• BIST 9733.17
  • Altın 3042.826
  • Dolar 35.4874
  • Euro 36.284
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 13 °C

Çocuklarda bu belirtiler varsa dikkat!

Çocuklarda bu belirtiler varsa dikkat!
Çocuk Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hasan Tahsin Keçeligil, doğumsal kalp hastalıklarının genellikle 'morarma, beslenme güçlüğü ve kilo alamama, sık tekrarlayan ve bir türlü geçmeyen akciğer enfeksiyonları, çabuk yorulma' gibi belirtilerle...

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hasan Tahsin Keçeligil, 14 Şubat Dünyada Doğumsal Kalp Hastalıkları Farkındalık Günü dolayısıyla açıklama yaptı.

Doğumsal kalp hastalıklarının çok önemli ve güncel sağlık sorunlarından biri olduğunu belirten Keçeligil, 'Bereket versin ki, çocuk kalp cerrahisi alanında son 50-60 yıl içinde gerçekleşen atılımlar sayesinde, doğumsal kalp hastalığı bulunan bebek ve çocukların yaşamlarında kayda değer iyileşmeler sağlanmış, birçok doğumsal kalp hastalığında tam düzelme elde edilir olmuştur. Doğumsal kalp hastalıkları, çoğu defa doğumu izleyerek kısa süre içinde kendini gösterebileceği gibi, bazı tipleri ilerleyen aylar ve yıllar içinde belirti verir ya da bir doktor muayenesi esnasında rastlantısal olarak tespit edilir.

Çocuğun doğduğu merkezde yapılacak dikkatli bir ilk muayene ve kontrol ile birçok doğumsal kalp hastalığı erkenden saptanabilir. Bu bakımdan, kadının hamilelik döneminde yakından takibinin ve doğumsal kalp hastalıkları açısından da dikkatlice kontrol edilmesinin büyük önemi olduğunu ifade etmek gerekir. Doğumsal kalp hastalıkları, genellikle, morarma, beslenme güçlüğü ve kilo alamama, sık tekrarlayan ve bir türlü geçmeyen akciğer enfeksiyonları, çabuk yorulma gibi belirtilerle kendini gösterirler. Bu belirtilerin anne ve babalar tarafından dikkate alınması ve çocuklarında bu tür belirtilere rastladıklarında mutlaka bir çocuk kalp merkezine başvurmaları hastalığın erken teşhisinde büyük yarar sağlayacaktır' diye konuştu.

'Günümüzde, doğumsal kalp hastalıklarının önemli bir bölümünde cerrahi girişim ile tam düzeltim mümkün olabilmektedir' bilgisini veren Prof. Dr. Hasan Tahsin Keçeligil, 'Ameliyatın başarısı erken teşhis ve erken dönemde yapılacak girişim ile yakından ilgilidir. Birçok doğumsal kalp hastalığında ilerleyen yaş ile beraber ameliyatın riski artış göstermektedir. Bu nedenle, hastanın, çocuk kardiyolojisi ve çocuk kalp cerrahisi uzmanı bulunan bir merkeze olabildiğince erken başvurusu tedavinin başarısını arttıran bir etmen olarak görünmektedir. Dünya Doğumsal Kalp Hastalıkları Farkındalık Günü nedeniyle sayın anne ve babaları bu hususta daha dikkatli olmaya davet ederken, doğumsal kalp hastalığı bulunan çocuklarımızın erken tanı ve başarılı bir ameliyat ile tamamen sağlıklı bir yaşam sürebilecekleri gerçeğini hatırlatıyoruz' dedi.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5439 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim