• BIST 9829.66
  • Altın 3043.155
  • Dolar 35.4911
  • Euro 36.4508
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 12 °C

Çocuklarda "yaz hastalıkları" uyarısı

Çocuklarda "yaz hastalıkları" uyarısı
Çocuk sağlığı hastalıkları ve yenidoğan uzmanı Dr. Nemlioğlu: - "Yazın çocuklarda 30 faktör civarındaki koruyucu güneş kremleri kullanılması uygundur. Bu ürünlerin güneşe çıkmadan yarım saat önce sürülmesi, her 3 saatte bir de tekrarlanması önemlidir"

Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı, Hastalıkları ve Yenidoğan Uzmanı Dr. Aşkın Güra Nemlioğlu, yaz döneminde deniz, havuz, güneş, soğuk içecek tüketimi ve dışarıda geçirilen sürenin fazla olması gibi etkenlerin çocukları hasta edebildiğini, bu nedenle anne ve babaların birtakım önlemler almaları gerektiğini bildirdi.

Nemlioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, yaz aylarında çocukların en çok yakalandıkları hastalıklar konusunda bilgi verdi.

Okulların kapanması ve tatil döneminin başlamasının yaz hastalıkları ve kazalarını da beraberinde getirdiğini vurgulayan Nemlioğlu, çocuklarda en sık rastlanan yaz hastalıklarının güneş çarpması, ishal ve kusma ile giden bağırsak enfeksiyonları, hepatit A, havuz enfeksiyonları, dış ve orta kulak enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu, üst solunum yolu enfeksiyonları, deride mantar, böcek sokmaları, alerjik reaksiyonlar ve kırık çıkık gibi travmalar olduğunu ifade etti.

Çocuk kulak ağrısından şikayet ediyorsa kulağa dışarıdan giren mantar, bakteri, virüs gibi mikropların önce kaşıntı, ardından iltihaplı, pis kokulu akıntılara neden olabileceğini belirten Nemlioğlu, kulakta zaten normal olarak salgınan sarı-kahverengi buşonun kirli suyu çektiğini, şiştiğini ve içindeki mikrobun hastalık yapmalarını kolaylaştırdığını anlattı.

Nemlioğlu, kötü kokulu, beyaz, sarı veya yeşil akıntı görüldüğü takdirde vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerektiğini bildirdi.

Deniz ve havuz suyu yoluyla vücuda giren mikropların üst solunum yolu, boğaz enfeksiyonu yapabileceğine işaret eden Nemlioğlu, ateş, kırgınlık, halsizlik, boğaz ağrısı ile başlayan rahatsızlığın önlem alınmazsa çok daha ağır tablolara dönüşebileceği uyarısında bulundu.

"Her suya girip çıktığında mayosunu değiştirin"

Çocukların her suya girip çıktığında mayosunun değiştirilmesi gerektiğinin altını çizen Nemlioğlu, ıslak mayo ile beklemenin ve temiz olmayan suya girmenin vücuda mikrop girişini kolaylaştırdığını ifade etti.

Çocuklar uzun süre etkili güneş altında kaldığında ve yeterli sıvı tüketmediğinde bir süre sonra ateş, halsizlik gibi belirtilerin başlayabileceğine işaret eden Nemlioğlu, su kaybının şiddetine göre şoka kadar varan tablolar oluşturabileceğine dikkati çekti.

Nemlioğlu, yazın en sık görülen rahatsızlıklardan birinin de güneş yanıkları olduğunu belirterek, şu uyarılarda bulundu:

"Güneş ışınları 45 dereceden daha dik iken güneş altında kalınmaması gerekir. Kişi suyun içindeyken de güneş yakıcı etkisini sürdürmektedir. Bu nedenle çocuklarda 30 faktör civarındaki koruyucu güneş kremleri kullanılması uygundur. Bu ürünlerin güneşe çıkmadan yarım saat önce sürülmesi, her 3 saatte bir de tekrarlanması önemlidir. Özellikle yüzü korumak için de kıyıda oynayan çocuklara geniş kenarlı şapka takmak yararlı olabilir."

Yazın ortak kullanılan eşyaların ve yiyeceklerin Hepatit A enfeksiyonuna neden olabileceğini vurgulayan Nemlioğlu, hastalıktan korunmak için 1,5 yaşından itibaren yapılabilen aşının önemli olduğunu kaydetti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7041 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim