Yaptığı konuşmada, Koronavirüs salgınında kaybedilen tüm hocalar ve vatandaşlarla birlikte Prof. Dr. Feriha Öz’e rahmet dileyen Erdoğan, “Biz kadirşinas bir milletiz. Ülkemize hizmet eden, bu uğurda fedakarlık gösteren hiç kimseyi unutmayız. Bunun için buraya Prof. Dr. Feriha Öz, Yeşilköy’de inşa edilen hastaneye de Prof. Dr. Murat Dilmener’in ismini verdik. Böylece ömürlerini insan sağlığına adayan, salgın döneminde de yine büyük bir gayretle çalışırken son nefeslerini teslim eden hocalarımızın isimlerini ebediyete kazıdık” diye konuştu.
Okmeydanı’nda inşa edilen şehir hastanesine Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu’nun, Hadımköy’de restore edilen hastaneye de Dr. İsmail Niyazi Kurtulmuş’un isimlerinin verildiğini hatırlattı.
“Sağlıkta sağlık turizmini hedefliyoruz ve bunu başaracağız”
Dünyada pek çok ülkede salgın sebebiyle sağlık sisteminin çöktüğüne işaret eden Erdoğan, “Böyle bir dönemde Türkiye, hem mevcut imkanlarını en iyi şekilde kullanarak hem de işte buradaki gibi yeni imkanlar üreterek farklı bir konuma gelmiştir. Kapasitesinin tamamı gerektiğinde yoğun bakım altyapısına sahip olan bu hastanemizi, iki ay gibi kısa bir sürede tamamladık. Ayrıca, hemen pist burada. Aynısı Murat Dilmener’de de var. Uluslararası herhangi bir hasta buraya gelmek istediğinde, bu piste inecek ve buradan yürüme mesafesinde hemen hastaneye gelecek. Tedavi bitti, yine hemen uçağıyla gitmesi gereken yere gidecek. İster ulusal, ister uluslararası hepsine hazır. Sağlıkta sağlık turizmini hedefliyoruz ve bunu başaracağız” dedi.
Geçen yıl 750 bine yaklaşan yabancı hasta sayısının ilerleyen yıllarda katlanarak artmasını beklediklerini belirten Erdoğan, “Salgın sürecinde sağlık konusunda ülkemizin elindeki imkanların kıymetinin çok daha iyi anlaşıldığına inanıyorum. Zira şu an itibarıyla 190’ı aşkın ülkeden talepler geldi ama biz 90’ı aşkın ülkeye, her türlü bu noktada sağlık ürünlerini gönderdik” değerlendirmesinde bulundu.
“Türkiye’nin Genel Sağlık Sigortası sisteminin önemi anlaşıldı”
Dünyanın en kapsamlı ve en düşük maliyetli Genel Sağlık Sigortası sistemini Türkiye’de kurmanın öneminin salgın sürecinde daha iyi anlaşıldığını dile getiren Erdoğan, diğer ülkelerin hiçbirinde böyle bir sistemin olmadığını vurguladı.
“Ülkemize yapacak daha çok hizmetlerimiz var”
Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi ile artık acil ihtiyacın kalmadığını vurgulayan Erdoğan, “Daha bir asır önce ‘hasta adam’ yaftasıyla tarihe gömülmek istenen bir milletin bugün gıptayla takip edilmesi, bu gerçeğin en yalın ifadesidir. İnşallah ülkemize yapacak daha çok hizmetlerimiz var. Türkiye’yi mutlaka 2023 hedeflerine ulaştıracağız” şeklinde konuştu.
Açılış töreninde konuşan Bakan Fahrettin Koca, açılışı yapılan hastanenin, sağlık altyapısına yeni bir anlayışla güç katacağını, sağlık hizmetinde yeni bir alternatif ve yeni bir vizyon getireceğini söyledi.
Kovid-19 pandemisinin tüm dünyaya çok şey öğrettiğini hatırlatan Koca, “Bugüne kadar sağlığa yapılan yatırımların ne kadar yerinde olduğunu ve sağlığa yapılan yatırımın neden kalkınmanın merkezinde olması gerektiğini her zamankinden daha fazla gösterdi” dedi.
Güçlü bir sağlık sistemi, gelişmiş bir altyapı ve fedakarlıktan çekinmeyen yetkin bir sağlık ordusunun böyle zamanlarda toplumu ayakta tutan en önemli güç olduğunun altını çizen Koca, son 18 yılda bu alandaki gelişmelerin neticesinin hep birlikte görüldüğünü, bu gibi salgın hastalıklara olduğu kadar başta deprem olmak üzere doğal afetlere de hazırlığı test etmiş olduklarını ifade etti.
“Buralar sağlık turizminde kamunun önemli köşe taşları olacak”
“Bu hastaneler, sadece deprem, afet ve salgın durumlarında kapısını açıp sonra devre dışı olan mekanlar olarak tasarlanmadı” diyen Bakan Koca, “Normal zamanlarda da özelleşmiş alanlarda hizmet vermeye devam edecek kalıcı hastaneler olarak inşa edildi. Yoğun bakım ve palyatif bakım hastaları için önemli bir kapasite kazanmış oluyoruz. Diyaliz hastaları buralardan hizmet alacak. Buralar sağlık turizminde kamunun önemli köşe taşları olacak. İstanbul'un sağlık altyapısını salgın, deprem ve her türlü afete hazır hale getiren ve büyüyen sağlık turizmine önemli katkılar sunacak” şeklinde konuştu.
Rekor denecek bir sürede, 45 günde tamamlandığına dikkat çeken Koca, “Hastane 2 bölüm halinde 8 bloktan oluşuyor. Toplam alan 125 bin metrekare. 500 araçlık otoparkı mevcut. 75 bin metrekare kapalı alanda 432’si yoğun bakım olmak üzere 1008 yataklı. Yeterli laboratuvar ve görüntüleme imkanları bulunuyor. Bütün hasta yatakları gerektiğinde yoğun bakıma dönüştürülebilme özelliği taşıyor. Tam teşekküllü 16 ameliyathaneye sahip olan hastanede ayrıca, kronik böbrek hastalarının ihtiyacını karşılayacak 100’e yakın diyaliz ünitesi bulunuyor” dedi.
“Prof. Dr. Feriha Öz Hocamızın hatırasını yaşatmasını diliyorum”
“Prof. Dr. Feriha Öz Hocamızın adı ile anılacak olan bu acil durum hastanemizin, onun hatırasını yaşatmasını ve emeklerinin devamı olacak katkıları sunmasını diliyorum” diyen Bakan Koca, “Buralarda görev alacak doktor arkadaşlarımın, tüm sağlık çalışanlarımın, hocalarımızın adına layık bir anlayışla hizmet bayrağını taşıyacağına şüphe duymuyorum. Genç meslektaşlarıma sadece modern binalar, son teknoloji cihazlar değil, hocalarımızdan aldığımız kültür, ilim ve irfanı; insan sevgisini, insana hizmet şuurunu da bıraktığımıza inanıyorum” dedi.
Törende, Merhume Prof. Dr. Feriha Öz’ün oğlu Prof. Dr. Ferhan Öz de bir konuşma yaptı.
Açılışın ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca ve beraberindekiler Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi’nde incelemelerde bulundu.