• BIST 9629.04
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 11 °C

Çocuklarının yüzde 8,5'i tansiyon, yüzde 11'i obezite hastası

Çocuklarının yüzde 8,5'i tansiyon, yüzde 11'i obezite hastası
Türkiye’de ilkokul çocukları arasında yapılan hipertansiyon ve obezite araştırması, ürpertici sonuçlar ortaya koydu.

Oxford Family Practice dergisinde yayımlanan araştırma sonucunda, ilkokul çocuklarının yüzde 8,5'inde yüksek tansiyon çıktı. Çocukların yüzde 11,2'sin-de ise obezite tespit edildi.

Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Kliniği Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Hakan Demirci tarafından 7 aile hekiminin desteği ile gerçekleştirilen araştırmada çarpıcı sonuçlara ulaşıldı. Yaklaşık bir yıl süren araştırma, 6-13 yaş aralığında bin çocuk üzerinde yapıldı. Bilimsel araştırma, geçtiğimiz eylül ayında Oxford Yayınları'ndan Family Practice Dergisi'nde yayımlandı.

Araştırma hakkında bilgi veren Doç. Dr. Demirci, hipertansiyonun çok erken yaşlarda başladığını, dünyada yapılan araştırmalarda hipertansiyonun çocuklarda obezite ile birlikte artış gösterdiğini dile getiriyor. Muayene ettikleri çocukların; boylarını, tansiyonlarını ölçen ekip, ilkokul çağındaki çocukların yüzde 8,5'inde tansiyon yüksekliğiyle karşılaştı. Çocukların yüzde 11,2'sinde ise obezite olduğunu gördü. Demirci, "Çarpıcı sonuçlardan bir tanesi şu; obezitenin pik yaptığı, en fazla arttığı yaş grubu 10 olarak ortaya çıktı. Hipertansiyon için ise 12 yaş tespit edildi. Yani sanki obezite önce geliyor, ardından hipertansiyon ortaya çıkıyor gibi bir sonuç çıktı." diyor. Türkiye'de 10 senedir yapılan tespitlerde çocuklardaki obezite ve hipertansiyon oranının yüzde 2 seviyesinde olduğunu vurgulayan Demirci, artışın çok yüksek olduğuna dikkat çekiyor.

Çocukların sınav stresi azaltılmalı!


Demirci, araştırmadan çıkardıkları sonuçları şöyle açıklıyor: "İlkokul çağındaki çocuklarda obezite ve hipertansiyon oranı yüksek. Aile hekimleri başta olmak üzere diğer hastanelerdeki hekimlerin ölçümler yapması lazım. Bunu sağlam çocuk muayenesinin içinde görmek gerekiyor. Çocuk hekimleri tansiyon ölçümünü çocuğun başı ağrıyorsa yapıyorlar. Ama yüzde 8,5 tansiyon çok yüksek. Korkunç bir rakam. Bunun bir şekilde önüne geçmek lazım. Çünkü insanlar bu hastalığı ileri yaşlarda da taşıyor. Sonuçta damar yapılarını bozacak, ileriye kalp hastalığı olarak taşınacak. Aile ve okul idarecilerine de çok iş düşüyor. Sporu artık kültür olarak yerleştirmek gerekiyor. Çocuklarda derse girmeden sabah sporu yapılması önerilebilir. Sınav stresini azaltmak lazım. Çocukları yarış atına çevrildiler. Stres de bunu körüklüyor. Çocukları abur cubur yiyeceklerden de uzak tutmak lazım."



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3148 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim