• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 10 °C

Çocuklarda ishale dikkat!

Çocuklarda ishale dikkat!
Doktorlar,yaz aylarında artan ishal vakalarına karşı anne ve babaları uyardı

Yozgat Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Yavuz İrişti, ishalde önlem alınmadığı sürece ölüme varan sonuçlar yaşanabileceğini ifade etti.

Dr. Yavuz İrişti, "İshalin asıl nedeni, mikroplu gıdaların ağız yoluyla vücuda girmesi ve yediğimiz meyve ve sebzelerin iyi yıkanmadığından ishal olabilir. Aşırı sıcaklarda mikroplar kolaylıkla çoğaldığı için tüketilen gıdalar çabuk bozulmakta, dolayısıyla ishal olasılığı artmaktadır. Bu nedenle tüketilen gıdalar uygun koşullarda saklanmalı, sıcakta bekleyen besinler tüketilmemelidir." dedi.

İshal olan çocuklara bol sıvı verilmesi gerektiğini belirten Dr. İrişti, böyle bir durumda, eğer bebeğe anne sütü veriliyorsa, bebeğin daha çok emzirilmesi gerektiğini belirtti. İrişti, ayrıca, çocuklara hazır su veya kaynatılmış verilmelidir. Elma ve şeftali suyu ya da püresi, muz, haşlanmış patates, yoğurt ve ayran gibi besinlerin ishal olan çocuğa yedirilmesi gereğine dikat çekti. Dr. İrişti, şöyle dedi:

"Çünkü ishal olan çocuklarda büyük oranda sıvı kaybı olur. Bu da halsizlik, ateşlenme ve bulantıya neden olur. Biz ishal vakası olarak gelen çocuklarımıza ilk önce kan tahlili ve kültür tahlili yaparak tedavi yöntemini uyguluyoruz. İshali, bir nevi bağırsak gribi olarak da algılayabiliriz. Bağırsak düzenleyicisi olarak biz bol sıvı tüketilmesini öneriyoruz. Antibiyotik ilaçların, ishali geçirmede pek etkisi olmaz. Bu yüzden biz pek antibiyotik tavsiye etmiyoruz ama yine de ishalin derecesine göre yazdığımız da oluyor. Bizim anne ve babalara önerimiz, çocuklarında ishali fark ettikleri anda hastanemize ya da sağlık kuruluşlarına tedavi için mutlaka götürmelerini istiyoruz."

CİHAN



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4048 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim