Danıştay 8. Dairesi, ''Çocuk Hematolojisi'' ile ''Çocuk Onkolojisi'' yan dallarının, ''Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi'' adı altında 3 yıllık eğitim süresi olan tek bir yan dal olarak düzenlenmesini öngören Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliğinin ilgili maddesinin yürütmesini durdurdu.
Davayı görüşen Danıştay 8. Dairesi, dava konusu yönetmeliğinin, Ek-3 sayılı çizelgesinin ''Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi'' yan dalını düzenleyen 11. satırı ile 11. maddesinin (ç) ve (g) bentlerinin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.
Daire kararında, hematoloji disiplininin ilk kez 1961 yılında yayımlanan Tababet İhtisas Tüzüğü ile mevzuatımıza girdiğini ve bu tüzükte çocuk sağlığı hastalıkları ana dalı, iç hastalıkları ana dalı ile intan hastalıklar ve mikrobiyoloji ana dalına bağlı 2 yıllık bir ileri ihtisas olarak düzenlendiğini ve daha sonra yapılan düzenlemelerle
''Çocuk Hematolojisi
'' ile
''Çocuk Onkolojisi''
yan dallarının eğitiminin süresinin bilim alanına ilişkin yaşanan gelişim sürecinde 3 yıla kadar uzatıldığını anımsattı.
İdarenin yaptığı düzenlemeleri ve uygulamaları çağın gereklerine ve toplumun ihtiyaçlarına göre yapması gerektiğine işaret edilen kararda, eğitim süreleri 3 yıla kadar çıkarılan bu yan dallarının, ''Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi'' adı altında 3 yıllık eğitim süresi olan tek bir yan dal olarak düzenlenmesine ilişkin değişikliğin, bu düzenlemeyi hukuka uygun kılacak bilimsel gerekçelere dayanması gerektiği vurgulandı.
Kararda, tıp gibi insan hayatına doğrudan etkisi olan bir alanda sağlık hizmetini sunacak uzmanların eğitim sürecine ilişkin yapılan düzenlemede sadece idarenin yetkili olması ve takdir hakkına sahip bulunmasının da açıklanamadığı ifade edildi.
"Bakanlığın iddialarını destekleyen bilgi ve belge sunulmadı"
Davalı Sağlık Bakanlığı'nın söz konusu düzenlemeyi ''uzun süren toplantı ve çalışmalar neticesinde, bilimsel çevrelerden görüş alınarak, Türkiye ihtiyaçları ve gelişmiş ülkelerin uygulamaları gözetilerek, alanında uzman kişilerce'' yapıldığına ilişkin savunmada bulunduğu belirtilen kararda, Sağlık Bakanlığı'nın bu iddiaları destekleyen ve düzenlemenin yapılmasına temel teşkil eden bir bilimsel çalışmanın ya da raporun, bilgi ve belgenin sunulmadığının anlaşıldığı kaydedildi.
Davalı Sağlık Bakanlığı'nın söz konusu düzenlemeyi ''uzun süren toplantı ve çalışmalar neticesinde, bilimsel çevrelerden görüş alınarak, Türkiye ihtiyaçları ve gelişmiş ülkelerin uygulamaları gözetilerek, alanında uzman kişilerce'' yapıldığına ilişkin savunmada bulunduğu belirtilen kararda, Sağlık Bakanlığı'nın bu iddiaları destekleyen ve düzenlemenin yapılmasına temel teşkil eden bir bilimsel çalışmanın ya da raporun, bilgi ve belgenin sunulmadığının anlaşıldığı kaydedildi.
Kararda, ''İhdas edildiği dönemden bugüne kadar iki ayrı yan dal olarak düzenlenen Çocuk Hematolojisi ile Çocuk Onkolojisi disiplinlerinin, 'Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi' adı altında, 3 yıllık eğitim süresi olan tek bir yan dal olarak belirlenmesine ilişkin düzenlemeyi hukuki bir zemine oturtacak, idarenin takdir hakkını ve düzenleme yetkisini kamu yararı ve hizmet gerekleri uyarınca kullandığını ortaya koyacak bilimsel gerekçenin bulunmadığı anlaşıldığından, yönetmeliğinin Ek-3 sayılı çizelgesinin 11. satırında yer alan düzenlemede hukuka uyarlık görülmemiştir'' denildi.
Daire kararında, hukuka aykırılığı tespit edilen düzenlemelerin, hukuka aykırı olarak ihdas edilmiş bir yan dal alanında öğrenci almaya başlanacak olunmasının ve bu düzenlemenin eğitim kurumlarında uygulanmaya konulmasının giderilmesi güç veya olanaksız zararlar doğuracağı da vurgulandı.
Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliğinin geçici 11. maddesinin (ç) bendinde, ''Çocuk Hematolojisi ya da Çocuk Onkolojisi yan dallarında uzmanlık eğitimi yapmakta olanlar eğitimlerini Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi adı altında devam ettirirler'', aynı maddenin (g) bendinde ise ''Çocuk Hematolojisi ya da Çocuk Onkolojisi adıyla uzmanlık belgesi almış olanların, bu iki alanda yaptıkları araştırma, uygulama ve incelemelere ait belgelerini ibraz ederek, bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içerisinde başvurmaları halinde uzmanlık belgeleri Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi olarak değiştirilir'' hükmü yer alıyor.
Daire, söz konusu yönetmelik hükümlerinin iptal istemini ise daha sonra karara bağlayacak.
Türk Pediatrik Onkoloji Grubu Derneği, Resmi Gazetede yayımlanan Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliğinin bazı maddelerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açmıştı.
Dernek, Yönetmeliğinin Ek-3 sayılı çizelgesinin ''Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi'' yan dalını düzenleyen 11. satırı ile 11. maddesinin (ç) ve (g) bentlerinin, ''Çocuk Hematolojisi'' ve ''Çocuk Onkolojisi'' yan dallarını birleştirdiğini belirterek, iki ayrı disiplin için öngörülen toplam 3 yıl eğitim süresinin bilimsel bir temeli olmadığını ve bu birleşik yan dal düzenlemesi ile çocuk hematolojisi ve onkolojisi alanında nitelikli uzman yetişmesinin mümkün olamayacağını savunmuştu.