• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 10 °C

Çocuklarda “adenoid yüz”e dikkat!

Çocuklarda “adenoid yüz”e dikkat!
Sü Meram Tıp Fakültesi Pediatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Örs: -“Burnu tıkalı bebeklerin ve oyun çağındaki çocukların sürekli ağızdan nefes almak zorunda kalmaları çene ve yüz şeklinin oluşumunda etkilidir.”

KONYA (A.A) - Mustafa Güngör - Burun tıkanıklığı nedeniyle ağızdan nefes almak zorunda kalan ve ağzı açık uyuyan bebekler ile oyun çağındaki çocuklarda ''adenoid yüzü'' denilen özel bir yüz şeklinin oluştuğu bildirildi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Pediatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rahmi Örs, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bebek ve oyun çağındaki çocuklarda burun tıkanıklığının ciddi sorunlara yol açtığını belirtti.

Halk arasında geniz eti büyümesi diye tabir edilen, burundan nefes almayı önleyici rahatsızlıktan dolayı bebek ve oyun çağındaki çocukların sürekli ağızdan nefes almak zorunda kaldığını dile getiren Örs, ''Bir çocuk burundan nefes alamıyorsa bu durum horlamaya, uyku bozukluğuna neden olur, yaşamın kalitesini, çalışma düzenini, verimliliği ve performansı olumsuz etkiler'' dedi.

Bebekler ya da oyun çağındaki çocuklarda burun tıkanıklığının istenmeyen sonuçlar ortaya çıkarabileceğini vurgulayan Örs, şunları kaydetti:

''Burun tıkanıklığı nedeniyle bebek ve çocuklar ağızları açık uyurlar. Burnu tıkalı bebeklerin ve oyun çağındaki çocukların sürekli ağızdan nefes almak zorunda kalmaları çene ve yüz şeklinin oluşumunda etkilidir. Yüz yapısı bozulur. Önlem alınmadığı takdirde bebek ve çocukta zamanla 'adenoit yüzü' denilen özel bir yüz şekli ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlıkta ağız sürekli açık, üst çene öne doğru çıkık, damak yapısı daha kubbeli bir hal alır. Sürekli ağzından salyalar akan bir görünüm ortaya çıkar. Bu durum geniz eti büyümesine bağlı tıkanıklığın ciddi olduğunu gösterir. Bu aşamaya gelmeden müdahale edilmesi gerekir.''

Örs, 'adenoid yüzü' rahatsızlıklarında belirgin horlama, beslenme sorunları, sık sık uykunun bölünmesi ile büyüme ve gelişim sorunlarının yaşanabileceğini belirtti.

Yüz şeklinin oluşmasında ağız ve burun solunumunun dengeli bir şekilde yapılmasının etkili olduğunu anlatan Örs, bu nedenle sadece ağız solunumu yapan çocukların mutlaka uzman bir hekime gösterilmesi gerektiğini bildirdi.

-BEBEKLERDE BURUN SOLUNUMU VE EMZİRME-

Yeni doğan bebeğin ilk bir kaç ay genellikle burun solunumu yaptığını vurgulayan Örs, bunun bir dönem bebek sağlığı için gerekli olduğunu bildirdi.

Burun solunumu yapan bebeklerin annelerini sorunsuz emebildiğini dile getiren Örs, ''Burundan hava direk olarak ağızdaki gibi içeriye gitmez. Bir miktar ısınma ve bir miktar zararlı şeyleri süzerek geçer. Burun solunumu yapamayan bir bebek anneyi emerken hem süt hem havayı aynı anda alamayacağı için beslenemez. Bu da bebeğin gelişimini olumsuz etkiler'' diye konuştu.

-BURUN AKINTISINDA İLAÇ TEDAVİSİ UYARISI-

Burun akıntısı konusunda da bilgiler veren Prof. Dr. Örs, akıntının çoğu zaman basit virüslerden kaynaklandığını ve antibiyotik tedavisi gerektirmeden geçebileceğini belirtti.

Bebekte kanlı burun akıntısın ise hastalık belirtisi olabileceğini kaydeden Örs, ''Devamlı sulu burun akıntısı ve kaşıntısı olan çocuklarda ise alerjik nezle ortaya çıkabilir'' dedi.

Prof. Dr. Örs, ebeveynlere çocuklarına rastgele ilaç vermemeleri tavsiyesinde de bulundu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 55562 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim