YENİDOĞAN SARILIĞI UZUYORSA DİKKAT!
Çocuklarda hangi belirtiler tiroit hastalıklarına işaret eder?
Yenidoğan döneminde; bebeğin kabızlık çekmesi, göbek bölgesinde göbek fıtığı olması, el ve ayaklarının soğuk, cildinin kaba ve kuru olması önemli belirtilerdir. Bebeğin boğuk bir sesle ağlaması, burun tıkanıklığı çekmesi, bıngıldağının çok açık olması da tiroit hormonu eksikliğine işaret edebilir. Yenidoğan sarılığının uzaması da önemli belirtilerden biridir.
YÜRÜMESİNDE GECİKME OLUR
Daha sonraki belirtiler nelerdir?
Çocuğun yavaş büyümesi, oturması gerekirken oturamaması, yürüme yaşı geldiğinde yürüyememesi gibi önemli belirtiler vardır. Cildinin kuruluğu, çok uyuması, boyunun kısa kalması da hipotiroidiyi düşündürmelidir.
GEÇ TEŞHİSİN GERİ DÖNÜŞÜ OLMUYOR
Tiroit hormonu çocuklardaki zeka gelişimini nasıl etkiliyor?
Tiroit; beyin gelişimi için en önemli hormonlardan biridir. Tedavi edilebilir zeka geriliklerinin başında hipotiroidi yer alır. Erken tedavi edilirse yüzde 100 önlenebiliyor, edilmezse yüzde 100 kalıcı zeka geriliğine yol açabiliyor. Bu tehlike özellikle doğumsal hipotirodi için geçerli.
YETİŞKİNLERLE AYNI İLAÇLAR KULLANILIR
Çocuklardaki tiroit eksikliğinde nasıl bir tedavi yöntemi uygulanıyor?
Tedavi, eksik olan hormonun yerine konmasıdır. Erişkinlerde kullanılan ilaçla, çocuklarda kullanılan ilaç aynıdır ama dozları farklıdır. Çocuklar daha fazla hormona ihtiyaç duydukları ve daha hızlı büyüdükleri için onlara daha yüksek dozda tiroit ilacı verilir.
Doz ayarı nasıl yapılır?
Yeni doğan çocuk kilo başına 13-15 mikrogram alırken, bir süt çocuğu kilo başına 5-8 mikrogram alabilir. Bir erişkinin ise 1-2 mikrogram alması yeterlidir. İlaç, günde tek doz sabahları aç karnına alınır. Aç karnına alındıktan sonra en az 20 dakika bir şey yenmemesi gerekir.
ESRA TÜZÜN