• BIST 9914.74
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 13 °C

Çocuklarda diş ve çeneyi bozan alışkanlıklara müdahale şart

Çocuklarda diş ve çeneyi bozan alışkanlıklara müdahale şart
Çocuklarda sık görülen yalancı emzik, solunum şekli, diş gıcırdatma ve tırnak yeme gibi alışkanlıklar zamanında terk edilmezse ciddi ortodontik sorunlara neden oluyor.

Çocuklarda diş tedavilerinde psikolojik yaklaşımın önemine değinen Ortodontist Dr. Aylin Sezen Yalçın, çocuklarda çene ve diş yapısını bozan alışkanlıkların bıraktırılmasında aile, ortodontist ve pedodontistin birlikte çalışması gerektiğini söyledi.

"Uygun dilde ve sabırla yaklaşıldığında çocuğun güveni kazanılır" diyen Yalçın, tedavilerin ancak bu şekilde başarılı olacağını vurguladı.

 

PARMAK EMME VE YALANCI EMZİK 4 YAŞINDAN ÖNCE BIRAKILMALI

 

Hemen hemen her bebeğin ihtiyaç duyduğu yalancı emzik ya da parmak emme alışkanlığının bırakılmaması durumunda dişlerin diziliminin bozulacağını belirten Yalçın, "Parmak emme alışkanlığı, yalancı emzik kullanmayan bebeklerde kendiliğinden ortaya çıkabiliyor.

Doğası gereği parmak emme alışkanlığı daha zor terk ediliyor. Eğer 4 yaşından sonra telkinlere rağmen bu alışkanlıklar ailenin gayretiyle bıraktırılamıyorsa mutlaka diş doktoru hatta bir ortodontiste başvurulması gerekecektir" şeklinde konuştu.

AĞIZDAN NEFES ALMAK YÜZ ŞEKLİNİ BOZUYOR

Çocukların çene yapısını dolayısıyla yüz şeklini kalıcı olarak etkileyecek bir diğer önemli sorunun da ağızdan nefes almak olduğunu anlatan Yalçın, "Çocuğunuzda ağız solunumu sorunu olup olmadığını daha çok istirahat ederken, televizyon seyrederken ya da ders çalışırken anlayabilirsiniz. Bu çocuklarda gece horlaması görülür. Yastıkta tükürük olur" dedi.

TIRNAK YEME DE DİŞLERE ZARARLI

Yalçın, tırnak yeme, kalem ısırma gibi alışkanlıkların hem ağız hijyenini olumsuz etkileyeceğine hem de dişleri bozacağına dikkat çekti.

ÇOCUK DİŞ DOKTORUYLA NE ZAMAN TANIŞMALI?

3 yaşından itibaren çocukları diş doktoruyla tanıştırmak gerektiğini aktaran ve erken yaşta diş doktoruyla iletişime geçen çocuğun korkmadan diş koltuğuna oturduğunu hatırlatarak, "Bu dönemdeki kontrollerde, koruyucu flor uygulamaları yapılarak çürük oluşma ihtimali azalacak ve varsa ortodontik problemler erken tespit edilebilecektir" ifadesini kullandı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3677 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim