• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 9 °C

Çocuklar için tatilde diş sağlığı önerileri

Çocuklar için tatilde diş sağlığı önerileri
Ülkemizde son yıllarda ağız diş sağlığı ile ilgili bilinçlendirme çabaları yoğunlaşsa da yine de bu konu üzerinde uzun yıllar toplumsal bir çalışma yapılması gerekli.

Çocuklarımız gelecek nesilleri temsil ediyorlar. Kanımca sağlıklı toplum öncelikle anne baba eğitimi ile birlikte sağlıklı ve bilinçli çocuklar yetiştirerek oluşturulabilir. Maalesef ülkemiz, koruyucu diş hekimliği açısından Avrupa ülkelerinin oldukça gerisinde kalmıştır. Ülkemizde son yıllarda ağız diş sağlığı ile ilgili bilinçlendirme çabaları yoğunlaşsa da yine de bu konu üzerinde uzun yıllar toplumsal bir çalışma yapılması gerekli. Burada da biz diş doktorlarına ve basına çok iş düşüyor..

Anne babalara rehberlik etmek üzere çocuklarda sıklıkla rastlanıla diş sorunları ve fonksiyon eksikliklerini özetlemek istiyorum..

- Her çocuk ilk olarak ailesinden ağız hijyeni eğitimini alır. Diş fırçalama, gunde en az 2 kez (sabah-akşam) olmalıdır.

- 4-5 yaşlarında ilk kontrolu için diş doktoruna götürülürse ilerdeki yaşlarda tedavileri kolay kabullenecektir.

- Hiçbir zaman çocuklar doktora götürüleceği yada dişi çekileceği tehtidi ile korkutulmamalıdır..

- Çocukların süt dişlerinin sürmesi 3- 3,5 yaşında tamamlanır. 6-8 yaşlarında ön bölgedeki , 10-11-12 yaşlarında ise arka bölgedeki süt dişleri sallanırlar yerlerini sürekli dişlere bırakırlar.

-13 yaşında sürekli dişlerin sürmesi tamamlanır.

- Süt dişleri önemlidir. Sürekli dişler için yer hazırlarlar. Çürük oluşmaması için koruyucu önlemler alınmalı , çürük var ise mutlaka tedavi edilmelidir..

- Tedavi edilmemiş, erken çekilmiş süt dişlerinin yerleri diğer dişlerin kayması neticesinde dolar ve alttan gelecek olan sürekli diş gömük kalabilir. Çapraşıklık yada çok daha şiddetli ortodontik problemler meydana gelebilir..

- Diş ipi kullanımı çok etkili bir temizlik aracıdır.

- Çocuklar 7 yaşında ortodonti uzmanı tarafından muayene edilmesi yerinde olur. Bu şekilde erken dönemde müdahale edilmesi gereken ortodontik anomalilerin gözden kaçması engellenmiş olur.

- Burun yollarından rahat nefes alınamadığı durumlarda, ağız solunu yapmak zorunda kalınır. Ağız solunumunun teşhisi kolaydır. Çocuğunuz genellikle ağzını açık tutmayı tercih ediyorsa, geceleri horlama varsa ve yastığı tükürükten dolayı ıslanıyorsa şüphe edebilirsiniz. Ağız solunumu genellikle geniz eti, bademcik gibi sebeplere bağlı olarak gelişir. Öncelikle bir ortodontist ve beraberinde kulak burun boğaz uzmanına başvurmak daha sonra gelişecek şiddetli bir ortodontik anomaliyi engellemek açısından önemlidir.

- Yalancı emzik ve biberon kullanımı en geç 3- 4 yaşında terk edilmelidir.

- Parmak emme alışkanlığı, oldukça önemli diş sorunlarına sebep olan, psikolojik alt yapılı , bazen terk edilmesi çok zor olabilen bir durumdur. 4 yaşında halen devam ediyor ve telkinlerle cevap alınamıyorsa, bir ortodonti uzmanına danışmanız ve yardım almanız yerinde olacaktır..

- Çocuklarımızın diş doktorundan korkmaması ilk ve en önemli tedavi prensibidir. Çocuklarınızın diş tedavilerinin pedodontist(çocuk dişleri uzmanı) tarafından yapılmasına özen gösterebilirsiniz. Çocuklara ait tedavi yaklaşımları ve tedavi için ayrılan süre, erişkin hasta tedavilerinden çok farklıdır. Uygun tedavi yaklaşımı, davranış ve fiziki şarların çocuklar için hazırlandığı kliniklerde tedavi olmak sonuçlar açısından daha sağlıklı olmaktadır..

- Lütfen hem kendinizin hem de çocuklarınızın dişlerinin değerini bilin. Çok mecbur kalmadıkça diş çektirmeyiniz. Eğer tedavi edilemeyecek durundaki dişiniz çekiliyorsa mutlaka en kısa sürede yerine diş yaptırmayı ihmal etmeyiniz..

Sömestr tatilinde çocuklarınızın diş kontrollerini unutmayın..

Bol bol gülümseyin..

Dr. Aylin Sezen Yalçın
Ortodonti Uzmanı
http://aylinyalcin.blogspot.com

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4147 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim