• BIST 9549.89
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • Ankara -2 °C
  • İstanbul 3 °C
  • Bursa 0 °C
  • Antalya 6 °C
  • İzmir 6 °C

Çocuklarda Diş Sağlığı Nasıl Korunmalı ?

Çocuklarda Diş Sağlığı Nasıl Korunmalı ?
Sağlıklı dişe sahip olmanın, etkili bir koruyucu hekimlik programına dâhil olmakla mümkün olduğunu belirten uzmanlar, ağız ve diş sağlığı için küçük yaşlardan itibaren kazandırılacak alışkanlıklara dikkat çekiyor.

Çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak gerektiğini ifade eden uzmanlar, bunda ebeveynlerin örnek olması gerektiğini kaydediyor. Çocukların koruyucu önlemler kapsamında diş hekimi kontrolüne gitmesinin de önemli olduğunun altını çiziyor. Üsküdar Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yumuşhan Günay, çocuklarda ağız ve diş sağlığının önemini anlattı.

Diş sağlığı, sağlıklı insan olmanın önemli niteliklerinden biridir

Günümüzde sağlıklı insan olmanın vazgeçilemeyecek niteliklerinden birinin de diş sağlığı olduğunu belirten Prof. Dr. Yumuşhan Günay, “Ayrıca sosyalleşmenin ve iletişim cesaretinin de en önemli unsurlarından birisi bakımlı dişlere sahip olmaktır. Vurgulanması gereken bir diğer husus da kendine saygının en önemli göstergelerinden birisidir.” dedi.

Dişlerimiz önemli bir organımız

Prof. Dr. Yumuşhan Günay, dişlerin sadece sindirim sistemimizin bir bölümü değil, psiko sosyal işlevleri açısından da önemli bir organımız olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Yumuşhan Günay, “Dişin ruh, beden sağlığımız ve cemiyet insanı üzerindeki öneminin yanına diş tedavisi maliyetlerini de koyarsanız hayat ajandamızın göz ardı edilemeyecek maddelerinden birisi olduğu kolayca anlaşılır.” dedi.

Diş sağlığında koruyucu hekimlik programına dahil olunmalıdır

“Sağlıklı dişe sahip olmanın ilk şartı, diş sağlığını bir bütün olarak ele alan etkili bir koruyucu hekimlik programına dâhil olmaktır” diyen Prof. Dr. Yumuşhan Günay, “Etkili koruyucu hekimlik programına mümkün olduğu kadar erken dâhil olmak gerekli ve önemlidir. Gecikmiş olsanız da ‘Zarardan erken dönmek de kazançtır’ düsturunca hemen harekete geçilmelidir. Çünkü başarılı bir diş tedavisinde ‘geriye kalan’ da çok kıymetlidir.” diye konuştu.

çocuk diş hekimiçocuklarda diş fırçalama

Diş fırçalamak kazandırılması gerekli bir meziyettir

Bedenimizi korumanın maddi imkânlardan önce kültür meselesi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yumuşhan Günay, ağız ve diş sağlığının öneminin erken yaşlarda anlatılması gerektiğini belirterek tavsiyelerini şöyle sıraladı: “Dişlerimizi fırçalamak da el ayak yıkamak, nimete saygılı olmak gibi çocuklarımıza kazandırmamız gereken meziyetlerden biri olarak ele alınmalıdır. Bu altın meziyet, ebeveynler tarafından mümkün olduğu kadar erken, kendilerinde göstererek ve sürekliliği koruyarak verilmelidir. Ağaç yaş iken eğiliyor.

Koruyucu diş hekimliğiyle tanıştırılmalılar

Ebeveynlerin çocuğa kişisel diş bakımını kazandırmaları gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Yumuşhan Günay, “Önem verilmesi gereken bir diğer husus da çocuğu koruyucu diş hekimliği programı olan ve bunu ciddiye alan bir klinikle tanıştırmak olmalıdır. Bu iki teşebbüs, çocuğu hayata sağlıklı bir dişle hazırlayacağı gibi, ebeveynleri de ciddi bir maddi külfetten kurtaracaktır. Doğru alışkanlıklar ve doğru bir klinik destekle diş sağlığını da cazibesini de koruma altına almak mümkün.” dedi. 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2235 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim