Çocuklarda görülen kalp hastalıkları Doğumsal Kalp Hastalıkları ve Edinsel Kalp Hastalıkları olmak üzere iki başlık altında toplanmaktadır. Doğumsal kalp hastalıkları anne karnındaki bebeğin gelişimi sırasında ortaya çıkan anomalilerdir. Bu anomaliler kalbin kulakcık ve karıncıkları arasındaki duvarlarda delikler kalbe gelen ve çıkan damarlardaki anomaliler, kalp kapakçıklarındaki anomaliler, karıncık ve kulakçıkların gelişme bozuklukları ve bu saydığımız anomalilerin birkaçının bir arada bulunduğu kalp gelişim bozukluklarıdır. Doğumsal kalp hastalıklarının yüzlerce değişik şekli vardır. Bu hastalıkların bazıları hafif, bazıları orta derecede, bazıları çok ağır ve karmaşık olabilir. Çocuklarda en çok görülen kalp hastalıkları doğumsal olanlardır. Doğumsal kalp hastalıklarının tanısı anne karnında konulabilmektedir. Gebeliğin 16.- 20.haftalarında yapılacak fetal ekokardiyografi ile doğacak bebekte doğumsal kalp hastalığı teşhis edilebilir. Doğum öncesi tanı alan bebek hemen müdahale gerektirecek durumlar nedeniyle pediatrik kardiyoloji bakım ünitesi olan gelişmiş merkezlerde doğurtulmalıdır. Doğumsal kalp hastalıklarının tedavisi girişimsel yöntemler ve cerrahi yöntemlerle Türkiye’de yapılabilmektedir ve başarı oranı da gelişmiş ülkelerdeki ile eşdeğerdir. Başarı erken teşhis ve doğru tanıya bağlıdır. Nasıl fark edilir? Aile bu noktada şüpheci olmalıdır. Bebek meme emerken çabuk yorulur. Morarma, aşırı terleme, nefes darlığı gibi durumlarda aile şüpheci olmalıdır. Ayrıca kalp hastası olan bebek sık sık enfeksiyona yakalanır. Her yeni doğan mutlaka doktor tarafından kontrol edilmelidir. Her çocuğa ekokardiyografi (EKO) çekilmesi şart değildir. Bu konuda kararı, doktor bebeğin kalbini dinledikten sonra verecektir.
Edinsel kalp hastalıkları arasında en sık görülen romatizmal kalp hastalıklarıdır. Beta hemolitik streptekok ile boğaz enfeksiyonu geçiren bazı çocuklarda 2 –4 hafta sonra eklemlerde ağrı, şişlik, cilt döküntüleri gibi bulgularla romatizmal ateş gelişmekte, kalp değişik oranlarda etkilenebilmektedir. Oluşan kalp hasarı kalıcı olabilir. Streptekoklara bağlı boğaz enfeksiyonunda sık görülen belirtiler ani başlayan ve yutkunma ile artan boğaz ağrısı, ateş, çene altı ve boyunda oluşan ağrılı şişliklerdir. Belirtiler bazı çocuklarda hafif olabilir. Bu gibi durumlarda çocuk doktora götürülmeli ve boğaz kültürü alınmalıdır. Beta streptekok enfeksiyonları ile yapılan mücadele sonucu kalp romatizması giderek azalmakla birlikte ülkemizde hala sorun olmaya devam etmektedir.
Süt çocukluğu döneminde görülen gribalenfeksiyon, pnomoni, bronşiolit, kızamık, kabakulak, kızamıkcık, boğmaca, difteri, polio ve suçiçeği gibi hastalıklar kalp kasını ve kalp zarını tutabilir. Ancak bu hastalıklar aşılarla tamamen temizlenmiş veya en aza indirilmiştir. Aşılamalar düzenli olarak yapılmalıdır. Edinsel hastalıklardan daha nadir görülen Kawasaki hastalığı 5 yaş altı çocuklarda görülen koroner arterleri tutan bir hastalık olduğundan erken tanı ve tedavi hayat kurtarıcıdır. Uzun süren ateş ve döküntü bulguları mutlaka doktor tarafından incelenmelidir.
Hasar görmüş kalp kapaklarında enfeksiyon riski vardır. Stafilokok ve pnomokok gibi bakterilerle kalp kapaklarını tutan ve kronik sekel bırakabilen enfektif endokardit tedavi edilmekle birlikte beyin ve böbrekler gibi organlara enfekte pıhtı yayılımına sebep olduğundan hayatı tehdit eden hastalıklardır. Bu enfeksiyonların önlenmesi için dişlerin temiz tutulması, diş çürüklerinin tedavisi ve ameliyatlar öncesinde kana bakteri bulaşmasını önlemek için hastalara işlem öncesi antibiyotik vermek gereklidir.
Çocuklarda büyüme ve zihinsel gelişim gebeliğin başladığı andan itibaren besinlerden büyük ölçüde etkilenir. İyi beslenme aynı zamanda kalp sağlığı için çok önemlidir. Dengesiz beslenme çok küçük yaşlarda şişmanlığa , anormal kolesterol düzeylerine ve yüksek tansiyona yol açabilir. Bu durum yetişkinlikteki sağlık için kötü bir temel oluşturur. Hiperkolesterolemi multifaktöriyel bir metabolik bozukluktur. Hastalığı artıran genetik faktörlerin yanısıra diyet ve fiziksel aktivite gibi çevresel faktörlerin de prognozda önemli rolü vardır. Hiperkolesterolemi ateroskleroz (damar sertliği) için risk faktörüdür. Yapılan çalışmalar aterosklerozun çocukluk çağında başladığını ve tüm yaşam boyu devam eden bir patoloji olduğunu göstermektedir. Kolesterol yağa benzer bir maddedir ve karaciğer tarafından doymuş yağların parçalanmasından elde edilir. Lipoprotein denilen bileşenlerle birlikte kan dolaşımına geçer. Yüksek yoğunluklu lipoproteinler (HDL-iyi huylu) ve düşük yoğunluklu lipoproteinler (LDL-kötü huylu) olmak üzere iki tür lipoprotein vardır. HDL atık kolesterolün vücuttan uzaklaştırılmasına yardım eder. Kalp ve dolaşım bozukluklarında düşük riskle ilişkilidir. LDL ise atardamar duvarlarında birikerek kalp hastalıkları riskini yükselten damar sertliğine yol açar Bu durum doymuş yağların fazla tüketilmesinden kaynaklanabilir. Obesite genellikle normal vücut ağırlığının üstünde olmakla karıştırılır. Sporcular, vücut geliştiriciler ve iri kemik yapısına sahip olanların vücut ağırlıkları boylarına ve yaşına göre ortalamanın üstünde olabilir.Bu yağdan çok kas dokusunun gelişmiş olmasından kaynaklanır. Yağ dokusu tüm vücutta bulunur. Temel olarak yağ hücresinin fazla olduğu yerlerde depolanır. Yağlar deri altında ve iç organları kaplayan zarlarda da birikir. Çocuklarda görülen sişmanlık anormal sayıda yağ hücresinin oluşumundan kaynaklanır. Bu hücreler kilo vermekle kaybolmaz. Yalnız içlerindeki yağın bir kısmını kaybetmekte ve yağ depolama özelliklerini korumaktadır. Bu da kişinin ergen ya da yetişkinlikte sişmanlığa eğilimli olmasına neden olmaktadır. Normal kilonun üstünde bir çocuğun fiziksel etkinliklere katılması sağlanabilir. Uzun süreli bilgisayar oyunları oynama ve TV izleme gibi hareketsiz kılan durumlar daha fazla yağ birikmesi ve daha az kalori harcanmasına neden olur. Obesiteye yol açan başka etmenler de vardır. Beyinde iştah ayarlayan merkez olan hipotalamusun hastalıkları, kalıtımsal etkenler, hormonal hastalıklar sayılabilir.
Kalbin iletim sistemindeki düzensizlikler de çocukluk çağında görülebilir. İyi huylu disritmiler olduğu gibi, kalp yetmezliğine,bayılma ve hatta ani ölüme sebep olan ritm bozuklukları çocukluk çağında görülebilir. Bunlar sıklıkla doğumsal kalp hastalıkları veya geçirilmiş kalp ameliyatlarına bağlıdır. Kalpde yapısal bir neden olmadan da ritm bozukluğu olabilir. Çabuk yorulma, gece uykudan aniden uyanma ve bağırma, bebeklerde beslenme bozukluğu, huzursuzluk, terleme ve solunum bozukluğu ritm bozukluğunun belirtileri olabilir. Elektrokardiyografi ile tanı konur. Son yıllarda elektrofizyolojik çalışmalarla bozuk iletim sistemi tedavi edilebilmektedir.
Çocukluktaki bütün kalp hastalıkları tam teşekküllü ve uygun teknik koşulları olan hastanelerde incelenmeli ve tedavi edilmelidir.
Çocuklarınızın kalp sağlığını ihmal etmeyin
Çocukların henüz şikayetlerini bile anlatamadan hastalandığını belirten Bayındır Hastanesi Söğütözü Pediatrik Kardiyoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Cemile Nursel ALPAN, bazen sorunların daha kalbin ilk atışında başladığına dikkat çekti.
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 3218 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğünce desteklenen 150 çocuk için sünnet şöleni düzenlendiErzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğünün desteklediği 150 çocuk için sünnet etkinliği organize edildi.
Ümit Uysal: "Sünnet Bizim Kültürümüzün, İnanç Dünyamızın Bir Parçası"Antalya'da Muratpaşa Belediyesi ve Vitale Hastanesi iş birliğinde 200 çocuk sünnet olacak.
Kepez’in Sünnet Şöleni 11 Ağustos’ta Dokuma Park’taAntalya'da Kepez Belediyesi'nin geleneksel sünnet şöleni, 11 Ağustos Pazar günü 20.00'de Kepez Kültür Festivali kapsamında Dokuma Park'ta gerçekleştirilecek.
- 18:53 - GE HealthCare, yapay zeka destekli tıbbi görüntüleme için Sutter Health ile işbirliğine gitti
- 18:38 - İsrail, ateşkes görüşmeleri ilerlemesine rağmen Gazze Şeridi'nde bir hastaneyi kuşattı
- 18:38 - Düzce'de "Ortak Sağlık Güvenlik Birimi" firmaları toplantı yaptı
- 18:18 - Denizli'de beyin ölümü gerçekleşen kişinin organları 3 kişiye umut oldu
- 16:48 - "Yenidoğan çetesi" davasının ikinci duruşmasında ara karar
- 16:13 - Şanlıurfa'da çocukların ekran bağımlılığına karşı ailelere uyarı
- 15:53 - Van'da ambulans helikopter 2 hamile kadın için havalandı
- 15:43 - Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus Belediyesi, çevre ve sağlık felaketi konusunda uyardı
- 14:28 - Van Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde hastalara implant tedavi hizmeti sunuluyor
- 14:23 - İstanbul Valisi Gül'den sanatçı Edip Akbayram'a hastanede ziyaret
- 14:13 - Erzurum'da üniversite hastanesine kazandırılan yeni tomografi cihazıyla acil vakalar erkenden teşhis edilecek
- 13:58 - BM, çete şiddetinin yaşandığı Haiti'de 1 milyon 41 bin kişinin yerinden edildiğini bildirdi
- 13:48 - Normal doğumu teşvik için ebelere yönelik eğitimlere başlandı
- 13:03 - Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde M Çiçeği salgınında 2025’in ilk haftasında 20 kişi öldü
- 12:38 - Muş'ta görme engelli kişi devlet desteğiyle işini kurdu
- 12:23 - ÇAKÜ ve KAEÜ'lü akademisyenlerin meme kanseriyle ilgili çalışması olumlu sonuç verdi
- 12:18 - TOGÜ'de proje tanıtımı yapıldı
- 12:18 - Sierra Leone'de M çiçeği vakaları nedeniyle "acil durum" ilan edildi
- 12:03 - Organları gelişmeden doğan Asel bebekler, 4 ay sonra ana kucağında
- 11:43 - Mudurnu'da anne adaylarına eğitim verilecek
- 11:23 - ABD'deki yangınlar "yakıt yükü" etkisiyle felakete dönüştü
- 11:13 - MSF, Esed rejimi döneminde ulaşılamayan bölgelere de erişerek Suriye halkının yaralarını sarıyor
- 11:03 - İstanbul'da 4 yıldır tedavi gören caretta caretta mavi sularla buluşacağı günü bekliyor
- 10:58 - Çocuklarda büyüme geriliği, erken müdahaleyle tedavi edilebiliyor
- 10:03 - Adana'da ruhsatsız depoda 145 bin 520 kutu ilaç ele geçirildi
- 22:58 - DMM, "Geçici koruma statüsündeki Suriyelilere hastanelerde öncelik veriliyor" iddiasını yalanladı
- 17:03 - Kabine üyelerinden, "Aile Yılı" paylaşımı
- 16:33 - Erzurum devlet desteğiyle "Yaşayan Değerler"ine sahip çıkıyor
- 16:28 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aile Yılı Tanıtım Programı'nda konuştu: (3)
- 16:18 - İngiltere'de hastaneye yatışı için uzun saatler sedyede bekleyen hastaların sayısı artıyor
- 15:28 - İsrail hapishanesindeki bir Filistinli, "tıbbi ihmal" nedeniyle hayatını kaybetti
- 14:43 - Eskişehir Şehir Hastanesi "TÜSKA Akreditasyon Belgesi" aldı
- 14:43 - Trakya Üniversitesi öğrenci topluluklarına ÜNİDES Desteği
- 14:18 - Gana'da kolera salgınında ölenlerin sayısı 40'a yükseldi
- 13:28 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, canlı yayında soruları yanıtladı:
- 12:38 - Yalova'da başlatılan kan bağışı kampanyasına yoğun ilgi
- 15:48 - Beypazarı'nda belediye personeline ilk yardım eğitimi
- 15:23 - Sakarya Sağlık Çalışanları ve Emeklileri Derneği başkanlığına Mahmure Çolak seçildi
- 14:43 - Eskişehir İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü, 411 bin 527 kişiye hizmet verdi
- 14:03 - "Yenidoğan çetesi" davasının ikinci duruşması yarın görülecek
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- Van Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde hastalara implant tedavi hizmeti sunuluyor
- GE HealthCare, yapay zeka destekli tıbbi görüntüleme için Sutter Health ile işbirliğine gitti
- İstanbul Valisi Gül'den sanatçı Edip Akbayram'a hastanede ziyaret
- Şanlıurfa'da çocukların ekran bağımlılığına karşı ailelere uyarı
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim