• BIST 9910.61
  • Altın 3062.553
  • Dolar 35.4023
  • Euro 36.2886
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 14 °C

Çocuğunuzun boynundaki bezelere dikkat

Çocuğunuzun boynundaki bezelere dikkat
Doç. Dr. Ahmet Demir: 'Bağışıklık sisteminin bir parçası lenf bezlerinin çocuklarda büyümeleri normal, fakat bir iki hafta içinde normal boyutlarına dönmezse mutlaka doktora başvurulması gerekiyor'
Memorial Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Doç. Dr. Ahmet Demir, bağışıklık sisteminin bir parçası lenf bezlerinin çocuklarda büyümelerinin normal olduğunu, fakat bir iki hafta içinde normal boyutlarına dönmediği takdirde mutlaka doktora başvurulması gerektiğini belirtti. 

Doç. Dr. Demir, yaptığı açıklamada, lenf bezlerinin, vücudun savunma mekanizmalarında önemli işleve sahip olduğunu, doğru tedavinin yolunun, ayrıntılı bir hasta öyküsünün alınması ve dikkatli bir fizik muayeneden geçmek olduğunu bildirdi. 

Lenf bezlerinin boyutu ve kıvamının lenfomanın habercisi olabileceğini belirten Demir, "Lenfadenopati değerlendirmesinde enfeksiyon bulgusu, ateş, kilo kaybı, gece terlemesi, kansızlık, döküntü gibi belirtiler görülebilir" diye konuştu. 

-Erken teşhis ve tedavi önemli

Doç. Dr. Demir, fizik muayene lenf bezinin ele gelir şekilde büyümüş olduğunun belirlenmesi halinde, dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:  

"Lenf bezleri bir santimetreden büyük ise hastalık göstergesi olduğu için araştırılması gerekmektedir. Bir lenf bezinin büyüklüğü hızla artarsa ağrıya neden olmaktadır. Ağrı genellikle bir kızarıklık ve iltihap sonucu oluşmasına rağmen, nadiren kanserli bir lenf bezinin ölü doku merkezinin içinde kanamasından da kaynaklanabilir. Sert bezeler tipik olarak metastatik kanser bulgusu olabilir. Lastik kıvamındaki bezeler 'lenfoma' yani lenf kanserini düşündürür. Daha yumuşak bezeler ise enfeksiyon veya çeşitli mikrobik ajanlar veya toksinlerine karşı vücudun göstermiş olduğu reaksiyon durumlarını gösterir."

Erken teşhis ve tedavinin çok önemli olduğunu aktaran Demir,"Ayrıntılı öykü ve fizik muayene eşliğinde her vaka ayrı değerlendirilmeli, muayene ve tetkiklerden sonra tanı kesinleştirilmeli, sonra nedene yönelik tedavi uygulamalı" değerlendirmesinde bulundu. - Ankara



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5157 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim