• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 9 °C

Çocuğunuz süs havuzuna giriyorsa yapmanız gerekenler

Çocuğunuz süs havuzuna giriyorsa yapmanız gerekenler
CÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Cevit: "Süs havuzlarına giren çocuklarda ishal oluşturan mikroorganizmalar, enfeksiyona yol açarak ciddi sorunlara neden olabiliyor"

MERVE TOPUZ - Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Cevit, süs havuzlarının elektrik çarpması ve boğulmanın yanı sıra zatürre, menenjit ve birçok enfeksiyon hastalığı açısından riskli olduğunu belirterek, ailelere çocuklarını bu havuzlardan uzak tutmalarını önerdi.

CÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Cevit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, süs havuzlarının yüzme ve serinleme amaçlı kullanılmasının sağlık açısından riskler taşıdığını söyledi.

Çocukların gelişme çağında olduğu dönemlerde enfeksiyon riskine daha açık olduklarını belirten Cevit, "Çocuklar, bu sulara kontrolsüz giriyor, derileri ve bağırsakları yoluyla da birçok mikrobu beraberinde taşıyor. Süs havuzlarına giren çocuklarda ishal oluşturan mikroorganizmalar enfeksiyona yol açarak ciddi sorunlara neden olabiliyor. Solunum yolu enfeksiyonları, menenjit ve zatürre gibi çok ciddi rahatsızlıklar da görülebiliyor. Bunların yanında mantar, sinüzit, kulak ve göz iltihabı da sık görülüyor" diye konuştu.

Cevit, bu enfeksiyonlardan savunma sistemleri zayıf olduğu için 5 yaş altındaki çocukların daha fazla etkilendiğini ifade ederek, süs havuzlarına giren kız çocuklarında özellikle idrar yolu enfeksiyonunun sık görüldüğünü söyledi.

Süs havuzlarının bazılarında yüksek klor bulunduğunu ya da hiç klor olmadığını dile getiren Cevit, yüksek klorlu veya klorsuz suyun egzama, mantar hastalığı ve saç kıran gibi bazı rahatsızlıklara yol açabileceğine dikkati çekti.

- "Geri dönüşü olmayan bazı durumlara neden olabiliyor"

"Bu havuzlarda su yutulması durumunda parazitlerden oluşan hastalıklar daha sık oluşuyor" diyen Cevit, "Yoğun klora maruz kalınması durumunda astımı olan çocuk, astım krizine girebiliyor. Su yutmada ağır metaller söz konusu olabiliyor çünkü bu süs havuzlarının içerisinde metal kullanımı daha fazla. Süs havuzlarının sağlık açısından kontrolü çok yapılmıyor ve su devridaim yapmıyor, böyle olunca da çocuktan ya da dışarıdan gelen bazı materyaller veya rüzgarla gelen bazı mikroorganizmalar, çocuğun vücuduna girebiliyor. Bu durum çocuğun sağlığında ciddi sorunlara, hatta geri dönüşü olmayan bazı durumlara neden olabiliyor" ifadelerini kullandı.

Ailelere çocuklarını süs havuzlarından uzak tutmalarını öneren Cevit, çocuğunun bu tür havuzlara girdiğini fark eden ailelere şu tavsiyelerde bulundu:

"Çocuk, süs havuzdan çıkar çıkmaz, aile, çocuğun cildini sabunla yıkamalı. Özellikle burun kısmı temizlenmeli, boğaza gargara yaptırılmalıdır. Böylece bakterilerin, mikroorganizmanın cilde, bağırsak sistemine, solunum yoluna geçmesi ve zararlı etkileri en aza indirilmiş olur."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3135 defa okunmuştur
Etiketler: , ,
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim