• BIST 9739.72
  • Altın 3073.515
  • Dolar 35.4677
  • Euro 36.5737
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 7 °C
  • İzmir 7 °C

Cücelerin boyu 30-40 santim uzayabiliyor!

Cücelerin boyu 30-40 santim uzayabiliyor!
k uzatma ameliyatlarının, özellikle cüceler için çok başarılı sonuçlar verdiğini söyleyen Prof. Dr. Levent Eralp: Erken yaşta tedaviye başlanırsa cücelerin boyunu 30-40 santim uzatabiliyoruz. Ancak...

Acıbadem Maslak Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Eralp, boy uzatma ameliyatları konusunda merak edilen soruları yanıtladı.


BOY CİDDİ İŞTİR!


Cücelerde boy uzatma ameliyatlarına kaç yaşında başlanmalı?


Cücelerdeki amacımız estetik işlemden çok, kişinin gün içinde daha konforlu ve kaliteli bir yaşam sürdürmesidir. Kapı koluna erişmesi, otobüse binebilmesi, musluğa yetişebilmesi gibi... Yoksa amacımız 1 metre 60 santim boyundaki kişiyi, 1 metre 80 santim yapmak değildir. `Akondroplazi` denilen hastalıktan mağdur olan hastalarımızı, iki-üç yaşından başlayıp, birkaç ameliyatla 1 metre 50 santim`e kadar uzatıyoruz. Yani cücelerin boy uzunluğunu 30-40 santim artırabiliyoruz. Ancak uzama süresi hastanın tedaviye cevap vermesine göre değişiyor. Bazen tedavi çeşitli aralıklarla sürüyor. Bir kaç yıl ara verip, 12 yıl devam eden uzatma tedavilerimiz bile var.


Kemik kırıkları, kötü kaynadığında da uzatma ameliyatları faydalı olabiliyor mu?


Büyüme kıkırdağının, kaza ya da başka nedenler sonucunda harap olması ve kırıkların kötü kaynaması halinde, yaptığımız ameliyatla bir bacak ya da kolu, diğeriyle eşit duruma getirebiliyoruz.


Estetik amaçlı uzamak isteyen kişilere yaklaşımınız nasıl oluyor?


Eğer hasta ihtiyaç için değil, daha iyi bir görüntüye kavuşmak için bu ameliyatı yaptırmak istiyorsa, psikiyatristlerin hastayı değerlendirmesini istiyoruz ve eğer kozmetik uzatma çok gerekli ise uyguluyoruz. Çünkü yaptığımız ameliyatlar zorlu ameliyatlar... Burun estetiği yapar gibi kozmetik anlayışla hareket edemeyiz.


Cücelerde boy uzatmak uzun zaman alıyor mu?


Cücelerde, boy uzatma ameliyatlarına iki-üç yaşında başlanması gerekiyor. Çünkü üç ayrı bölgedeki altı kemiği uzatmaya çalışıyoruz. Teknik zorluklar nedeniyle ameliyatlara erken başlanmasının önemi çok büyük... Uyluk, kaval kemiklerinin yanısıra kol kemiklerini de uzatabiliyoruz. Belli aralıklarla yapılan boy uzatma ameliyatları sonrasında cücelerin boyunu 1 metre 50 santime kadar uzatmak mümkün... Ameliyat sürecinin ardından hastayı, hastanede biraz daha fazla yatırıp, fizik tedavi yardımıyla yürümelerini kolaylaştırıyoruz.


TEKNOLOJİ ÇOK İLERLEDİ


Kemiği uzatmak için özel materyaller kullanıyor musunuz?


Boy uzatma ameliyatlarında kullanılan teknoloji ve aletlerde son yıllarda büyük gelişmeler oldu. İleri teknoloji sayesinde artık vücutta kemiğin içinde kalan ve kemiği uzaktan kumanda ile kendi kendine uzatan cihazlar, üzerinde çalışılıyor. Bu tür cihazların kullanımı konusunda özel eğitimler almak gerekiyor.


Günde ne kadar uzatma yapılıyor?


Kemiklerde düzeltme ya da uzatmaya yönelik cerrahi işlemler yapılıyorsa, her gün bir milimetre uzatmak gerekiyor. Dünyada sekiz-on yeni yöntem bulunuyor. Söz konusu yöntemler, cerrahlar tarafından uygulandığında hasta yarar görüyor.


TEDAVİ SIRASINDA EVE HAPSOLAN YALNIZ TÜRKLER


Eğri kemikleri nasıl düzeltiyorsunuz?


Kötü kaynayan kırıkların ya da doğuştan kemik eğriliklerinin tedavisinde de boy uzatmaya benzer cihaz ve teknikler uygulanabilir. Ameliyatta kemik eğriliklerinin düzeltilmesi halinde, kemiğin içine konulan çiviler ya da kemiğin üzerindeki plakalarla sabitleme yapıyoruz. Kemiğe dışarıdan menteşeli cihazlar yerleştiriyoruz. Her gün bir milim ya da her gün bir derece düzeltme yapılıyor. Beraberinde uzatma da yapmak isteniliyorsa, bu cihazlar çok uygun. Vücut, kemiklerin arasını yeni kemik dokusuyla dolduruyor. Her bir santimetrelik uzatma için 1-1.5 aylık bir sürenin geçmesi gerekiyor. Ancak hastaların günlük yaşamında bir kısıtlamaya gerek yok! Hatta yurtdışındaki hastalara havuza girmeleri bile söyleniyor. Ancak ülkemizdeki hastalar evine hapsoluyor, işine, okuluna gidemiyor. Cihaz kemiği koruduğundan üzerine düşse bile sorun olmuyor. İşlem en çok kemik kırıklarına ve kemik eğriliklerihe, uyluk, kaval, kol ve el bileğine uygulanıyor


YANLIŞ YAPILAN İŞLEMLER DÜZELTİRKEN BİZİ ZORLUYOR


Kemiklerde oluşan büyük hasarları giderebiliyor musunuz?


Uzun süre sigara içen, eksik ya da yanlış tedavi görmüş kişilerin, kaza geçirmiş insanların ve şeker hastalarının kemiklerinde önemli hasarlar oluşuyor. Bu hastaların önemli bir kısmına `bacağınızı keselim` önerisinde bulunuyorlar. Biz ise günümüzde, dışardan kemik düzelten cihazlar, yüksek basınçlı oksijen tedavisi ve plastik cerrahi uzmanlarının kullandığı serbest doku nakil yöntemleriyle uzuvları kurtarıyoruz. Hastaların önemli bir kısmı daha önce hatalı tedaviler görmüş kişiler oluyor ve biz asıl sıkıntıyı, yanlış yapılan ameliyatları düzeltmekte çekiyoruz. Kemiğin yapısı ve kullanılacak cihazın kemiğe tutulumu, iyileşme süresi açısından büyük önem taşıyor. Kısa süre öncesine kadar uzuvlarını feda etmesi gereken hastalar, artık yaratıcı tekniklerle tedavi edilebiliyor.


BOY UZATMA CERRAHİSİ BAŞKA ŞEYE BENZEMEZ


Acıbadem Maslak Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği`nden Prof. Dr. Levent Eralp, halkın en sık sorduğu soruları cevapladı.


Soru: Bir kişi boyunu 1 metre 60 santimden 1 metre 75 santime uzatmak istiyorsa, kendisine, bu ameliyatı yapıyor musunuz? Yoksa sadece cüce ya da boy kısalığından muzdarip olması mı gerekiyor? Tıbbi sorunu olmadığı halde psikolojik olarak sıkıntıya girmiş biri, bu ameliyatı isterse yapabilir misiniz?


Tüm uzuv uzatma cerrahilerinin yüzde 5`i kozmetik amaçlı boy uzatma sınıfına girer. Uzatma cerrahisi, örneğin burun ya da göğüs estetiği ile karşılaştırılamayacak kadar sıkıntılı bir ameliyat sürecine sahiptir. Bu nedenle ameliyat edilecek hastaya birkaç kez tüm detaylar anlatılmalı, ayrıca bir ruh sağlığı hekiminden `Hastaya boy uzatma cerrahisi uygulanmazsa ruh sağlığı tehlikeye girebilir` şeklinde bir rapor alınmalıdır. Ancak sonrasında bu tür cerrahi bir işlem düşünülebilir.


Soru: İki bacağı uzatmak, tek bacak uzatmaktan daha mı zor? Bu nedenle topal kalınabilir mi?


Güncel boy uzatma teknikleri ile hasta ameliyattan sonra hemen ayağa kaldırılabildiği için hastanın yürüme kapasitesi çift taraflı ameliyat sonrasında kısıtlanmaz. Ameliyat süresi uzar ve ameliyat sonrası fizik tedavi uygulamaları biraz daha sıkıntılı olabilir. Ancak bu çift taraflı uzatma ameliyatlarının, tek taraflı uzatma ameliyatlarından daha sıkıntılı bir süreç yarattığı anlamına gelmez.


ABD`DE YAPTIRAN ÇOK


Soru: Estetik amaçlı boy uzatmak yasak mı yoksa etik görülmediğinden mi yapılmıyor? Cezai yaptırımlar var mı?


Estetik amaçlı boy uzatmanın kanuni bir yaptırımı yok! Ancak biraz önce de bahsettiğim gibi boy kısalığının hastanın ruh sağlığı üzerinde tedavi edilemez bir bozukluk yarattığı şeklinde bir psikiyatrist raporu olmadan ameliyat yapmayı doğru bulmuyorum.


Soru: Bu ameliyatlar en çok dünyada hangi ülkelerde yapılıyor?


ABD, Brezilya, Almanya, İtalya ve bazı Uzakdoğu ülkeleri sayılabilir.


Soru: Boy uzatma ameliyatlarını en çok Çinliler`in ve Koreliler`in yaptırdığı söyleniyor. Bu doğru mu?


Uzakdoğu ülkelerinde kozmetik amaçlı birçok girişim yapıldığı doğru. Ancak bu konuda elimizde bilimsel anlamda bir araştırma yok

 



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 13618 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim