• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 5 °C
  • Bursa 3 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 13 °C

Çocuk ölüm nedenleri arasında ilk sırada

Çocuk ölüm nedenleri arasında ilk sırada
Dünya Sağlık Örgütü’nün Zatürre Raporu'na göre, aşısı ve tedavisi mümkün bir hastalık olmasına karşın, zatürre hala dünya genelinde çocuk ölümlerinin ilk sırasındaki yerini koruyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Çocuklarda Zatürre ile Mücadele Global Koalisyonu adlı uluslararası örgüt, her yıl 12 Kasım'da dünya genelinde zatürre hastalığıyla mücadeleye dikkat çekmek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenliyor.

Büyük çoğunluğu gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerden her yıl 0-5 yaş arası 1.4 milyon çocuk zatürre nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu rakamın, aynı yaş grubunda verem, sıtma ve AIDS'ten hayatını kaybeden toplam çocuk sayısından fazla olduğuna dikkati çeken DSÖ, üye ülkelere bu hastalıkla ilgili önlem programlarını acilen hayata geçirme çağrısında bulunuyor.

Raporda, virüs, bakteri ya da mantar kaynaklı olabilen zatürrenin aşılama, uygun beslenme ve çevresel koşullarının iyileştirilmesiyle önlenebileceği, antibiyotik ile de tedavi edilebileceği belirtilirken, 0-5 yaş arasında zatürreye yakalanan çocukların yalnızca yüzde 30'unun antibiyotik tedavisine erişebildiği, bu durumun da ölümlerin sayısının artmasına neden olduğu kaydediliyor.

DSÖ, akut solunum enfeksiyonunun bir türü olan zatürrenin, hayatını kaybeden her 5 çocuktan birinin ölüm nedeni olduğuna, özellikle Güney Asya ve Afrika'daki ölüm oranlarının yüksekliğine dikkati çekerken, devletlere ve uluslararası yardım kuruluşlarına yaptığı çağrıda, ''basit müdahalelerle önlenebilen, tedavisi düşük maliyet ve teknoloji gerektiren bu hastalığın'' önüne geçilmesi için daha aktif çalışılması gerektiğini belirtiyor.

KORUNMANIN İLK ŞARTI; GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIK
Bir çocuğun nefes almada zorluk, öksürük, iştah kaybı, ateş, ileri durumlarda bilinç kaybına varan belirtiler gösteren zatürreden korunmasında, bağışıklık sisteminin güçlü olmasının önemli rol oynadığı ifade edilen raporda, bunun için aşının yanında, çocukların sağlıklı beslenmeleri gerektiği kaydediliyor.

DSÖ'ye göre, iki aylıktan küçük hastalar dışında, çoğu hastanın evde ilaçla tedavi edilebileceği bir hastalık olmasına karşın, dünya genelinde bu denli ölümcül kalabilen zatürrenin önüne geçmenin tek yolu, tüm çocukların aşıya ve antibiyotiğe ulaşımını sağlayabilmek. Dünya Sağlık Örgütü ve Çocuklarda Zatürre ile Mücadele Global Koalisyonu tarafından yürütülen çalışma ise farkındalığın artması ve pek çok hastalığa oranlı ''ufak'' bir bütçe ayrılmasıyla sorunların aşılabileceğini ortaya koyuyor.

UYGUN TEDAVİYLE ÖLÜMLER ÖNLENEBİLİR
Araştırmada, aşılama ve uygun tedaviye erişimin sağlanması durumunda her yıl bir milyon çocuğun hayata tutunabileceği belirtilirken, sadece uygun tedavinin bile 600 bin çocuğun ölümünü engelleyebileceği ifade ediliyor. Sorunun çözümü için gereken bütçeyi detaylı şekilde hazırlayan DSÖ, dünyanın en yoksul 42 ülkesindeki zatürre vakalarının tümüne gereken tedavinin uygulanması için yılda 600 milyon dolar gerektiğini belirtiyor. Pek çok hastalık için ''ufak'' sayılabilecek bu bütçe, sadece antibiyotik tedavisini değil, sağlık çalışanlarının eğitim çalışmalarını da kapsıyor. Ölümlerin yüzde 85'inin meydana geldiği Sahraaltı Afrikası ve Güney Asya'da hastalığa yakalanan tüm çocukların antibiyotik tedavisi görmesi ise yılda 200 milyon dolar ile sağlanabiliyor.

DSÖ, 12 Kasım'da üye ülkelere yaptığı çağrı ve düzenlediği etkinliklerle uluslararası toplum, kuruluşlar ve bağışçılara, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktan her yıl hayatını kaybeden 1.4 milyon çocuğu hatırlatıyor.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5294 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim