• BIST 9659.96
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • Ankara -1 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 8 °C

Çocuklar neden ve nasıl zehirlenir?

Çocuklar neden ve nasıl zehirlenir?
Gözetim eksikliği, benzer ürünler, çocuğun merakı ve ürünlerin yanlış kullanımı gibi nedenlerle gerçekleşen zehirlenmeyi önlemek için nasıl önlemler alabiliriz?

Çocuklarda zehirlenmenin belli başlı dikkatsizlikler sonucu olduğunu biliyorsunuz. Peki nedir bu dikkatsizlikler? Bu detayları bilmek ve nasıl önlem alacağınızı öğrenmek için Dr. Yusuf Cem Kaplan ve Dr. Ömer Demir’in hazırladığı, Hayykitap’tan çıkan ‘Çocuğunuzu Tehdit Eden Zehirler’ kitabındaki bilgileri, pudra.com olarak sizler için derledik.

Uygun olmayan şekilde saklama ve pet şişe problemi

Çamaşır suyunu ya da tineri pet şişeye doldurarak ortada bırakmak, akşam aldığınız ağrı kesiciyi salon sehpasının üzerinde unutmak, kolonyayı açıkta bırakmak gibi davranışlar çocuklardaki zehirlenmelerin birincil nedenleridir. Aynı zamanda kimyasalların pet şişelerde depolanıp, yemeklerin olduğu yerlerde saklanması da zehirlenme nedenidir.

Peki ne yapılmalı? Yiyecek sakladığınız yerde kesinlikle kimyasal madde saklamayın. Kimyasal maddeleri kesinlikle pet şişeye ya da başka yiyecek-içecek kaplarına aktarmayın. Mümkün olduğu kadar orijinal kaplarında saklamaya özen gösterin. Eğer kimyasal maddeleri başka bir şişeye aktardıysanız, aktardığını şişenin üzerine silinmeyecek şekilde, içinde ne sakladığınızı yazın ve şişeyi çocuğunuzun erişemeyeceği yerlerde kilit altına alın.

Gözetim eksikliği

Zehirlenmeler en çok anne baba meşgulken ortaya çıkar. Eğer belirli bir işle meşgul olacaksanız (örneğin yemek hazırlayacak ya da çamaşırları asacaksanız), çocuğunuzun bulunduğu ortamda zehirlenme riskini en aza indirecek önlemler almanız gerekir. İlacınızı içerken kapı ya da telefon mu çaldı?

Ne yapmalı? Kapıya ilacınızı alarak bakın ya da telefona ilacınız elinizde cevap verin. Meşgul olduğunuz o bir dakika içerisinde bile çocuğunuz ortada bıraktığınız tabletleri ağzına atabilir ya da açık şurup şişesinden büyük bir yudum alabilir. Aslında en doğrusu, kapıya ya da telefona ilaçla işinizi bitirdikten sonra bakmanızdır.

Benzer ürünler

Marketlerin temizlik reyonundaki muz kokulu, hindistancevizi ya da çilek aromalı yüzey temizleyicilerine, değişik renklerde ve çok güzel kokan diğer temizlik malzemelerine hepimiz aşinayız. Bunlar çocuk için meyve suyu şişesinden farksızdır. Renkli ilaç drajeleri ya da tabletleri ise onun için tadılması gereken ‘küçük şekerler’dir.

Nasıl önlem almalı? Bu benzerliği önleme adına; bu tür ürünleri ya da ilaçları onun erişemeyeceği yerlerde saklayın.

Çocuğun merakı

Çocuklar doğaları gereği meraklıdırlar ve özellikle oral dönemde dünyayı ağızlarıyla tanırlar. Ayrıca çocukların hafife alınmaması gereken problem çözme yetenekleri ve sezgileri vardır. Anne babalar çoğu zaman “Buraya nasıl tırmanmış?” ya da, “Kapıyı nasıl açmış?” gibi feryatlar ederler. Çocuğunuzun erişemeyeceğini öngördüğünüz bir yer hakkında iki kez düşünün ve gerçekten erişemeyeceğinden iyice emin olun.

Nasıl önlem alınmalı? Çocuklar taklidi sever. Bu yüzden ilaç alırken bunu bunu onlara göstermemeniz doğru olacaktır. İlacı asla şeker diye tanıtmayın. Bu ilacı içirmek için anlık bir çözüm olabilir, ancak daha sonrası için tehlike yaratacaktır. Çocuğunuza bir şey yemeden ya da içmeden önce izin almayı öğretmeniz de faydalı bir önlem olacaktır. Merakı yenmenin bir diğer yolu da uygun yaşa gelmiş çocukların bu konuda bilgilendirilmesidir. Çocuğunuza ilacın ne olduğunu, eğer yanında bir büyük olmadan içerse ne gibi zararlar görebileceğiniz anlatmanız faydalı olacaktır.

Ürünlerin doğru şekilde kullanılmaması

İster temizlik ürünü, ister böcek ilacı, isterse de grip ilacı olsun, her ürünün doğru kullanım şekli vardır. ‘Zehir bilimi’nin babası sayılan Paracelsus’un da dediği gibi, “Her madde zehirdir. Zehir ile ilacı ayıran, dozdur.” Böcek ilacını kullanmamanız gereken miktarlarda kullanırsanız zehirlenebilirsiniz. Karıştırmamanız gereken iki temizlik ürününü karıştırmanız (örneğin tuz ruhu ve çamaşır suyu)ortaya zehirleyici bir gaz çıkarabilir.

Nelere dikkat etmeli? Kullandığınız ürünlerin prospektüsünü varsa mutlaka okuyun ya da aldığınız yerden nasıl kullanılacağını öğrenin. Çocuğunuza verdiğiniz ilaçları doğru şekilde, doğru yolla ve doğru dozda verdiğinizden emin olmak için prospektüslerini okuduğunuzdan emin olun. İlaçların son kullanma tarihi de önemli bir konudur. İlaçların dozu için kilo başına olmasına dikkat edin. Mutlaka bir uzman doktor ile görüşün.
 



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2520 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim