• BIST 9659.96
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 9 °C

Çocuklarda Ateş Nasıl Düşürülür?

Çocuklarda Ateş Nasıl Düşürülür?
Ateşi yükselen çocuklara rastgele verilen ilaçlar sağlık sorunlarına yol açarken, ateşin düşürülmesi için yapılması gerekenleri uzmanlar anlattı.

"Çocuğunuz size her zaman alıştığınızdan daha sıcak geliyorsa ısısını ölçerek tam bir ölçüm yapın" uyarısı yapan uzmanlar, aspirinin ateş düşürücü olarak kullanılmamasını istedi.

Konuya ilişkin bilgi veren Çocuk Hastanesi Başhekimi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Özcan, genellikle 38 derecenin üzerindeki değerlerin ateş olarak kabul edildiğini kaydetti.

Ateş Nasıl Ölçülür?
Dört ayrı ateş ölçme şekli olduğunu, koltuk altı ölçümlerinin diğer ölçüm şekillerine göre 0,5 derece daha düşük olduğunu vurgulayan Dr. Özcan, 2,5 yaşından küçük çocuklarda dil altından ölçüm yapmanın zorluğuna dikkat çekti.

Özcan, "Civalı cam derece kullanılmasını tavsiye etmiyoruz. Elektronik derecelerin ölçüm yapmak süresi 3-4 dakika olarak kabul ediliyor. Kulak dereceleri saniyeler içinde güvenilir ölçümler yapabilmektedir. Mutlaka rahat kullanabileceğiniz bir dereceniz olmalıdır. Bu derece ile çocuğunuz ateşli değilken birkaç sefer ölçüm yapmalısınız" dedi.

Her seviyedeki ateşin tehlikeli sayılmayacağının altını çizen Dr. İsmail Özcan, 34 ile 37 derece arasını ateşsiz, 38-39 derece arasını ateşli ve 40 ve yukarısını ise yüksek ateşli olarak adlandırdıklarını söyledi.

Çocuğun ateşi olmamasına rağmen hasta görüntüsünün devam etmesi durumunda ateşinin birer saat arayla ölçülmesini tavsiye eden Başhekim Özcan, yüksek ateşli çocuklara vakit geçirilmeden doktora götürülmesini istedi.

Ateş Nasıl Düşürülür?
Üç aydan küçük çocuklarda ateş görülmesi halinde, bebeğin üzerinin açılarak beklenilmesi gerektiğini kaydeden Uzm. Dr. İsmail Özcan, çocuğun ateşi çıkarken titremesinin son derece normal olduğunu söyledi.

"Üşüttüğü için ateşi çıktı" diye çocuğun üzerinin örtülmesinin yanlış olduğunu dile getiren Özcan, "Kalın giysiler vücut sıcaklığını dışarı geçirmeyerek çocuğunuzun ateşinin daha da yükselmesine neden olur. Çocuğunuz titriyorsa, onu bir çarşaf veya ince bir havluya sarın. Üzerini açmanıza rağmen çocuğunuzun ateşi 39 derecenin üzerine çıkıyorsa hemen doktorunuzu arayın."

"Isıyı hızla düşürmenin yolu ılık duşa sokmak veya ılık ıslak havlu ile kompres yapmaktadır" diyen Özcan, aspirin konusunda önemli bir uyarı yaptı.

Başhekim Özcan, "Çocuklarda hiçbir zaman aspirin ateş düşürücü olarak kullanılmamalıdır. Parasetamol 4-6 saatte bir verilir. Ateş parasetamole rağmen 38,5 derecenin üzerinde seyrederse doz Aralığını 4 saatten 3 saate almak yerinde olabilir. Aktif maddesi İbuprofen olan ilaçlar, 3 saatte bir parasetamolle birlikte kullanılmalıdır" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7945 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim