Euro 36.3574
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Danıştay'ın karekod kararı yönetmelikle 'by-pass' edildi

Danıştay'ın karekod kararı yönetmelikle 'by-pass' edildi
Sağlık Bakanlığı Danıştay'ın karekod sistemi ile ilgili kararına rağmen çıkardığı yönetmelikle fiili olarak kararı by pass etti. Eczacılar dava açmaya hazırlanıyor.

Sağlık Bakanlığı, ilaç yönetmeliğinde bir değişiklik yaparak karekodlu ilaca geçiş tarihinde Danıştay'dan çıkan kararı uygulamayacağını ortaya koydu. Resmi Gazete'de perşembe günü yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Beşeri Tıbbi Ürünler Ambalaj ve Etiketleme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'te, bir tarih değişikliğiyle, ilaç takip sistemi üzerinden karekodlu ilaca geçişi erteleyen Danıştay kararı ‘by-pass' edilmiş oldu. Yönetmelikle, sistemde karekodsuz ilaçların satışının yasaklanmasıyla karekodlu ilaç sistemine tümüyle geçiş için daha önce 1 Ocak 2011 olarak belirlenen tarih 1 Temmuz 2010 olarak düzenlendi. Bakanlığın Danıştay kararını etkisiz hale getirmek için böyle bir düzenlemeye gittiğini belirten eczacılar, yeniden yasal yollara başvurmaya hazırlanıyor.

Yönetmelikte, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren üretilen tüm ilaçlara ruhsat veya izin sahipleri tarafından karekod konulmasının zorunlu olduğu belirtilirken, "Bu tarihten önce karekodsuz üretilerek piyasaya sunulmuş ürünlerin satışına, 1/7/2010 tarihine kadar izin verilir" dendi. Bakanlık, daha önce aynı yönetmelikle karekodlu ilaca geçiş tarihini 1 Ocak 2011 olarak belirlemiş ancak martta çıkardığı bir genelgeyle eczacıların sisteme geçişini 16 Mayıs'a ertelerken karekodlu ilaç satışına geçişini ise 6 ay öne çekmişti. Bunun üzerine de İstanbul Eczacı Odası (İEO) söz konusu genelgeyi yüksek mahkemeye taşımış ve Danıştay 10'uncu Dairesi incelemeleri sonucunda 1 Ocak 2011 tarihini 1 Haziran'a çeken düzenleme hakkında yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

İstanbul Eczacı Odası yeniden dava açacak
Bu kararla birlikte karekod uygulamasını 1 Ocak'a ertelemesi beklenen bakanlık ise sadece 1 aylık bir uzatmayla uygulamanın temmuza bırakıldığını açıklamıştı. Bakanlık, son olarak bu tarih konusunda geri adım atmadı ve tümüyle karekodlu ilaca geçiş için belirlediği 1 Temmuz tarihini yönetmelik değişikliğiyle sabitledi.


Bunun üzerine bir açıklama yapan İEO, bakanlığın yargı kararını hiçe sayarak hareket ettiğini ve bu düzenlemeyi de yargıya taşıyacaklarını kaydetti. Açıklamada, "Yargı kararlarını hiçe sayıp etkisizleştirecek düzenlemeler yapılması, hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmamaktadır. Sağlık Bakanlığı yaşanan tüm aksaklıkları ve oluşan kaosu görmezden gelerek ilaç takip sistemi konusunda ‘Ben yaptım oldu, ben nasıl istersem öyle olur' mantığı ile hareket etmektedir. Yayımlanan yönetmelik değişikliği hakkında da yasal yollara başvuracağız ve dava açacağız" dendi.


Yönetmelik değişikliğinde ayrıca, daha önce karekodsuz ilaçlar için düzenlenen eczanelerde geçici karekodlama uygulamasından vazgeçilmedi. Düzenlemede, piyasada bulunan kupürlü ilaçlar üzerine etiket veya benzeri bir yöntemle karekod konulabileceği hatırlatılırken, "Bu işlem, firmanın kontrolü altında olmak üzere, ürünün bulunduğu yere göre ecza depolarında ve eczanelerde de yapılabilir" ifadesi yer aldı. Stoklarında çok miktarda karekodsuz ilacın bulunduğuna işaret eden eczacılar, karekodlanmaması veya piyasada tüketilememesi halinde bu ilaçları 1 Temmuz'da depolara iade etmeye hazırlanıyor. Eczacılar, bir süredir geçici karekodlamaya firmaların çeşitli nedenlerle isteksiz olduğunu ve uygulamanın işlemediğini de belirtiyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2930 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim