• BIST 8663.88
  • Altın 3023.533
  • Dolar 34.3304
  • Euro 37.4521
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Çocuklarda Yüksek Ateşe Dikkat

Çocuklarda Yüksek Ateşe Dikkat
Çocuklarda ve bebeklerde sık görülen yüksek ateş, belli limitlerde olduğu sürece ciddi bir sorun olmaz iken bazı durumlarda çok ciddi sorunların belirtisi...

Çocuklarda ve bebeklerde sık görülen yüksek ateş, belli limitlerde olduğu sürece ciddi bir sorun olmaz iken bazı durumlarda çok ciddi sorunların belirtisi olabiliyor.

Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Halil Korkmaz, ateşin önemsenmesi gerektiği konusunda uyardı. Dr. Korkmaz, "Çocukların büyük kısmında zaman zaman ateş yüksekliği görülebilir genellikle ateş çocuklar için tehlikeli değildir. Hatta bağışıklık sisteminin enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olduğu için yararlıdır. Çocuklarda ateş genellikle enfeksiyondan kaynaklanır ateş bağışıklık sistemini enfeksiyonla savaşmaya teşvik ederek vücuda yardımcı olur ayrıca çocuklarda ateşin bir nedeni de aşırı giydirmedir. Bebekler, özellikle de yeni doğanlar aşırı giydirildiklerinde, battaniyeye sarıldıklarında veya sıcak bir ortamda tutulduklarında ateşleri yükselebilir. Çocuklarda aşı yapılması da ateş nedeni olabilir. Bebekler ve çocuklar bazen aşı olduktan sonra yaklaşık bir gün süren hafif bir ateş yükselmesi gösterebilirler. Diğer bir neden olan diş çıkarma da vücut ısısında hafif bir artış olabilir, ancak 37.8 derece üstü pek yükselme görünmez. Genel durumu iyi olan, sağlıklı çocukların büyük kısmında ateş ciddi değildir. Ama üç aylıktan küçük bebekler ve başka bir sağlık sorunu olan çocuklarda ateş ciddiye alınmalı ve doktora başvurulmalıdır. Çocuklarda ateş eğer, bebek üç aylık veya daha büyükse, genel durumu iyi, beslenmesi bozulmamış, deri rengi normal ise büyük ihtimallerde ciddi olmayabilir" ifadelerini kullandı.

"Ateşte bu belirtilere dikkat"

Çocuklarda ateş yükselince farklı davranışlar sergileyeceklerini belirten Dr. Korkmaz, "Ateşi yükselen çocuklar huysuz veya normalden daha sakin olabilirler. Nefes alma vermeleri sıklaşır normalden hızlı kalp atışı gözlenir. Çocuklarda ateş olunca titreme ve üşüme veya terleme gözlenir. Yanakları kızarır. Bu belirtilerden herhangi biri varsa, çocuğunuzun gerçekten ateşi olup olmadığını öğrenmek için ateşini ölçmek gerekir. Ateş durumunda hemen doktora acile başvurmaya genellikle gerek yoktur. Doktora başvuru, çocuğun yaşına, hastalığına ve başka belirtilerin olup olmadığına bağlıdır. Bebek üç aydan küçük ve sıcaklığı 39'den yüksek olan üç aylık veya daha büyük her yaşta ancak kanser veya orak hücre hastalığı gibi sağlık sorunu olan çocuklar mutlaka doktora götürülmelidir. Üç aylık veya daha büyük bir çocukta, sıvıları reddetme hasta görünüm şiddetli ishal veya tekrarlanan kusma, uyku hali, üç günde uzun süren ateş, varsa doktora başvuru gereklidir" dedi.

"Ateşi olan çocuklara ilk müdahale önemli"

Ateşli çocuklara ilk müdahalenin önemli olduğunu söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Halil Korkmaz, "Çocuklarda ateş yüksekliği varsa hafif giysiler giydirilmeli, hafif bir çarşaf ile örtülmelerini sağlamak gerekir. Ağır giysiler ve battaniyeler vücudun soğumasını engelleyebilir ve bu da çocuğunuzun rahatsız olmasına neden olabilir. Odayı da rahat edebileceği bir sıcaklıkta tutmak gerekir. Eğer çocuk hala anormal bir şekilde oyun oynuyor, su içiyorsa ve ağrısı yoksa herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Ateş yüksekliği rahatsızlık veriyor ve çocuk sıvıları iyi içmiyorsa ateş düşürücü ilaç vermek gerekir. Üç aydan küçük bebeklere doktor tavsiyesi olmadıkça ateş düşürücü ilaç verilmez. Ateş düşürmek için bol sıvı vermek, fiziksel soğutma, ılık su ile banyo önerilir. Soğuk su olmaz, ateş düşürmek için kolonya ve alkol kullanılmaz. Vantilatör ile soğuk hava, ılık kompres iyi gelebilir" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 622 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim