Dünya Çölyak Günü nedeniyle uzmanlar Sağlık Bakanlığının Twitter sayfasından vatandaşlardan gelen soruları yanıtladı.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aydan Kansu ve Sağlık Bakanlığı Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanlığından diyetisyen Eylem Zehra Kelat, sosyal medya üzerinden çölyak hastalığıyla ilgili sorulara cevap verdi.
Çölyaklı bir hastanın glutenli ürün yemesi halinde kansızlık, kemik zayıflığı, ishal, kilo kaybı ve bağırsak lenfoması gibi hastalıklar gelişebildiği belirtilerek, diyete tam uyulmasının önemine işaret edildi.
Hastalığın bulaşıcı özelliği bulunmadığı ancak kalıtsal bir hastalık olduğundan aile içerisinde çölyaklı bireyin olmasının diğer bireylerin çölyak olma olasılığını 10 kata kadar artırdığı ifade edilerek, tanının ince bağırsak biyopsisiyle konulduğu bildirildi.
Hastalığın hayat boyu devam ettiği, bugün için tek tedavisinin ömür boyu glutensiz diyet olduğu vurgulanarak, "Çölyaklıların mutlaka ürün etiketlerini okumaları, gluten içermeyen ürünler kullanmaları gerekmektedir. Kurubaklagiller rahatça tüketilebilir. Normal un yerine patates unu, mısır unu, nohut unu, pirinç unu, kestane unu kullanılabilir" ifadesine yer verildi.
Çölyak hastalığının her yaşta görülebileceği, kadınlarda daha sık rastlandığı ancak belirtilerin cinsiyet farkı gözetmediği, tekrarlayan düşük, düşük doğum ağırlıklı bebek sahibi olanların, kısırlık sorunu bulunan kadınların çölyak olabileceği bildirildi. - Ankara